4 Roel Moors

Guard. 32 jaar. 1m90

Clubs: Bree, Long Island, Atomics Brussels, RB Antwerpen, Charleroi, Villeurbanne, Leuven, Charleroi, Gent, Antwerp Giants

Oordeel van assistent-coach Jacques Stas: “Roel brengt ons ervaring op hoog niveau bij, hij kan ook aan beide kanten van het terrein iets bijbrengen, offensief en defensief. Zijn bijnaam is niet voor niets The Rock. Bijkomende troef is zijn polyvalentie, hij kan op de 2, 3 of zelfs 4 spelen. Hij kan naar de ring penetreren maar ook op een forward verdedigen. Hij kan zowel starten als op de bank beginnen.”

5 Sam Van Rossom

Guard. 25 jaar. 1m88

Clubs: Oostende, Pesaro, Zaragoza

Stas: “De onbetwiste titularis op de 1-positie. Hij heeft met het voorbije seizoen in Spanje een serieuze stap vooruit gezet. Zeker wat betreft balverliezen is hij enorm geëvolueerd. Hij is de patron van deze ploeg. Brengt organisatie. Is ook iemand die aan beide kanten van het terrein druk zet. Als hij zijn zaakjes op een rij krijgt, zorgt hij ervoor dat de rest ook een niveau hoger gaat spelen. Hij is bovendien een charismatische leider. Niet praten maar doen. Efficiënt en simpel. Hij is nog steeds maar 25 jaar, maar we hebben er hem zes jaar geleden als reserve bijgenomen met het idee van hem op termijn een leider te maken. Dit is de beloning van die investering.”

6 Christophe Beghin

Center/power forward. 31 jaar. 2m05

Clubs: Aalst, Oostende, Roseto, Charleroi, Pepinster, Charleroi, Antwerp Giants, Charleroi.

Stas: “De steunpilaar van de ploeg, dat heeft hij ten andere bewezen tijdens de kwalificatiecampagne. Onder de ring is hij onze grootste troef. Als we het moeilijk krijgen van buiten uit, is hij de man aan wie we de bal kwijt kunnen onder de borden. Hij zoekt dan het shot of de fout. Daarom werd hij ook onze aanvoerder, in afwezigheid van de geblesseerde Jef Vander Jonckheyd.”

8 Randy Oveneke

Forward. 25 jaar. 2m00

Clubs: Antwerp Giants

Stas: “Een schaduwrol. Net zoals Roel Moors beschikt hij over veel polyvalentie. We kunnen hem op de 3 of 4 uitspelen. Soms in een defensieve rol, soms maakt hij drie opeenvolgende korven. Hij is iemand die een wedstrijd kan doen kantelen, zoals hij in de kwalificatiematch tegen Georgië deed. Voor het evenwicht in de kern is hij onontbeerlijk.”

9 Jonathan Tabu

Guard. 25 jaar. 1m90

Clubs: Bergen, Gilly, Charleroi, Cantu

Stas: “Heeft een beetje een vrije rol in de kern. Hij kan op de 1 of 2 spelen. Op de 2 vind ik hem efficiënter, maar op de 1 kan hij Van Rossom soms wat rust gunnen. Door zijn immense talent kan hij ook het verschil maken. Het enige dat hij wat mist, is regelmaat. Hij heeft bij Cantu een moeilijk seizoen achter de rug, met wat kleine blessures. Wij proberen hem scherp te houden door hem verantwoordelijkheid te geven.”

10 Doum Lauwers

Guard. 32 jaar. 1m87

Clubs: Oostende, Le Mans, Cholet, Dijon, Teramo, Scafati, Bologna, Varese, Air Avellino

Stas: “De joker van de ploeg. Ook zo iemand die een wedstrijd kan doen kantelen en hij laat ook anderen beter spelen. Met zijn ervaring kent hij perfect de kneepjes van het vak. Hij weet heel goed de zwakheden van zijn directe tegenstander uit te buiten. Als bonus heeft hij zijn goede driepuntshot. Een joker dus.”

11 Guy Muya

Guard. 28 jaar. 1m94

Clubs: Pepinster, Luik, Oostende, Scafati, Palma, Pepinster, Luik

Stas: “Muya is een speciaal verhaal. Hij was er van in het begin van ons project bij, zes jaar geleden. Maar op een gegeven moment belandde hij in een zwart gat en verdween hij ook twee jaar bij ons uit beeld. Hij was als jongeling heel ambitieus: hij wilde titularis zijn en droomde zelfs van de NBA. Na die dip is hij sterk teruggekomen. Hij heeft begrepen dat hij eerst en vooral inzet moet tonen om een belangrijke plaats af te dwingen. Hij is minder dromer geworden.”

12 Marcus Faison

Forward. 33 jaar. 1m96

Clubs: Siena College, Pepinster, Charleroi, Köln, Malaga, BC Kiev, Besiktas, Menorca, Peristeri, Dnjepropetrovsk, Oostende

Stas: “De enige genaturaliseerde Amerikaan in onze kern. Hij integreerde zich perfect in ons gerodeerde team. Dat is belangrijk, want in het verleden hebben we voorbeelden gekend van Amerikanen die vooral hun eigen talent in de verf wilden zetten bij onze nationale ploeg. Dat doet Marcus niet. Als hij drie shots mist, zal hij zich voor de ploeg inzetten. Hij zet screens voor anderen, pakt rebounds, doet het vuile werk…”

13 Maxime De Zeeuw

Forward. 24 jaar. 2m04

Clubs: Pepinster, Gent, Pepinster

Stas: “De revelatie van onze voorbereiding, nu moet hij dat nog bevestigen in officiële wedstrijden. Hij sukkelde de voorbije seizoenen met blessures, waardoor zijn carrière bij de nationale ploeg nooit helemaal van de grond kwam. Nu heeft hij een heel seizoen zonder blessure volgemaakt en zie je dat hij van enorme waarde kan zijn. Op de 4-positie kan hij Hervelle af en toe rust gunnen.”

14 Tomas Van Den Spiegel

Center. 33 jaar. 2m14

Clubs: Aalst, Oostende, Fortitudo Bologna, Virtus Roma, CSKA Moskou, Sopot, CSKA Moskou, Mariupol, Real Madrid, Olimpia Milano, Oostende

Stas: “Een zeer intelligente speler, maar die tot nog toe geen geslaagd huwelijk had met de nationale ploeg. In het verleden was hij vaak geblesseerd ofwel diende hij andere belangrijke beslissingen te nemen voor zijn clubcarrière. Hij heeft nu voor het eerst een heel seizoen blessurevrij kunnen spelen bij de nationale ploeg en dat deed ons deugd. De goede resultaten mag je voor een stuk aan hem toeschrijven en ik denk dat hij nu pas weer naar zijn beste vorm toe groeit. Ik verwacht een sterk EK van hem.”

15 Didier Mbenga

Center. 31 jaar. 2m13.

Clubs: Gilly, Leuven, Charleroi, Dallas Mavericks, Golden State Warriors, Los Angeles Lakers, New Orleans Hornets

Oordeel Sam Van Rossom (Stas was niet meer bereikbaar toen bekend werd dat Mbenga Hervelle zou vervangen): “Didier betekent vooral fysieke présence voor ons. Dat is ook zijn rol in de NBA: hij moet vijftien minuten heen en weer draven, en er staan in verdediging. Hij kan een ploeg helpen, maar dan moet hij wel voluit gaan op het terrein. Het probleem is dat hij gesukkeld heeft met zijn knie. Anderzijds: als je de Didier van het begin van onze voorbereiding vergelijkt met die van nu, merk je in ieder geval een positieve evolutie. Hij zal ons zeker nog diensten bewijzen op het EK.”

20 Jorn Steinbach

Spelverdeler. 22 jaar. 1m85

Clubs: Okapi Aalstar

Stas: “Ik wil ook Lionel Bosco vernoemen, die ons heel veel diensten heeft bewezen, maar Jorn heeft de toekomst. Daarom nemen we hem er nu al bij, met het meemaken van dit EK stomen we hem klaar voor later. Net als we destijds met Van Rossom gedaan hebben, qua type lijkt hij zelfs veel op de Van Rossom van enkele jaren geleden. Jorn moet wel defensief nog progressie maken en ook meer rust aan de bal krijgen. Maar hij komt er wel. ”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content