Met de hem eigen flair snijdt Wesley Sonck vanaf deze week in Amsterdam een nieuw hoofdstuk aan in zijn carrière. Niet alleen door zijn kwaliteiten, maar ook door zijn sterk karakter en verbaliteit past Sonck, de Belg met Amsterdamse branie, bij Ajax waar een concurrentieel leefklimaat heerst en directheid en brutaliteit de boventoon voeren. Geen voetballer hier te lande die daar beter mee kan omgaan dan Sonck, die tijdens zijn harde jeugdjaren heeft geleerd wat incasseren is. Geen voetballer ook die zichzelf zo uit het drijfzand van de doffe berusting heeft gesleurd als de Oost-Vlaamse spits. Heel vroeg tekende hij voor zichzelf een weg uit. Op zijn zestiende verkoos Sonck een aanbieding van RWDM boven een offerte van Anderlecht omdat Molenbeek een goeie reputatie had met zijn jeugdwerking. Dat getuigde toen al van een opmerkelijke persoonlijkheid.

Wesley Sonck gaf dit seizoen vooral in de wedstrijden om de Champions League blijk van zijn mogelijkheden. Hij is klaar om nu zijn grenzen te verleggen. Bij Ajax komt Sonck qua voetbalcultuur in een andere wereld terecht. De Amsterdamse club is nog altijd een hoogburcht van frivoliteit en artisticiteit. Dat vereist een omschakelingsproces van Sonck, niet bepaald een zuivere technicus. Hij zal worden geconfronteerd met een hogere snelheid van uitvoering en het streven om altijd in één tijd te voetballen. Bij Ajax kan Sonck ook niet langer buigen op een status van vedette, maar geldt hij als één van de velen. Daar ook zullen zijn nijdige opmerkingen, die in Genk braaf werden ondergaan, bliksemsnel en met veel venijn worden gecounterd.

Het is onwaarschijnlijk dat de door een onvoorstelbare winnaarsmentaliteit gedreven Wesley Sonck daar niet mee kan omgaan. Bovendien is hij slim genoeg om te beseffen dat het er in het begin vooral op aankomt met prestaties te overtuigen. Het blijft anderzijds vreemd dat Ajax nu vijf miljoen euro op tafel gooit voor Sonck, nadat de spits in zijn periode bij Germinal Beerschot kennelijk niet interessant genoeg werd bevonden. Maar het is tekenend voor het rijpingsproces van Sonck. Hij wilde nooit lopen voor hij kon gaan, hij had altijd een bepaalde tijd nodig om mensen te overtuigen. Ook bij RC Genk, waar hij na zijn eerste seizoen werd uitgespuwd, tot Sef Vergoossen hem een duwtje in de rug gaf. Nu, op één maand van zijn vijfentwintigste verjaardag, moet hij klaar zijn voor het grote werk.

Met de transfer van Wesley Sonck heeft RC Genk een pagina omgedraaid. Nadat eerder ook al Josip Skoko werd versast, moet Sef Vergoossen nu sleutelen aan een nieuw raamwerk. Paul Kpaka, de nieuwe maar pas in november in te zetten aanvalsleider, vertoont op het eerste gezicht weinig raakpunten met Sonck. Hij is een counterspits, al maakt Vergoossen zich sterk dat Kpaka alle kwaliteiten in zich herbergt om in Genk anders te functioneren. Veel, zo vindt de Nederlander, heeft te maken met trainingsarbeid. Bovendien wacht de club op de definitieve doorbraak van Kevin Vandenbergh, die vorig seizoen veertien goals in éénentwintig wedstrijden maakte maar kennelijk nog niet het ongebreidelde vertrouwen van iedereen geniet. Want voor het geval ook Moumou Dagano vertrekt, valt zelfs de naam van Cédric Roussel, nochtans niet echt een vlot combinerende spits die binnen de Genkse voetbalfilosofie past. Achteraan heeft Genk met Aaron Mokoena voor snelheid gezorgd, maar een rechtsachter is er nog altijd niet. Het grootste probleem wordt allicht de opvolging van Josip Skoko, ook al heeft die niet het beste seizoen van zijn carrière achter de rug.

RC Genk, qua voetbalbeleving de meest warme club van het land, doet er goed aan bij het opvullen van de sportieve leemtes omzichtig te werk te gaan. Extreme voorzichtigheid domineerde trouwens overal in het licht van precaire financiële situaties de transferperiode. Anderlecht rondde zijn activiteiten al twee maanden geleden af, maar moest toch zijn hoofdsponsor vragen om een nieuwe kredietlijn te openen. Club Brugge wrijft zich in de handen omdat de kaap van de 20.000 abonnementen wellicht wordt gehaald, maar weet dat de twee belangrijkste wedstrijden degene zijn die in augustus in de voorrondes van de Champions League geprogrammeerd staan. Ook daar leidt een uitschakeling op termijn onvermijdelijk tot een inkrimping van het budget. De tijd dat het overstromingsgevaar met zandzakjes werd tegengehouden, is onherroepelijk voorbij.

door Jacques Sys

Sonck wilde nooit lopen voor hij kon gaan.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content