Citrusvruchten, kruiden, aroma’s, houtsoorten en een alomtegenwoordige nieuwe frisheid zijn de hoofdkenmerken van onderstaande sportparfums.

1. Clean – Eau de toilette – 60 ml – 60 euro

Deze eau de toilette doet haar naam alle eer aan door zowel clean als sexy te zijn en verenigt in zich de geuren van de betere wasserette. Het frisse van de zeepgeur, het vochtige van versgewassen linnen en de stoom van het strijkijzer. De frisse eerste indruk maakt plaats voor een geur van citroenachtige accenten die verzacht worden door de geur van roze pompelmoes en het warme van muskusreuk.

2. David Beckham – Homme – 30ml – 21 euro

Een geurig verhaal dat zowel het charisma van de voetballer en wereldwijde sportambassadeur reflecteert als de gevoeligheid van de man, de vader en de echtgenoot. De frisse citrusgeur nestelt zich vlot in de warmere combinatie van gember, peper en leder. Om uiteindelijk over te hellen naar sterkere geuren als patchoeli, muskus en mahoniehout. Een zeer knappe combinatie, die tegelijkertijd vernieuwend en toch klassiek is.

3. Chanel – Allure Homme Sport – 30ml – 57,97 euro

Mandarijn van Calabrië en neroli van Tunesië geven dit parfum de nodige brutaliteit, de tonkaboon van Brazilië voegt een vleugje exotisme toe, cederhout uit de Atlas en vetiverwortel zijn er voor de elegante toets en de zwarte peper uit Madagaskar zorgt voor een mannelijke, zonnige touch. Dit geraffineerde recept slingert je heen en weer tussen een spannende frisheid en een bijna fysiek aanwezige sensualiteit.

4. CK – one shock – 50 ml – 34,50 euro

Een ware stortvloed van frisheid en mariene sensaties is wat meteen opvalt bij deze creatie van Calvin Klein. Ingrediënten van al dat lekkers zijn toetsen van mandarijn, lavendel en komkommer gecombineerd met een stevige tabaksgeur en een snuifje zwarte peper, die op hun beurt iets afgezwakt worden door kasjmiermuskus en een vleugje patchoeli.

5. Tommy Hilfiger – Eau de Prep Tommy – vanaf 45,80 euro

Deze klassieke en traditionele geur doet meteen denken aan de casual- chicstijl die samenhangt met de Amerikaanse way of life. Dit erg mooi opgebouwde parfum herbergt heerlijke aromaten en kruiden (zoals witte peper, salie en jeneverbes) samen met de fleurige touch van lavendel en geranium. Ruikt fris, is op een aangename manier aanwezig en gaat samen met zowel een boottochtje als een wandeling langs het strand.

6. Dior – Aqua Fahrenheit – 75 ml – 66,47 euro

Met zijn sterke geur in combinatie met fleurige accenten en een explosieve frisheid is het mythische parfum van de Parijse couturier weer helemaal terug van (nooit echt) weggeweest. En dat in een iets meer doorschijnende flacon met een paar rode en oranje tinten. Dior pakte de Aqua Fahrenheit aan als een echte Cologne waarin je enerzijds een spetterend mandarijnaccent en anderzijds de geur van Italiaanse pompelmoezen ontwaart. De lichte toets van violet versmelt samen met Braziliaanse munt tot een heerlijke harmonie van tropische houtgeuren.

7. 8. 9. Polo Lacoste – L. 12. 12 – 30 ml – 39 euro

Dit trio parfums springt mee op de kar van de nieuwste hype in de wereld van de mannen- parfums: niet een maar drie geuren van dezelfde collectie tegelijkertijd op de markt brengen. De drie flacons zijn kleurrijk en uiteraard getooid met het beroemde logo om op die manier hulde te brengen aan de polo die in 1927 werd gecreëerd door tennislegende René Lacoste. Dat zit zo: de L staat voor Lacoste, de 1 verwijst naar de unieke stof – de ‘petit piqué’ – en de 2 staat voor ‘korte mouwen’. De tweede 12 geeft aan hoeveel pogingen er nodig waren vooraleer René Lacoste tevreden was met het resultaat. De witte flacon herbergt een bloemige bosgeur terwijl het blauwe parfumflesje voornamelijk aan het aroma van een varen doet denken. De groene flacon bevat dan weer een eerder natuurlijk houtaroma.

10. Hugo Boss – Hugo Just Different – 100 ml – 52 euro

Dit traditionele parfum uit de jaren zestig is sinds jaar en dag het voorbeeld bij uitstek van een elegant mannenparfum. Dankzij dit herwerkte recept doet het nu ook een gooi naar de appreciatie van de mannen uit de jongere generaties. De ietwat cannabisachtige muntgeur is in combinatie met de aromatische toets meteen opvallend aanwezig. Die geur wordt aangevuld met een vleugje fresia en een rijke mix van patchoeli, wierook en de aromatische hars uit de cistusroos.

DOOR BARBARA WITKOWSKA

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content