Roestoestanden bij het Duitse VfL Wolfsburg, dat onder aanvoering van impulsgever Kevin De Bruyne de bekerfinale bereikte en dicht bij een CL-ticket staat. Een sfeerimpressie uit de loge van de Rode Duivel bij de derby tegen Hannover 96. ‘Hola, wat gebeurt er nu, ze staan te slapen?’

Erlebungsstadt Wolfsburg verkeert in een jubelstemming door de beleving rond de lokale voetbalclub VfL. Midden vorige week werd een bezoek aan derdeklasser Arminia Bielefeld, ter gelegenheid van de halve finales in de DFB-Pokal, voor een uitverkocht huis (26.137 supporters) met 0-4 succesvol afgerond. Kevin De Bruyne (23) zorgde bij de goal van Ivan Perisic (26, ex-SV Roeselare en Club Brugge) voor de pre-assist, incasseerde geel en werd na 55 minuten door zijn rechtervoetletsel preventief gewisseld voor de Franse international Josuha Guilavogui (24). De finale in het Olympisch Stadion van Berlijn (op 30 mei) tegen Borussia Dortmund wordt een speciale aangelegenheid. Want in de prijzenkast van de Volkswagenclub staat er nog maar één trofee: de (onverwachte) titel uit 2009 onder Felix Magath. De enige bekerfinale werd in 1995 met 3-0 verloren van Borussia Mönchengladbach.

Maar liefst 20.000 fans trekken al zeker naar Berlijn, de sociaaldemocratische burgemeester Klaus Mohrs laat voor de tweede keer ooit een public viewing toe voor zijn stadhuis. In 2009 hielden maar liefst 100.000 mensen – op een bevolking van meer dan 120.000 personen – een grote voetbalfuif in de binnenstad. Alle ingrediënten voor een nieuwe vreugde-explosie lijken aanwezig in Wolfsburg, de vijfde grootste stad van Niedersachsen.

Prestatiesport

Afgelopen vrijdag was het de beurt aan de vrouwen, om voor de tweede keer in amper drie jaar tijd de Duitse beker te veroveren. Net zoals in 2013 scoorde de afscheidnemende aanvalster Martina Müller (35) tweemaal en lag ze met een assist aan de basis van de soevereine 3-0-zege op 1. FFC Turbine Potsdam. Trainer Ralf Kellermann weet op 10 mei of een derde opeenvolgende titel mogelijk is voor de halvefinalist van de CL (uitgeschakeld door PSG). Daarvoor is een zege nodig bij het derde geklasseerde FFC Frankfurt – op amper twee punten – terwijl Bayern München in de nek ademt met een puntje achterstand. Het duel in het Rhein-Energie-Stadion van Köln, voor maar liefst 19.204 toeschouwers, kwam ook rechtstreeks op de ARD. Het bewijs dat voetbal bij onze zuiderburen immens populair is.

Dat merken we ook een dag later, als we worden geconfronteerd met de honger van de wolven, waarbij de spreuk Fussball ist… constant terugkeert bij het passeren van de Porsche Arena – het jeugdonderkomen – of het VfL-Stadion – dat van de vrouwen – op weg naar het Allerpark en de VW-Arena. In het zogenaamde Nordduel neemt VfL Wolfsburg het op tegen de buren van Hannover 96, die maar net boven de degradatiestreep geparkeerd staan. Maar liefst 29.514 fans vinden de weg naar deze affiche. Onze aandacht wordt meteen getrokken door het AOK Stadion, een sinds januari geopende arena met 5200 plaatsen voor de tweede ploeg en de vrouwen.

“Voetbal is een prestatiesport bij uitstek, wij proberen daar zo intens mogelijk van te genieten”, verklaart de vrouw in de fanshop. Binnen loop je over de koppen, moeten de mensen aanschuiven in een lange wachtrij, maar er wordt niet gejammerd. De zelfdiscipline is groot, overal tref je stralende gezichten. Buiten staat er een speciaal opgericht tentje met merchandisingproducten voor de bekerfinale, onder de slogan ‘Der Weg der Wölfe nach Berlin‘. De T-shirts (voor tien euro) en de sjaals (voor vijf euro) vinden vlot jonge en iets oudere mannelijke en vrouwelijke afnemers. Geen seconde moet de vrouw nadenken over de best verkochte producten in haar winkel. “Op nummer een Kevin De Bruyne, dan André Schürrle en tot voor kort stond Junior Malanda lang op de derde plaats.”

Tweede favoriete Duivel

We verplaatsen ons stilaan naar het zenuwcentrum, loge nummer 30, de hoogsteigen skybox van onze Rode Duivel. Ongemerkt binnensluipen in de VW-Arena is niet mogelijk. Maar liefst drie keer wordt onze accreditatiebadge gescand, alvorens we worden opgewacht door Patrick De Koster, de zaakwaarnemer van Kevin De Bruyne. Samen met zijn echtgenote Pascale, die de pr en communicatie verzorgt van zijn bureau J&S International Football Management, stond de Brusselaar in voor de gezellige aankleding. Op de muur hangt een grote beeltenis van De Bruyne, op de flatscreen is er livevoetbal uit de tweede Bundesliga, aan tafel keuvelen er in totaal zes dames met een glaasje prosecco of witte wijn. De vier mannen en drie kinderen staan buiten. De Koster heeft voor de nodige aperitiefdranken gezorgd. Ook de clubcatering is perfect geregeld, duidelijk een geoliede machine. Ondanks de ziektekiemen bij De Bruynes vriendin Michelle en zus Stephanie trekken moeder Anne en vader Herwig samen naar de uitgebreide buffetten.

“De wolf is daar”, roept de jonge Luca plots. Op het veld verschijnt om 14.50 uur de mascotte. Het publiek wordt opgezweept op de tonen van Rockin’ all over the world van Status Quo, gevolgd door Thunderstruck van AC/DC. Het zoontje van gast Werner Moonens haalt spontaan een iPad boven en neemt foto’s. Enkele minuten later volgt een nieuw wauwgevoel, als de spelers het veld oprennen, met topaankoop Schürrle (in februari 2015 voor 32 miljoen euro overgekomen van Chelsea) op kop. De Bruyne volgt als derde, en krijgt spontaan applaus. Hij antwoordt met een opgestoken duim.

De collage aan een muur, met op het bord in het krijt KDB… family & friends, bevat een verzameling polaroids. STVV-verdediger Dimitri Daeseleire, ex-Genk, herkennen we vrij snel. Hij is de vriend van Joyce, de dochter van Patrick en Pascale De Koster, vanaf volgend jaar mei officieel de schoonzoon. Zijn persoonlijke boodschap luidt ‘1ste Wolfie’ met een hartje. Ook de beste vrienden van De Bruyne, verenigd onder de noemer The Crew, kregen een plaatsje. Ze hebben het over ‘Brave jongens!’. Ook Katrien, de vriendin van Dries Mertens, bracht al een bezoek aan Wolfsburg. ‘Voor mijn 2de favoriete Duivel. X Kat’, verduidelijkt ze haar sympathie. Mama Anne geeft duiding bij de Hollandse Crew. “Juriën Dam speelde met Kevin in de jeugd van AA Gent, is afkomstig uit het Nederlandse Terneuzen en trok ooit met hem samen een week op stage naar Arsenal.”

Om 15.25 uur zegt De Koster: “Ja mannekes, de match gaat beginnen. Wo sind die Wölfe?” Net voor de aftrap volgt een bijzonder moment. Op het grote scherm zien we een wolf die begint te huilen. Het geluid wordt geïmiteerd door de supporters. Terwijl Michelle en Stephanie zich wapenen met een dekentje tegen de kou, weigert vader Herwig neer te zitten. “Niet uit zenuwachtigheid. Ik sta liever recht. Dan zie ik alles gewoon wat beter.”

Onze buur Werner merkt op dat De Bruyne de eerste tien minuten weinig in het spel wordt betrokken. Hij moet zijn mening snel herzien, want in de twaalfde minuut volgt een combinatie met Schürrle. “Je ziet: als Kevin aan de bal komt, gaat alles toch een tikkeltje sneller.” Na 24 minuten komt er een eerste highfivemoment, wanneer De Bruyne de bal onderschept en een zuivere voorzet aflevert voor de veertiende seizoenstreffer van Bas Dost. “How Kevin, wat doe je nu?”, zegt vader Herwig. Om er even snel en overgelukkig aan toe te voegen. “Zijn achttiende assist al.” Werner knikt. “Waar gaat die nog eindigen?” Wanneer rechtsback Vieirinha een actie opzet, wordt Herwig wat lyrisch. “Volgens Kevin de beste technieker, een halve aanvaller. Gelukkig tekende hij bij tot 2018.” Hij wijst ons ook op het feit dat Kevin en Luiz Gustavo hun medespelers constant positioneel bijsturen. “Een opdracht van trainer Dieter Hecking.” Een tweede assist van De Bruyne volgt net voor rust, wanneer Perisic staalhard uithaalt met links en de bal in de bovenhoek plaatst. “Je ziet hem niet, maar ineens staat hij er wel”, weet De Koster. De stadionomroeper geraakt in extase. “Zwei für die Wölfe, Hannover…” Het publiek reageert prompt. “Null!” Daarna volgt nog een ‘Bitte!’ en ‘Danke!’

Met zijn beslissende passen mag De Bruyne zich uitroepen tot de assistkoning van Europa, want de middenvelder is de beste van de Duitse, de Italiaanse, de Franse, de Engelse en de Spaanse competitie. Hij doet beter dan Lionel Messi (18, Barça) en Cesc Fàbregas (17, Chelsea).

Magneet

Tijdens de rust worden de vrouwen van VfL, van wie velen met zonnebril, op de middencirkel gehuldigd. Ze maken een ereronde op de tonen van ‘O Fortuna (Carmina Burana)‘ van Carl Orff. “Hola, wat gebeurt er nu, ze staan te slapen”, luidt het heftig bij Herwig na 47 minuten, wanneer invaller Jimmy Briand de 2-1-aansluitingstreffer aantekent. Hij schudt ook stevig het hoofd in de 58e minuut wanneer Salif Sané met een spectaculaire omhaal na corner de 2-2- gelijkmaker op het scorebord zet. Alleen een poging op de lat van Perisic kan Wolfsburg daartegenover zetten. “Ai, ze zijn duidelijk even de kluts kwijt”, deelt Werner de mening van papa De Bruyne. Het slaat zelfs over naar een “man, man, man”, wanneer doelman Diego Benaglio in de 84e en 90e minuut – ondanks een balbezitverhouding van 62 tegenover 38 procent – de 2-3 kan verijdelen. “Ze mogen nog gelukkig zijn met dat puntje”, concludeert Herwig.

Kevin De Bruyne verlaat als eerste het veld en gooit kwaad zijn drinkbus tegen de grond. “Logisch, want met drie punten waren ze iets zekerder van die tweede plaats. Nu wordt het nog knokken”, reageert vader Herwig. “Na een kwartier is die woede wel uitgewerkt”, sust vriendin Michelle. “Als we het stadion uit zijn, is dat zelfs volledig voorbij.”

De Koster komt een kwartier na affluiten, buiten adem, de loge weer binnen met een zak vol merchandisingmateriaal. “Deze truitjes en brooddozen, met de handtekening van Kevin, betalen we zelf en gaan naar een goed doel.” We krijgen een papier in de hand gestopt met de wedstrijdstatistieken. Daaruit blijkt dat onze landgenoot met zes Torschussvorlagen de gevaarlijkste speler was.

Om 17.50 uur zien we hoe Kevin De Bruyne – in Niketraining – door sponsorverantwoordelijke Clemens Meyer naar de afgesproken handtekeningensessie met de fans wordt geloodst. Een halfuurtje later komt de Drongenaar onze skybox binnen. Na een korte begroeting met familie en vrienden lijkt hij wel een magneet, want om de twee minuten druppelt er wel iemand binnen voor een selfie of een handtekening (op shirts of petten) met de Leistungsträger. Kevin De Bruyne maalt er niet om, het is business as usual.

“Dit gelijkspel is echt heel zuur”, klinkt het daarna oprecht. “De laatste weken laten we de kansen liggen om definitief zekerheid te verwerven voor de Champions League. Dat verdienen we op basis van dit seizoen. Wolfsburg is echt een club met potentie voor de Duitse top. Maar Bayern München heeft bij wijze van spreken twintig internationals, wij slechts tien. Begrijp je? Dit was onze 48e wedstrijd van het seizoen, de vermoeidheid begint misschien wat te spelen voor een aantal jongens. Ook ik speelde met een inspuiting. De belasting wordt wat groot.”

De offensieve middenvelder is bijzonder tevreden over zijn eigen statistieken, maar ook geflatteerd dat de uitstekende prestaties in de EL werden opgemerkt. “Daar doe je het toch allemaal voor, niet? Je probeert zo goed mogelijk te spelen en elk jaar progressie te boeken. Die assists en goals zijn belangrijk, maar niet allesbepalend. Ik voel hier in Duitsland alleszins veel appreciatie. Ze bewonderen toch mijn constante inzet en winnaarsmentaliteit. De afgelopen vier maanden was ik maar één keer kort thuis, tijdens de passage met de nationale ploeg. Dan doet het ook deugd elke veertien dagen hier wat mensen te kunnen ontvangen die je graag rondom je hebt.”

Kevin De Bruyne en zijn familie verlaten om 18.30 uur de VW-Arena. Bij het buitengaan van de loge nummer 30 hangt een veelzeggend opschrift op de muur: ‘Fussball ist unser Traum vom Titel‘. Dromen mag duidelijk in deze fabriek.?

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE IN WOLFSBURG

De Bruyne mag zich voorlopig uitroepen tot assistkoning van Europa. Hij doet beter dan Messi en Fàbregas.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content