Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Liever blijft hij bij Feyenoord, want het leven in Nederland bevalt Jon Dahl Tomasson uitermate. De Deense international speelt niet voor een lucratieve transfer op het WK in Azië.

“Op dat moment was ik in Denemarken”, doet Tomasson zijn verhaal. “Terug in Nederland werd ik opgehaald door een vriend, die de nieuwjaarsreceptie had bijgewoond. Thuisgekomen heb ik dan op de internetsite van Feyenoord zelf naar de speech geluisterd. Het was niet de leukste binnenkomer als je terugkeert van een hartstikke leuke vakantie. Vreemde toestand, ik schrok me bijna dood.”

Baan had op de receptie de honneurs waargenomen in afwezigheid van voorzitter Jorien van den Herik, met vakantie in Zuid-Afrika. Hij wond er geen doekjes om : Feyenoord apprecieerde de houding van de eindecontractspeler maar matig. “De club heeft Tomasson een topaanbieding gedaan die past in de begroting, maar die was blijkbaar niet goed genoeg”, zei Baan. “Ik zeg dan op mijn beurt : liefde is niet alleen met geld te koop. We hebben een jaar lang geprobeerd te onderhandelen, maar het houdt een keer op. Jon Dahl zit al in de hoogste salarisschaal, we kunnen eenvoudigweg niet meer betalen.”

“Het zijn niet de woorden waaraan ik me erger,” reageert de speler, “maar het beeld dat men van mij probeert op te hangen. Ik heb daarom op mijn eigen site gerepliceerd, dat het allemaal niet klopt wat is gezegd, want ik heb nooit eisen gesteld. Niet één keer ! Uit de speech klinkt het alsof de onderhandelingen niet lukten, maar er is nooit echt onderhandeld. Ik heb van Feyenoord één verlaagde aanbieding gekregen, in de zomervakantie. Die heb ik teruggestuurd met de woorden : volgens mij is er wat mis.”

Op de details van het Rotterdamse contractvoorstel wil Tomasson niet ingaan. “Twee maanden voor de winterstop kwam Feyenoord af, ze wilden weer praten. Het was toen heel druk, met al die Europese wedstrijden. Daarom stuurde ik hen een mail, dat we tussen Kerst en nieuw rustig rond de tafel konden zitten. Op die mail werd niet gereageerd, tot we de dag van de speech een fax kregen.”

ok over de inhoud daarvan blijft Tomasson vaag. “Er stond niks concreet in, geen datum of zo. Allemaal heel vreemd. Een speler die je wil houden, doe je normaal gesproken geen verlaagde aanbieding. Kunnen ze financieel niet beter, dan moeten ze dat als een man zeggen, in plaats van een vals beeld van mij te creëren.”

De consequentie is dat hij sinds 1 januari mag praten met andere clubs. “Tot nu toe doe ik dat niet. Ik wacht op Feyenoord, heb geduld en hoop dat ze terugkeren. De deur blijft open. Veel mensen zeggen ga daar, ga ginds… Maar moet het allemaal zo snel gaan ?”

Sportief maakt hij het immers uitstekend. De combinatie met nieuwkomer Pierre Van Hooijdonk als diepe spits loopt lekker. In het kampioenschap staat Feyenoord virtueel tweede, en samen scoorden beide aanvallers al 32 keer. “Ik zou dus niet weten waarom dit gebeurt. Ik heb Feyenoord altijd netjes behandeld, ook al waren er vroeger wat problemen.”

Tomasson doelt op een arbitragezaak vorig seizoen, toen er discussie was over de premies voor de Champions League. Voor de rechtbank raakte toen zijn salaris (892.416 euro, ongeveer 36 miljoen frank) bekend. “Dat incident ben ik vergeten,” zegt hij, “sommige mensen op de club misschien niet. Wat me ergert is dat Feyenoord het beeld creëert dat ik een geldwolf ben en zo zit ik helemaal niet in elkaar. Als je geen eisen hebt gesteld, kan je bij mijn weten geen geldwolf zijn.”

Einde contract, international, spelend voor een topclub. Kortom, een luxe-situatie. Overdrijft hij de zaken niet een beetje ? Tomasson : “Het probleem is dat ik heel graag in Rotterdam wil blijven. Ik loop al lang mee, het gaat mij er nu niet om snel een pak poen binnen te slepen. Ik ben pas 25, mijn ambitie ligt in de eerste plaats bij Feyenoord, de Coolsingel, de titel. Het hoeft allemaal niet zo snel te gaan, ik ben een rustige jongen. Het is ook belangrijk dat je je goed voelt. Dit is het beste Feyenoord waarin ik al voetbalde, met de breedste selectie ook. Hier voel ik me goed.”

Voor hij na drie jaar Heerenveen naar Rotterdam kwam, voetbalde Tomasson een seizoen voor Newcastle. Het werd een mislukt avontuur. “Dat was een heel ander verhaal, ik was veel jonger toen. Ik heb er geen spijt van, maar misschien ging het iets te snel. Het was ontzettend zwaar. Twee, drie aanvallers raakten tegelijk geblesseerd en ik moest als 21-jarige plots aan de slag als targetman. Dat was te zwaar. Nu ben ik 25. Ik zal tot mijn 33ste ongeveer voetballen, dus kan ik heel goed nog twee jaar of langer bij Feyenoord blijven.”

ij leeft graag in Nederland, zegt hij. “Het is er bijna hetzelfde als Denemarken.” En dan is Feyenoord gewoon een goeie optie, met elk jaar bijna zeker Champions League of toch minstens Europees voetbal, en goed geld.

“Hoeveel Denen bleven hier ook niet hangen ?”, vraagt Jon Dahl Tomasson zich retorisch af. ” Arnesen, LerbyHeintze is met een Nederlandse getrouwd en heeft al drie bedrijven, die blijft hier voor de rest van zijn leven. Andersen bleef in België, Olsen… Met de boot naar Zweden duurt vijftien minuten, met de auto en de boot naar Nederland acht uur, maar toch liggen wij dichter bij elkaar dan de Zweden. Dit klikt gewoon. Ook op het veld, Nederland zit helemaal vol met Denen. Altijd positief voetbal. Ik kijk af en toe ook naar televisie, als ik dan wedstrijden uit Italië zie, Jezus Christus, daar gebeurt helemaal niets.”

Je hebt er ook geen leven. “Neen, dat speelt ook mee. Henriksen, iemand uit de Deense nationale ploeg, speelt bij Panathinaikos. De verhalen die ik van hem hoor ! In de voorbereiding gingen die een maand weg. Een màànd ! Italianen zitten de hele tijd in de bergen, hoor ik van Helveg en Laursen die voor Milan voetballen. Altijd op afzondering. Ik ga niet zomaar naar een ander land, kwaliteit van het leven vind ik belangrijk. In Engeland heb je dat ook, daar speel je dan weer veel wedstrijden en gaan de kranten er stevig tegenaan. Ik hou van mijn privéleven, van lekker eten, van een goeie mentaliteit. Dan kan Nederland niet beter. Engeland is een mooi land, maar ik ben er al geweest.

“Dit is misschien heel interessant voor de pers, maar ik had het liever uit de wereld gehad. Nu valt men mij constant lastig met vragen. Dit is gewoon niet leuk, voor niemand. Niet voor de supporter, niet voor de club, niet voor de speler. Collega’s noemen dit een spel, ik niet. Ik hoop dat het spel snel afgelopen is.”

Bieden andere Nederlandse topclubs een uitweg ? Twee keer al zei hij neen tegen Ajax, maar wat als PSV straks komt aankloppen ? Tomasson : “Zou ik niet op ingaan. Dat past gewoon niet, om een of andere reden. Het gebeurde in het verleden, maar na vier jaar Feyenoord kan je dat niet zomaar maken, ook niet voor jezelf. Ik ben na een nederlaag net zo chagrijnig als een supporter. Ik wil graag in Rotterdam blijven. En niet bij Sparta, hé.”

Ondertussen schuift Feyenoord al wel de jonge Belg Thomas Buffel, indrukwekkend in de eerste divisie bij de satellietclub Excelsior, naar voor als zijn opvolger. Tomasson schiet in een lach : “Mooi voor Buffel. Goeie jongen, goeie mentaliteit, uitstekend talent. Die kans gun ik hem. Maar dat hoort bij het beeld dat Feyenoord probeert te creëren, dat ze iemand achter de hand hebben. Het is deel van het spel, maar ik zie dit niet als een spel, ik wil het liever als gentlemen doen. Dit heeft toch ook wel wat te maken met de Deense mentaliteit, denk ik : wij houden het graag zo lang mogelijk rustig.”

en rustige zomer wordt het dit jaar anders niet, met het WK in Azië. Met Denemarken is Tomasson ingedeeld in een groep met wereldkampioen Frankrijk, Uruguay en Senegal. “Ik verwacht een heel mooi WK. Maar wij hebben weer een heel moeilijke loting. De basisploeg van Denemarken is klasse, maar de kern is vrij smalletjes, niet elke positie is dubbel bezet. Dat kan op een toernooi problematisch zijn. Maar de basisploeg is écht uitstekend, we hebben het voorbije jaar maar één wedstrijd verloren, een oefenmatch dan nog.”

Dat was tegen Frankrijk, stilaan het zwarte beest van Denemarken. “Het werd 1-0. Op het EK was het nog 3-0, we boeken dus vooruitgang.”

De opvallendste verandering vergeleken met twee jaar terug gebeurde tussen de doelpalen. Daar verdween Peter Schmeichel, die na het EK in België en Nederland afscheid nam van het internationale voetbal. Denemarken verloor zijn reus, maar hij werd waardig vervangen, vindt Tomasson : ” Tomas Sörensen is natuurlijk een heel ander type, maar hij is 26 en staat al vier, vijf jaar onder de lat bij Sunderland. Een rustige, sobere keeper die heel wat kan. Verdedigend hebben we wat problemen, in die zin dat de basis vrij goed is, maar niet breed.

“Op het middenveld en in de spits hebben we dan weer wel ontzettend veel mogelijkheden. Met Ebbe Sand van Schalke heb ik een goede band, we spelen nu vier jaar samen en het gaat heel goed. Dit seizoen had Ebbe al zijn deel van de problemen, met twee verschillende blessures, maar nu is hij weer op dreef.”

Op het EK had Denemarken nog een Zweeds coach, Bo Johansson, nu is Morten Olsen de baas. “Uitstekende trainer,” vindt Tomasson, “heel erg professioneel, alles is bijzonder goed geregeld. Onze Zweed vond ik ook heel goed, maar na een tijdje moet er toch een wissel komen.” Olsen speelt iets Nederlandser, meent Tomasson : “Sommige posities zijn iets meer naar voor geschoven, en we spelen heel erg aanvallend. We hebben in de kwalificaties veel doelpunten gemaakt, nooit verloren, hoogstens gelijk gespeeld. Tsjechië heeft een goede ploeg, maar we hebben ze wel twee keer helemaal weggespeeld. Misschien dat het je een beter beeld geeft van onze kwaliteiten.”

p het Euro 2000 werd Denemarken al in de eerste ronde uitgeschakeld in een groep met Tsjechië, Frankrijk en Nederland. De huidige ploeg is beter, zegt Jon Dahl Tomasson. “Op het EK waren er verzachtende omstandigheden. We speelden met zes geblesseerde basisspelers, jongens die slechts op zeventig procent van hun mogelijkheden voetbalden. Daarmee kom je niet ver. Dat zag je ook, een uur lang deden we mee, maar vervolgens was het finito. Op het WK in Frankrijk had Brazilië ons maar met heel veel moeite kunnen uitschakelen. Er mag dus straks van Denemarken iets verwacht worden. Onze openingswedstrijd is tegen Uruguay, die moeten we gewoon winnen. Daarna gaat het tegen Senegal. Met een beetje geluk zijn we nog voor de laatste wedstrijd tegen Frankrijk al zeker van de tweede ronde.”

Vijfentwintig is hij nog maar, maar het WK in Azië wordt wel al zijn derde grote toernooi. “Mooi”, heeft Tomasson er zin in. “Straks lekker dollen met Michael Laudrup, onze assistent. Olsen is heel fanatiek, Michael biedt daartegen wat tegenwicht. Hij lacht, zorgt voor de vrolijke noot. Is ook fanatiek, maar op zijn manier. Michael stopt ermee na het WK. Ik weet nog niet waarom, maar ik vermoed dat hij een clubje heeft, in Denemarken of in het buitenland. Lekker trainer worden.”

door Peter T’Kint,

“Ik verwacht een heel mooi WK.”

“Ik ben geen geldwolf, zo zit ik niet in elkaar.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content