Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week is Frank Raes aan de beurt.

Laten we eerst even de kwartfinales van de Champions League overlopen. Chelsea slaagde er tegen Arsenal niet in te overtuigen met al zijn bijeengekocht talent.

Frank Raes : “Het is natuurlijk zeer snel gegaan voor Chelsea : op één seizoen een ploeg bijeen kopen, is niet niks. Maar Abramovitsj bewijst wel dat het kan : ze zitten tenslotte wel in de kwartfinales, hé, en in Engeland staan ze hoog gerangschikt. Dat blijft straf, hoor. Er zijn andere ploegen waar het niet zo snel ging, die járen bouwen aan een ploeg. Arsenal heeft bovendien toch nog iets meer kwaliteiten. En een wedstrijd tussen twee ploegen die elkaar door en door kennen, is altijd link. Arsenal zal misschien doorstoten in de Champions League, maar als het ergens kwetsbaar is, is het nog altijd achteraan.”

Real – Monaco en AC Milan – Deportivo, met vier doelpunten in acht minuten, waren de wedstrijden die beklijfden.

“Milan heeft hoe dan ook de sterkste kern van de wereld. Met Kaka die enorm efficiënt is in zijn techniek, die echt de bal plaatst. Onwaarschijnlijk wat die nog als reserves hebben. Tomasson, RuiCosta, Ambrosini… Dat is het verschil met Real : Real heeft een kleine kern, na Solari stopt het een beetje en dan zit je al aan nummer dertien. Ronaldo wordt wel een raar geval : doet haast niks, maar heeft nog altijd die onhoudbare versnelling over tien meter. Hij kan altijd scoren, maar in negen van de tien gevallen gebeurt er niks of komt hij niet eens aan de bal. Ik vraag mij af hoelang dat nog kan. Je hebt daar het systeem tussen de Zidanes, de galacticos, zoals ze zeggen, en de Pavones, de jongeren zoals Pavon. Real koopt geen tussenin-spelers en het geeft ook geen extreme bedragen uit aan verdedigers. Of je dat systeem tot het eind van het seizoen met een drukke kalender kan volhouden, is zeer de vraag. Van de andere kant moet je ze bij Milan content kunnen houden, natuurlijk. Ik kan mij bijvoorbeeld voorstellen dat een Rui Costa al eens denkt dat hij het niet lang meer volhoudt op de bank.”

Porto won van Lyon, waar Eric Deflandre twijfelt tussen blijven of naar Standard gaan.

“Porto is wel een ploeg die gegroeid is en die Morinho is een goeie trainer, denk ik. Zowel defensief als offensief zijn ze goed georganiseerd. Alleen in de spitsen, zoals McCarthy, heb ik in the long run niet zoveel vertrouwen. Lyon, ja, het Franse voetbal mag niet klagen : ze zitten met vijf ploegen in het Europese voetbal. En allemaal met vrij jonge spelers. Ik kan begrijpen dat Deflandre wel eens terug wil, maar voor de kwaliteit kan hij beter ginder blijven. Lyon is bovendien geen arme ploeg : het staat in de toptwintig van de rijkste clubs in de wereld. Dus dat zal een persoonlijke beslissing zijn met zijn vrouw, vermoed ik. Die verplaatsingen in Frankrijk zijn uiteraard wel vrij zwaar, misschien speelt dat mee.”

Pech voor Club Brugge in de Uefacup : het ging eruit tegen Bordeaux.

“Bordeaux is verdiend geplaatst en Club Brugge heeft eigenlijk twee keer vrij zwak gespeeld. Het heeft nooit een vuist kunnen maken. Het is ook merkwaardig dat Club na de winterstop Europees slecht gespeeld heeft en in de competitie sterk, terwijl dat voor de winterstop net andersom was. Er zit iets maks en weinig creatiefs in die ploeg, met die hoge ballen ook altijd.”

Er waren twee inhaalwedstrijden in de competitie : Antwerp won verrassend van Moeskroen, Heusden-Zolder verloor van Anderlecht.

“Heusden-Zolder en Antwerp blijven natuurlijk de grote kandidaten voor de degradatie, maar je moet om dat te ontlopen natuurlijk wel een paar keer na mekaar kunnen winnen. Voor Heusden-Zolder wordt het stilaan een pijnlijke zaak, dat voel je. Ploegen onderin veranderen dikwijls ook vaker van samenstelling en teren minder op cohesie en automatismen.”

Walter Baseggio tekende bij tot 2008 in Anderlecht en gaat dan wellicht toch niet naar Italië.

“Het is al niet gemakkelijk voor hem om het ritme op topniveau in België te houden. Door zijn stevige omvang, zal ik maar zeggen. Om dan in Italië te gaan voetballen, elke week op afzondering, hard leven, hard voetbal : dat zou niet gemakkelijk zijn. Hij moet qua loopvermogen toch altijd op de toppen van zijn tenen staan en heeft anderen nodig om de boel af te dekken. Je kan het moeilijk zeggen voor hij het gedaan heeft, maar spelen bij Anderlecht is toch nog altijd iets anders.”

In Genk werd een supporter opgepakt die algemeen directeur Paul Heylen wou afpersen.

“Het had meer met geldgebrek dan met voetbal te maken, heb ik begrepen : je hebt geld nodig en je begeeft je als supporter toevallig in het voetbal, waar het geld zit. Dus ik denk dat we daar niet te veel aandacht aan moeten besteden. In Spanje en Zuid-Amerika wordt al eens een speler of zijn broertje gekidnapt en in Colombia schieten ze de mensen dood als ze niet goed voetballen, maar zover zijn we hier gelukkig nog niet.”

Robert Waseige wil het gaan proberen als bondscoach van Algerije.

“Dat zijn, schat ik, van die avonturen om nog eens flink wat geld te pakken. Of dat dan na drie maanden eindigt of na een jaar, maakt niet zoveel uit, denk ik. Om dat op zijn leeftijd nog te doen, het avontuur… Ik weet het niet. Hij spreekt natuurlijk Frans, wat een groot voordeel is, want in Portugal is hij al eens op de taal afgebroken. Technisch is Algerije geen slecht voetballand, maar ik denk dat het toch vooral met geld te maken heeft. De kleinkinderen en zo (lachje). Maar ik heb er niks op tegen, hoor. Ieder zijn keuze en als het niet meer lukt in eigen land, is het blijkbaar de mode om het eens in het buitenland te proberen.”

Aimé Anthuenis maakte zijn selectie bekend voor de oefeninterland tegen Duitsland : Daems, Dufer en Blondel zijn nieuw.

Anthuenis heeft de tijd nu om te bouwen en te proberen, zeker nu er ook wat geblesseerden zijn. Hij doet het consequent en goed, dat verjongen. Was Daems bij Lierse gebleven, hij was waarschijnlijk al langer international geweest. Dufer, ja… Walasiak werd destijds ook niet zo meteen verwacht, net als Millecamps vroeger. Je moet al eens proberen om te zien wat die mannen kunnen op een hoger niveau. Blondel kunnen ze zeker bij Brugge goed gebruiken, want technisch zie je dat ze toch wat beperkt zitten als er eens een paar uit vorm raken.”

De bekerfinale gaat tussen Beveren en Club Brugge.

“Je moet dat zo zien : voor Anderlecht en Brugge is vooral de Champions League belangrijk, want daar haal je een enorm deel van je budget en dat is wat telt. De Belgische beker is tof en fijn, maar vergeleken met de Champions League û en dat bedoel ik niet negatief û blijft het toch een beetje folklore. Realistisch bekeken is de eerste en tweede plaats in de competitie en door de voorrondes van de Champions League raken het enige wat telt. Daarom is de frustratie bij Standard ook zo groot : je kan aanpikken of je kan het niet. Maar ik vind het leuk voor Beveren en het voetbal dat het kan, de bekerfinale spelen. Champions League is voor hen toch verder weg.”

door Raoul De Groote

‘Het is al niet gemakkelijk voor Baseggio om het ritme op Belgisch topniveau te houden.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content