Als voetballer heb je veel vrije tijd. Verveel je je soms ?

Nee, zeker niet. We hebben nog heel wat werk aan ons huis, er zijn twee kindjes ( zoontjes Justin en Thibaud zijn vijf en drie, nvdr) waar natuurlijk veel tijd naartoe gaat, ook een hond waarmee gewandeld moet worden… Verder volg ik nog Franse les op de club. Wij trainen meestal in de namiddag en ik kan je garanderen dat een voormiddag heel snel gevuld is. Ik heb dus veeleer tijd te kort dan dat ik me zou vervelen.

Andere hobby’s ?

Buiten het huis en de kinderen ? Ik lees wel graag. Wanneer ik op afzondering ben, maar ook gewoon thuis. Ik hou van de stijl van Pieter Aspe, maar ik lees eigenlijk zo wat vanalles. Momenteel ben ik bezig in een boek van Gabriël Garcia Marquez. Wijn is een andere hobby. Ik probeer af en toe wat goede wijn in te slaan en te bewaren. Momenteel liggen er zo’n tweehonderd flessen in mijn kelder, denk ik.

Wat is Fabienne haar beste eigenschap ?

Ze is heel veel met de kinderen en het huis bezig. Daar kruipt enorm veel tijd in en ik apprecieer dat ze zichzelf vaak wegcijfert voor het gezin.

En een minder goede ?

( lacht) Wanneer ze met iets zit, komt alles er ineens uit. Dan springt ze echt van de hak op de tak. Gelukkig is dat altijd snel voorbij. Na vijf minuten is dat gewoonlijk alweer vergeten.

Vrijdag is het Valentijn. Wat versta jij onder een romantische Valentijnsdag ?

Voor mij is Valentijn eigenlijk een dag zoals een andere. Meestal gaan Fabienne en ik dan wel samen eten, maar dit jaar valt het slecht, want ik heb ’s anderendaags een belangrijke wedstrijd ( tegen Standard, nvdr) en dan blijf ik liever rustig thuis.

Is romantiek belangrijk in jullie relatie ?

Goh, ik denk dat dat in elke relatie belangrijk is, maar ik vind het veel belangrijker om heel het jaar door goed met elkaar overweg te kunnen en te tonen wat je voor elkaar betekent. Die ene dag voor het oog van iedereen een bloemetje gaan halen… voor mij kan dat evengoed op een andere dag.

Wat is je mooiste herinnering, zowel sportief als privé ?

Sportief zijn de mooiste momenten natuurlijk altijd de titels die je behaald hebt. Voor mij persoonlijk was ook het WK in Amerika heel mooi, al heb ik daar geen minuut gespeeld. De sfeer was er schitterend en alles was perfect georganiseerd. Privé waren het de geboortes van de kinderen. Ik heb ze allebei meegemaakt en het blijven onvergetelijke momenten.

Welke periode uit je leven zou je graag nog eens overdoen en waarom ?

Ik vind dat iedere leeftijd zijn charmes heeft. Het enige dat ik misschien anders zou doen… Ik heb heel weinig aan mijn jeugd gehad en ik zou meer van het leven profiteren. Ik ben bij Lierse in de kern gekomen toen ik zestien was en heb dus het uitgaan met vrienden en kameraden moeten missen. Als ik zie dat jonge voetballers dat nu allemaal wel kunnen, dan zou ik het nu anders doen. Niet dat ik overdreven veel zou weggaan, maar ik zou het toch willen meemaken, terwijl ik dat nu niet gekend heb. Ik probeer dat ook duidelijk te maken aan mijn kinderen : dat ze van het leven moeten profiteren. Ook als ze wat ouder worden, zal ik hen die boodschap blijven meegeven. Pas op, ik wil niet klagen, hoor. Ik ben tenslotte bijna veertig en voetbal nog steeds hé.

Je bent inderdaad de oudste speler in de hoogste voetbalklasse. Je voetbalt ook bij de leider. Streelt dat je ego ?

( kordaat) Nee, helemaal niet. Na dit seizoen ga ik nog één jaar door als speler en dan is in principe het einde van mijn actieve carrière een feit. Ik heb al een akkoord met Club dat ik dan in dienst treed als trainer van de doelmannen. Ik ben natuurlijk heel blij dat ik het zolang heb uitgehouden, maar daar heb je ook een club voor nodig die jou daar de kans toe geeft en die in jou gelooft.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content