Vorige donderdag ontving Anderlecht in de Europa League Dinamo Moskou. Hoe ziet de dag van een Europese thuiswedstrijd eruit voor directeur communicatie David Steegen?

19/02/2015

07:30 De wekker loopt af in Ganshoren.

08:30 Ik ga een uur lopen. Dat doe ik op elke matchdag – behalve wanneer het weer uitzonderlijk slecht is, dan ga ik een uur fietsen op de rollen. Ik heb een vast loopparcours in het Elizabethpark aan de basiliek van Koekelberg, vlak bij mijn deur: daar waar het Belgische clubvoetbal ontstaan is.

10:30 Met de Vespa sta ik op tien minuten aan het stadion voor een UEFA Organisational Meeting met mijn collega’s, de UEFA-verantwoordelijken en de directie. Daar wordt het hele draaiboek voor de match nog eens doorgenomen. Bij ons is het elke week Rock Werchter. De meeste details zijn de dagen voordien vastgelegd: welke uitrustingen zijn voorzien, welke uitrusting draagt de scheidsrechter? Hoeveel stewards zijn er, hoeveel journalisten? Moet het veld gesproeid worden of niet? Als de twee clubs het niet eens zijn, beslist de UEFA. Moet er een politie-escorte voorzien worden voor de twee teams of niet? Onze politiediensten voorzien dat altijd, in Engeland doen ze dat niet, waardoor we er bij Arsenal in plaats van een kwartier anderhalf uur over deden en bijna te laat waren. De politie van Moskou is er ook, om ons te tippen voor potentieel gevaar, maar dit keer is dat er niet. Een thuismatch tegen Galatasaray is iets ingewikkelder.

11:30 Na de meeting rijd ik naar Neerpede, bespreek met de medewerkers van de sociale media wat we de komende uren gaan doen. We mogen uitzonderlijk tickets verkopen tot half- zeven en communiceren dat aan de fans.

12:30 We gaan met alle operationele medewerkers eten in taverne Green Park tegenover het stadion, die een uitstekende keuken heeft. Ik bestel tomaat-garnaal. De voorzitter en het bestuur lunchen met het bestuur van Moskou in de Comme chez Soi.

14:00 Ik werk op Neerpede wat bij. Vandaag zijn er amper mails, iedereen weet dat het matchdag is. Doorgaans heb ik zo’n honderd mails per dag te verwerken. Het is aftellen naar de match.

17:00 Terug naar het stadion voor een meeting met de VRT, Sporting Telenet en RTL. RTL heeft een studio in het stadion geïnstalleerd en wil graag om zes uur Herman Van Holsbeeck en tijdens de rust een speler. We duiden Ibrahima Conte aan. Ze vragen ook een speler na de match, maar dat zeg ik nooit vooraf toe, dat bespreek ik altijd na de match met de coach.

19:30 De spelers van beide ploegen komen aan. Ik ontvang mijn Russische collega en heb zoals altijd een geschenk. Een boek over Anderlecht in het Frans. Dinamo heeft een Franstalige connectie. Spreekt de tegenstander geen Frans, dan schenk ik een gesigneerde trui.

20:00 Ik ga even mijn ouders groeten, die op de receptie aanwezig zijn.

20:30 Ik neem op de bank met de teammanager de laatste praktische afspraken door. Er is vandaag dopingcontrole, horen we nu pas. De twee spelers die aangeduid zijn, mogen na de match niet in de kleedkamer. Ondertussen zijn anderhalf uur voor de aftrap de ploegopstellingen bekend. Tijdens de wedstrijd sta ik naast de bank, achter een poortje, zodat ik alles hoor wat de coach en de vierde official zeggen. Zo weet ik wat de coach denkt en kan ik daar straks op inspelen. Tien minuten voor affluiten hoor ik van de tv-dispatcher welke speler zij graag zien. Youri Tielemans kan niet, Leander Dendoncker vinden ze een goed alternatief. Voor een kort flashinterview stuur ik Steven Defour. Dan ga ik naar de kleedkamer waar Besnik zoals altijd eerst de spelers toespreekt en daarna zegt wie er naar de pers moet. Dan is het tijd voor de tv-interviews met de coach en de persconferentie. Europees duurt dat alles samen twintig minuten, in de competitie vaak bijna anderhalf uur.

23:30 Ik ga met de coach naar het spelershome, waar we even samenzitten.

00:30 Een debriefing, een korte vergadering met de mensen van de UEFA om alles te evalueren. Om half twee is het afgelopen. Ik zit vol energie, kan niet slapen, dus trekken we met de collega’s naar de lege vipruimte waar we een fles openen.

02:00 Thuis, bij het Edmond Machtenstadion, mijn oude school, het woonblok waar Raymond Goethals en Jan Mulder woonden, en de basiliek. Morgen word ik om halfnegen weer op de club verwacht.

DOOR GEERT FOUTRÉ

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content