Watford / League Championship (D2)

De ploeg werd lange tijd gesteund door Elton John en ging van 1976 tot 1982 van vierde naar eerste klasse. Onder leiding van Graham Taylor eindigden ze zelfs als tweede. Daarna kenden de Hornets een achteruitgang die twee keer werd onderbroken door een terugkeer bij de elite. Watford deelt zijn stadion Vicarage Road met de rugbyploeg van de Saracens.

Queen’s Park Rangers / League Championship (D2)

West-Londense club, opgericht in 1882. QPR wachtte tot zijn 100e verjaardag om de FA Cup in de wacht te slepen. In 2001 zakte de ploeg, maar vond een tweede adem sinds hij in 2007 werd overgenomen door Flavio Briatore (die sindsdien zijn aandelen heeft doorverkocht) en Bernie Ecclestone, die enkele maanden later het gezelschap kregen van de Indiase miljonair Lakshmi Mittal. Pete Doherty (Babyshambles), het enfant terrible van de Engelse rockscene, is een QPR-supporter.

Chelsea / Premier League

Toen Roman Abramovich in 2003 in Chelsea arriveerde, stond op het palmares van de Blues enkel de titel van 1955. De club die in 1905 ontstond heeft daar sindsdien drie titels aan toegevoegd, naast drie FA Cups en twee League Cups. Telde lange tijd een van de ergste Engelse hooligangroepen.

Brentford / League One (D3)

Hier draait alles rond de supporters. In 2006 verwierven de Bees (de bijen) de meerderheid van de aandelen en ze tellen nu vier leden in de raad van bestuur. Een van de tribunes kreeg de naam van de oudste Engelse supporter (102 jaar) die vorig jaar overleed. Op elke hoek van het stadion Griffin Park is er een pub (uniek in Engeland!).

Fulham / Premier League

De oudste club van de stad speelt sinds 1896 in het hartelijkste stadion van Engeland, Craven Cottage. In 1997 werd Fulham, dat toen in de tweede divisie speelde, opgekocht door de Egyptische eigenaar van Harrods, Mohamed Al Fayed, die 300 miljoen euro investeerde om te stijgen. Hun grootste rivaal is en blijft Chelsea, voor wat in Engeland de SW6 Derby (naar naam van de Londense wijk) wordt genoemd.

Crystal Palace / League Championship (D2)

Ontleent zijn wijknaam aan de wereldtentoonstelling van 1851, waarvan het meesterwerk een glazen paleis was. Dit verklaart tegelijk ook de bijnaam The Glaziers. Kende zijn beste periode onder Terry Venables aan het eind van de jaren zeventig. Toen het faillissement nakend was, werd de club verkocht aan een consortium van supporters.

Barnet / League Two (D4)

Is pas in 1991 met profvoetbal begonnen. De Bees ontlenen hun bijnaam aan de zwarte en gele strepen van hun truitjes. Ze spelen sinds meer dan een eeuw in het stadion van Underhill, waar ook de reserves van Arsenal aantreden. In de jaren tachtig werd de club overgenomen door miljonair Danny Flashman, die zijn rijkdom had vergaard met de doorverkoop van tickets op de zwarte markt.

Arsenal / Premier League

Deze club werd in 1886 opgericht door de wapenfabriek van Woolwich. In 1913 verhuisde Arsenal naar het noorden van de stad, wat tot een grote rivaliteit leidde met Tottenham (de North London Derby). Arsenal heeft 13 kampioenstitels op zijn naam staan en won 10 keer de FA Cup. Het is de club die het langste in eerste klasse speelt.

Tottenham / Premier League

De club werd opgericht in 1882 en was in 1961 de eerste die de dubbel realiseerde in de 20e eeuw. In 1963 was het de eerste Engelse ploeg die een Europese beker won (de beker voor bekerwinnaars). Tottenham heeft de bijzondere eigenschap dat het in elk van de voorbije zes decennia een trofee heeft gewonnen (iets wat verder enkel Manchester United heeft verwezenlijkt).

Leyton Orient / League One (D3)

Deze club uit het oosten van Londen werd opgericht in 1881 en speelde slechts één seizoen op het hoogste niveau. De clubnaam komt van een gewezen eige-naar die actief was in de scheepvaarthandel met het oosten. Sinds 1995 is de club eigendom van Barry Hearn, promotor van snooker- en dartswedstrijden.

Dagenham and Redbridge / League One (D3)

De jongste club: werd pas in 1992 opgericht, als gevolg van de opeenvolgende fusie van vier amateurclubs. Heeft het minst ervaring omdat het zich met amateurvoetbal tevreden moest stellen vooraleer het in 2008 werd gepromoveerd naar de 92 profclubs.

West Ham / Premier League

Club in het oosten van Londen die werd opgericht door een scheepswerf, vandaar zijn bijnaam Hammers (hamers). De club deelt zijn kleuren met Aston Villa sinds de ploeg uit Birmingham hen hun truitjes aanbood. West Ham wordt tegenwoordig geleid door David Gold en David Sullivan, gewezen eigenaars van Birmingham die fortuin hebben gemaakt in de pornowereld.

Charlton / League One (D3)

Op slechts 4 mijl (6,5 km) van Millwall en amper iets verder van West Ham weet men maar al te goed waarom ze hun supporters de Addicks noemen en waarom er een zwaard op hun wapenschild staat. De club beschikt over een trouwe supportersbasis, die er in 1990 in slaagde een politieke partij op te richten om de renovatie van hun stadion The Valley erdoor te drukken. Bij de lokale verkiezingen behaalde de partij elf procent van de stemmen.

Millwall / League Championship (D2)

Een van de meest gevreesde clubs omwille van de nog steeds actieve hooligans. In de jaren tachtig en negentig vreesde iedereen de verplaatsingen naar de Den. Men zingt er nog altijd: ” No one likes us. We don’t care.” Traditiegetrouw bevinden zich veel dokwerkers en arbeiders onder de supporters.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content