Teammanager David Endt van Ajax schrok even toen hij hoorde dat zijn club Ahmed Hossam had aangetrokken. Endt, die tijdens zijn voetbalcarrière ook even in Gent voetbalde, herinnerde zich niet eens hoe Hossam eruit zag. Terwijl hij toch de twee Europese wedstrijden van Ajax tegen AA Gent had bijgewoond : “Toen ze met zijn naam op de proppen kwamen, kon ik me hem helemaal niet herinneren. Teruggravend in mijn gedachten zag ik een keeper die erg zijn best deed, een paar nijvere middenvelders, maar géén spitsen.” Maar al na een paar weken noemt Endt Hossam één van de grote beloften, een prima natuurtalent : “Hij voetbalt met power. De durf om een actie in zijn spel te leggen, wordt in een stad als Amsterdam wel gewaardeerd. Het lijkt me iemand die weet wat hij wil. Die misschien wat nukken heeft, maar het absoluut wil maken, ervoor gaat en dat ook uitstraalt.”

Eigenlijk zocht Ajax een ander type, een linkerspits : “Dat is hij niet echt, maar hij interpreteert de rol zoals hij hier is uitgetekend. Dat betekent met durf spelen, het vermogen bezitten om de achterlijn te halen en van daar een goeie voorzet af te geven. En liefst nog scorend vermogen hebben. Meestal spelen clubs met twee spitsen en hebben veel aanvallers die op de linkerkant lopen de neiging om naar binnen te komen, maar hij heeft een knappe beweging buitenom.” Hij werd gehaald voor een directe basisplaats : “Met elke wedstrijd groeit hij en wordt duidelijk dat hij het aankan. Hij zal zich niet de kaas van het brood laten eten. Het is een doorzettertje, op en naast het veld.”

Typerend vond Endt dat Hossam na de eerste wedstrijd de schouderklopjes wegschudde : “Zelf was hij ontevreden. Hij had niet alles kunnen geven wat hij in zich heeft, zei hij me. Hij is als voetballer geen eenheidsworst, wel iemand met originele ideeën.” En zelfbewuste uitspraken. Zoals toen hij in de onderhandelingsfase met Anderlecht al eens opmerkte dat hij niet naar Brussel ging om op de bank te zitten : “Drie weken niet spelen en ik ben weg”, zei hij. David Endt tilt niet aan zulke uitspraak : “Wij hebben hier zoiets van : als je zulke teksten uitspreekt, laat het dan maar eens zien. We houden wel van spelers met enig bravoure. Maar als zo’n speler de verwachtingen die hij zelf schept vervolgens niet kan inlossen, is het ook snel over.”

Wordt Hossam een idool in Amsterdam ? Endt grinnikt : “Dat zou een leuke kop zijn voor je verhaal, hé ? Hij heeft het in zich om een idool te worden. Niet vergeten dat hij nog maar achttien is. Maar het kan.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content