Barcelona en Juventus bezorgden het voetbal zaterdag weer wat glans. Hoewel een minuut stilte voor de finale van de Champions League niet ongepast was geweest, na de schandalen van de voorbije dagen. De UEFA was echter niet weinig blij dat er nog eens iets positiefs te melden viel uit de voetbalwereld.

Het FIFA-schandaal deinde immers steeds verder uit. De conclusie kan alleen zijn dat de wereldvoetbalbond tot op het bot gecorrumpeerd is.

Symptomatisch voor de gang van zaken in het hoofdkwartier van de FIFA is het verhaal van de vijf miljoen euro die de Ierse bond opstreek om niet naar de rechter te stappen na de beruchte handbal van Thierry Henry. Blatter handelde op eigen houtje en dacht echt dat met geld alle problemen konden worden opgelost.

Uitermate pijnlijk was ook het bericht dat Duitsland het WK 2006 dankte aan een wapendeal met Saoedi-Arabië. En dankzij Chuck Blazer (hij ziet er niet alleen uit als de Kerstman maar is dat ook geworden voor al wie echt van voetbal houdt) weten we nu ook dat Frankrijk geld toeschoof om het WK van 1998 binnen te halen. Aan het hoofd van het organisatiecomité stonden wijlen Fernand Sastre en, jawel, Michel Platini.

Hoe moet het nu verder? Insiders verzekeren ons dat de opvolger van Sepp Blatter beslist geen Europeaan wordt. Zo groot is de afkeer voor de arrogante UEFA in Azië en Afrika.

De macht in de sportwereld volgt het grote geld en verschuift naar het Midden-Oosten. Voor de opvolging van Blatter wordt het vooral uitkijken naar Ahmad al-Fahad al-Sabah. De 51-jarige sjeik uit Koeweit is een ex-olieminister en een kersvers lid van het Uitvoerend Comité van de FIFA. Dus nog niet besmeurd door de golf van schandalen.

Sjeik Ahmad is buitengewoon machtig. Er wordt gezegd dat hij Thomas Bach in het zadel hielp bij het Internationaal Olympisch Comité, als opvolger van voorzitter Jacques Rogge.

Vraag is of de sjeik zelf voor de absolute topjob in het voetbal wil gaan of iemand naar voren schuift. Het wordt in ieder geval meer van hetzelfde, want Ahmad behoort tot het selecte vriendenkransje van Sepp Blatter.

Dat kan niet meer gezegd worden van François De Keersmaecker, die in zijn interviews over de FIFA plots van een flinkheid getuigde die hem de voorbije jaren totaal ontbrak. De Keersmaecker lijkt immers steeds meer de Belgische Blatter. Nee, van corruptie is bij de Belgische voetbalbond vooralsnog geen sprake, maar van financieel wanbeleid des te meer. In het rood gaan na een sportief en commercieel boerenjaar: il faut le faire.

“Het probleem van de bond was dat Steven Martens zowel secretaris-generaal als voorzitter was”, vertelde een van de vier KBVB-directeurs ons een paar maanden terug. Desondanks klampt De Keersmaecker zich, net als Blatter, na negen jaar voorzitterschap vast aan de macht als een leeuwin aan haar welpje.

De herverkiezing van De Keersmaecker zou de geloofwaardigheid van de bond geen deugd doen, maar de kans dat dit gebeurt, lijkt desondanks levensgroot. De Mechelaar verzekerde zich van de stemmen van de Franstalige amateurs met de belofte het mandaat van interim-CEO Gérard Linard te verlengen.

De enige waarschijnlijke tegenkandidaat is Joseph Allijns, de voorzitter van KV Kortrijk. Niet alle profclubs zijn echter onder de indruk van de West-Vlaamse advocaat van wie algemeen geweten is dat wijlen hoofdaandeelhouder Jean-Marc Degryse zijn rol als voorzitter beknotte tot een louter ceremoniële functie.

Van een visie voor de toekomst hebben we van beide kandidaten voor het voorzitterschap van de belangrijkste sportfederatie van het land nog geen woord vernomen. Zeer waarschijnlijk vanwege niet aanwezig.

De Pro League was verplicht terug te grijpen naar een clubvoorzitter (Roger Vanden Stock) en binnen de bond lijkt geen volwaardige kandidaat voor het voorzitterschap beschikbaar te zijn. Desondanks staat België tweede op de FIFA-ranking. Om te lachen of te huilen?

Er is nog een laatste sprankeltje hoop. Niet iedereen is het erover eens dat alleen leden van het Uitvoerend Comité zich kandidaat kunnen stellen voor het voorzitterschap. Misschien staat er voor 27 juni toch nog een verlichte geest op.

DOOR FRANÇOIS COLIN

Van hun visie hebben de kandidaat-bondsvoorzitters nog geen woord gelost.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content