De Beatles achterna?

© BELGAIMAGE

Borussia Dortmund gelooft sterk in de kwaliteiten van de Engelse wonderboy Jude Bellingham.

De multimedia-afdeling van de club uit het Ruhrgebied toonde zich creatief bij de aankondiging van de transfer van Jude Bellingham. Op het officiële Twitteraccount van BVB stond een gitaar afgebeeld met daarachter ‘Na na na na-na…’ en de hashtag #HeyJude. De zeventienjarige middenvelder, met zestien jaar en twee maanden de jongste speler ooit in de clubgeschiedenis van Birmingham City die een profduel afwerkte, werd door Borussia Dortmund voor naar verluidt 25 miljoen euro losgeweekt bij de Engelse tweedeklasser en kreeg een contract tot 2023 voorgeschoteld. Meer mag niet bij onze oosterburen, wegens de leeftijd.

‘Hij is de beste zestienjarige die ik ooit aan het werk zag.’ Coventrymanager Mark Robins

Met die transfersom is de nieuwe wonderboy van het Engelse voetbal een van de duurste tieneraankopen in de geschiedenis van de Bundesliga. Bayern München betaalde in 2015 wel 35 miljoen euro voor de toen achttienjarige Portugees Renato Sanches. Bellingham volgt de route van zijn landgenoot Jadon Sancho (20), die in 2017 als amper zeventienjarige Manchester City verruilde voor een verbintenis tot 2022 bij Borussia Dortmund. Dat gebeurde toen voor circa 8 miljoen euro. De elfvoudige international, voor meer dan 100 (!) miljoen euro op weg naar een vijfjarige deal bij Manchester United, drukte alvast zijn stempel in Duitsland. Geen enkele Engelse tiener deed sinds Wayne Rooney immers ooit beter in een Europese topcompetitie, want Sancho was naast 30 treffers goed voor 38 assists in amper 78 Bundesligawedstrijden.

Bellingham, die eerder werd gelinkt aan Ajax, Barcelona, Liverpool, Chelsea en de Mancunians, wordt dus geacht om eerder in de voetsporen te treden van Sancho dan van doelpuntenmachine Erling Haaland. Maar de middenvelder, die als jongste doelpuntenmaker ooit een icoon als Trevor Francis onttroonde, komt ondanks zijn jonge leeftijd binnen met behoorlijk wat adelbrieven. Onder de jonge Spaanse manager Pep Clotet (43) veroverde de jeugdinternational een titularisstek, waardoor hij op het einde van het seizoen een rapport kon voorleggen van vier goals en drie assists in 41 Championshipmatchen. Daarnaast kwam Bellingham ook nog aan speeltijd in twee FA Cupduels en één EFL Cupwedstrijd.

‘Hij is de beste zestienjarige die ik ooit aan het werk zag’, zei Coventrymanager Mark Robins (50) na hun ontmoeting in de vierde ronde van de FA Cup begin februari dit jaar. ‘Een talent van briljant. Ik twijfel er niet aan dat hij op het hoogste niveau ook gemakkelijk meedraait. Het is ongelofelijk dat je op die leeftijd al zoveel power in je lijf kunt hebben. Voetballend lijkt Jude veel ouder dan dat hij werkelijk is.’

Een bewering die wordt bevestigd door doelman David Stockdale: ‘Zijn hoofd werkt zoals dat van een 25-jarige volwassen man.’ Ook Kristjaan Speakman raakte als hoofd van de jeugdopleiding van de Blues onder de indruk van zijn snelle en juiste denken, waarmee Bellingham gemakkelijk het verschil maakt. ‘Al bijzonder jong begreep Jude het spel, waardoor hij zich onderscheidde van de andere talenten. Hij zocht die informatie op en wilde dat aspect maximaal uitspelen. Heel knap wat Jude daarmee deed.’

Michael Zorc, de sportief directeur van Borussia Dortmund, bevestigde dat hij de verrichtingen van Bellingham al nagenoeg twee seizoenen op de voet volgde. In het recente verleden gaf BVB speeltijd aan jonge (buitenlandse) talenten, om hen later met veel winst door te verkopen. In 2017 gebeurde dat met de Fransman Ousmane Dembélé (voor 105 miljoen euro naar Barcelona), twee jaar later met de Amerikaan Christian Pulisic (voor 64 miljoen euro naar Chelsea). Enkele maanden geleden gaf de 57-jarige ex-middenvelder de hoop op, nadat hij vernam dat Bellingham op Carrington, het trainingscomplex van Manchester United, een rondleiding had gekregen. Maar uiteindelijk werd de wonderboy toch over de streep getrokken, waardoor de Zwitserse coach Lucien Favre straks de luxe heeft om te kunnen kiezen tussen Axel Witsel, Thomas Delaney, Mahmoud Dahoud en Julian Brandt voor de schaarse plekjes als nummers 6 en 8.

‘We willen hem wat inlooptijd gunnen, ook al zien we Jude als een onmiddellijk inzetbare aanwinst’, temperde Zorc de verwachtingen. Bellingham zelf denkt daar anders over. Hij wil de Beatles achterna door meteen succesvol te zijn.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content