De All Blacks van Stayen

© BELGAIMAGE

Voetbal is een te complexe materie om de sport in één formule samen te vatten. Neem nu bijvoorbeeld jeugdtrainers, die je vaak vanaf de zijlijn op hun spelertjes hoort roepen: ‘Geef de bal af!’ Goedbedoeld, die opmerking, die er soms toe leidt dat een goeie spelactie voortijdig afgebroken wordt.

Met Alexis de Sart of Roman Bezus die centraal staan in zijn 3-4-2-1 schrijft STVV-trainer Marc Brys een ode aan het spel mét bal. Beide spelers aarzelen nooit om het leer aan te nemen, het meters lang naar voor te drijven, en daardoor onvermijdelijk tegenspelers naar zich toe te lokken. Zodra de as van het spel op die manier overbevolkt is, zoeken de Truienaars een oplossing in de breedte, in de voeten van de opgerukte flankspelers Casper De Norre en Jordan Botaka, of in de diepte, waar Yohan Boli achter de bal spurt.

Omdat hij tegen zijn goeie voet geplaatst is, neigt De Norre automatisch naar binnen, waardoor het in het centrum nog drukker wordt. Met die actie maakt hij vanzelf ruimte voor een opkomende ploegmaat die in dat vrije gat duikt. Aan de andere kant voert Cristian Ceballos, die tegen Royal Excel Mouscron wegens een schorsing ontbrak, een rij hoger dezelfde beweging uit, geflankeerd door Bezus die, wanneer het even kan, de beslissende pass probeert te geven.

Eerst vastzetten en dan openmaken. Het is een techniek die ontleent is aan het rugby die in het voetbal tal van combinaties mogelijk maakt. Gewend als hij is om zijn inspiratie uit andere sporten te halen, noemde Pep Guardiola ooit de aanvallende patronen van de Nieuw-Zeelandse All Blacks ‘het beste aanvallend concept dat er bestaat: ik val aan door het centrum, trek zo mijn tegenstander naar me toe, om net op dat moment de vrije speler te bedienen die zo in die vrije ruimte kan toeslaan’.

Door resoluut voor verticaal voetbal te kiezen trapt STVV de vijandelijke organisatie meedogenloos aan diggelen. Het bewaart daarbij wel het evenwicht dankzij een verdediging met vijf, die ook nog eens steun krijgt van Samuel Asamoah. Tot nu incasseerde de achterlijn van de Kanaries slechts negen goals in tien matchen. Alleen Antwerp doet nog beter. STVV verloor tot nu toe enkel van Standard in Luik, en dat levert STVV een mooie plaats in de top zes op. Sterk, omdat ze op Club na alle groten al bekampt hebben. En dat allemaal met mooi rugby.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content