De voorbije jaren gold de defensie als het zwakke punt bij AA Gent. De Buffalo's hebben deze sector dan ook versterkt met werkkrachten uit Spanje. César Arzo (25) arriveerde tijdens de wintertransferperiode bijna een jaar geleden en Melli (27) kwam er afgelopen zomer bij. Hoewel ze allebei in tweede klasse speelden voordat ze in Gentbrugge neerstreken, kunnen ze toch bepaalde referenties voorleggen.

Schaam je je er niet voor dat je in de Belgische competitie speelt na de zware 7-0-nederlaag van Genk in Valencia?

Arzo: "Die monsterscore was het gevolg van een samenloop van omstandigheden. Eerst en vooral is Valencia een zeer goede ploeg. Ten tweede zit Genk helemaal niet meer in de vorm waarmee het kampioen is geworden. In eigen huis kan het de illusie nog hoog houden, maar op verplaatsing is dat moeilijker."

Melli: "Het is te gemakkelijk om met scherp te schieten op de Limburgers. Valencia speelde een superwedstrijd: gedisciplineerd, gedreven en bijzonder efficiënt. Ik schaam me helemaal niet."

Tot nu toe vonden Spaanse voetballers de Belgische competitie niet bijzonder aantrekkelijk, maar nu lijken ze ons land toch te ontdekken. Hoe verklaren jullie dat?

Arzo: "Dat komt door de financiële problemen die heel wat Spaanse clubs kennen en die de Liga minder interessant maken. Verscheidene clubs kunnen hun contracten niet langer nakomen en zodra ze niet meer betaald worden, zijn Spaanse voetballers geneigd naar het buitenland te trekken. De prof-liga moet dringend maatregelen nemen om die uittocht af te remmen. Ze moet een licentiesysteem invoeren zoals hier in België, waarbij clubs die de lonen niet langer betalen, niet aan de competitie mogen deelnemen. De spelers gingen niet voor niks in staking en de eerste speeldag werd niet zomaar geschrapt. Er wordt ook gepleit om de tv-rechten beter te verdelen. Momenteel krijgen Real Madrid en FC Barcelona jaarlijks 150 miljoen euro. De overige clubs moeten de kruimels delen. Clubs zoals FC Valencia of FC Sevilla komen er met 40 miljoen nog goed af, Villarreal met 25 miljoen ook, maar de rest moet het doen met 12 miljoen. Dat kan niet blijven duren. Toen het aanbod van Gent kwam, speelde ik in tweede klasse. Ik heb niet getwijfeld. Gent leek mij een club die een Europees ticket kan pakken. Tussen Valladolid en de Buffalo's was de keuze vlug gemaakt."

Melli: "Dat geldt ook enigszins voor mij. Ik speelde ook in tweede klasse, bij Tenerife. Ik werd er op tijd betaald, maar door voor AA Gent te tekenen kon ik een stap vooruit zetten. Ik heb er met César over gepraat. Wij kenden elkaar van in de jeugdselecties en hij was zes maanden eerder naar België vertrokken. Hij verzekerde me dat de Belgische competitie zeer competitief is en dat Gent een jonge ploeg is met een ruime progressiemarge. Zijn argumenten hebben mij over de streep getrokken."

En jullie werden niet ontgoocheld?

Melli: "Helemaal niet. Ik ben hier nu drie maanden en op de koude na gaat alles prima. Ik ben blij dat ik voor Gent heb gekozen. De club lijkt mij beter georganiseerd dan sommige Spaanse ploegen. Eén detail: na de training eten we samen in het trainingscentrum. In Spanje heb je dat niet. Daar gaat iedereen na een training naar huis en eet hij wat hij wil. Ook het niveau van de competitie ontgoochelt me niet. Jullie Belgen zijn gek dat jullie je competitie zo onderschatten. Je moet hier gespeeld hebben om te beseffen hoe moeilijk het is. Alles is in evenwicht, er is geen enkele makkelijke match. Het is niet omdat je tegen nummer 15 of 16 speelt dat je met de vingers in de neus zal winnen."

Arzo: "Ik zou zelfs zeggen dat deze competitie van hetzelfde niveau is als ... de Spaanse! Real Madrid en FC Barcelona even buiten beschouwing gelaten is het niveau van de Liga sterk gedaald. Ga eens naar Racing Santander of Sporting Gijón kijken. Denk je dat het daar zo briljant is? Mocht AA Gent in de Spaanse competitie spelen, dan zou het probleemloos halverwege de rangschikking standhouden."

De speelstijl is wel anders in België, niet?

Arzo: "Zeker. Hier is het spel veel offensiever. Ja ja, dat heb je goed gehoord. In Spanje eindigen veel wedstrijden op 0-0. Je mag je niet laten misleiden door de monsterscores van Real Madrid of Barcelona. Maar denk eens terug aan de bekermatch tussen AA Gent en Club Brugge: 4-4! Of kort daarna de 4-5 van Club Brugge-Genk. In Spanje zie je zulke dingen niet, of toch zeer zelden."

Melli: "In België is het spel veel directer. Er wordt voortdurend van de ene goal naar de andere gespeeld. Er wordt geen moment afgewacht. Voor de toeschouwers is het alsof ze in de stoel van een tennisscheidsrechter zitten: ze moeten constant heen en weer kijken. In Spanje wordt veel op balbezit gespeeld. Er zijn een hoop korte passes op het middenveld en men wacht op het juiste moment om toe te slaan. Komt er geen goed moment, dan slaat men niet toe."

Loterij

Als er zo veel gescoord wordt in België, dan komt dat misschien ook door de slechte verdedigingen?

Arzo: "Ik zou niet van slechte defensies willen spreken, maar wel van minder goed georganiseerde."

Melli: "Men valt ook veel aan vanaf de flanken, veel meer dan in Spanje. Het volstaat dus niet het centrum van het middenveld af te sluiten."

Jullie werden aangetrokken om de Gentse verdediging beter te organiseren ...

Arzo: "Het klopt dat de defensie vorig seizoen onze achilleshiel was. We slikten veel vermijdbare doelpunten. Met de inzet van Melli en van anderen is de verdediging nu sterker geworden."

Zodanig versterkt dat jullie op de titel mogen mikken?

Arzo: "Waarom niet? Eerlijk gezegd zie ik geen enkele ploeg die ons duidelijk overklast. Anderlecht staat momenteel op kop, maar we houden hen steeds in het vizier."

Melli: "We kunnen in stijgende lijn gaan."

En dan zijn er de play-offs ...

Arzo: "Helaas wel, ja. Play-offs zijn een loterij. Er zijn tal van factoren die je niet in de hand hebt. Je moet geluk hebben: krijg je net aan het begin van de play-offs te maken met een massa blessures, een opeenstapeling van gele kaarten of een wat mindere periode, dan mag je een kruis maken over de titel. Ik vind de formule maar niks."

Gent faalt regelmatig in topmatchen ...

Arzo: "Dat was vorig seizoen inderdaad zo."

Melli: "Tegen Anderlecht gaven we ons met 0-1 gewonnen, maar misschien nemen we wel revanche in de terugwedstrijd in het Astridpark."

Ronaldo

Met uitzondering van enkele keepers (Thibaut Courtois momenteel en Ronny Gaspercic destijds) konden weinig Belgische spelers een plaats veroveren in de Spaanse competitie. Zien jullie nu veldspelers die het niveau halen om in de Liga te spelen?

Arzo: "Absoluut. Te beginnen bij twee Gentenaars: Yassine El Ghanassy en Christian Brüls. Ze zouden het schitterend doen in Spanje, zeker mochten ze bij een offensieve ploeg spelen."

Melli: "Je mag Kevin De Bruyne niet louter op de match in Valencia beoordelen. Ook hij haalt het niveau."

Kennen jullie de andere Spanjaarden die in de Belgische competitie meedraaien?

Melli: "Ik heb Juande goed gekend bij Betis Sevilla. Vorig seizoen werd hij uitgeleend aan Granada waarmee hij naar eerste klasse promoveerde. Hij is een zeer goede speler. Helaas speelt hij bij Westerlo, dat momenteel niet zo vlot draait. Víctor Vázquez ken ik amper."

Arzo: "Ik herinner me dat ik begin vorig seizoen met Valladolid tegen hem en Barça B heb gespeeld. Het werd 0-0, maar ik kan hem moeilijk beoordelen op basis van één match. Naar verluidt heeft hij een zeer mooi seizoen neergezet in de Spaanse tweede klasse."

Zaterdag is er de clásico. Zijn jullie voor Real of voor Barcelona?

Arzo: "In Spanje hopen veel mensen dat Real Madrid dit seizoen de titel pakt om zo een eind te maken aan de wat al te grote hegemonie van Barcelona."

Melli: "Diegene die als eerste een kleine inzinking kent, loopt het risico dat cash te betalen. Het zou evenwel een spannende strijd moeten worden."

Cristiano Ronaldo of Lionel Messi?

Arzo: "Mocht ik een van beiden aan banden moeten leggen, dan verkies ik Cristiano Ronaldo. Hij voert zijn acties meestal alleen uit. Tegen Barcelona heb je Messi, maar ook Xavi en Iniesta. Dat is pas mission impossible ..."

Melli: "De speler die mij het meest heeft doen afzien, is Ronaldo. Niet Cristiano, maar de zware versie. Ik herinner me dat ik ook veel heb afgezien tegen Samuel Eto'o."

Spanje domineert momenteel het internationale voetbal. Een proces dat Luis Aragonés op gang bracht en dat Vicente Del Bosque voortzet?

Arzo: "Neen, het proces werd op gang gebracht in de nationale jeugdploegen. Er is hard gewerkt aan het opsporen van talent en aan de opleiding."

Melli: "Spanje heeft topspelers die ook samen zijn opgegroeid en dat is bevorderlijk om een hechte groep uit te bouwen. Alle jeugdploegen spelen volgens hetzelfde spelsysteem, namelijk dat van de A-ploeg."

In zijn column in Le Monde beschuldigde de Fransman Yannick Noah onlangs de Spaanse atleten ervan een 'toverdrank' te gebruiken. Wat vinden jullie daarvan?

Arzo: "Ik zet mijn joker in."

Melli: "Ik zeg niks."

DOOR DANIEL DEVOS - BEELDEN IMAGEGLOBE

"AA Gent is beter georganiseerd dan sommige Spaanse ploegen." Melli"El Ghanassy en Brüls zouden het schitterend doen in Spanje." César Arzo

De voorbije jaren gold de defensie als het zwakke punt bij AA Gent. De Buffalo's hebben deze sector dan ook versterkt met werkkrachten uit Spanje. César Arzo (25) arriveerde tijdens de wintertransferperiode bijna een jaar geleden en Melli (27) kwam er afgelopen zomer bij. Hoewel ze allebei in tweede klasse speelden voordat ze in Gentbrugge neerstreken, kunnen ze toch bepaalde referenties voorleggen. Arzo: "Die monsterscore was het gevolg van een samenloop van omstandigheden. Eerst en vooral is Valencia een zeer goede ploeg. Ten tweede zit Genk helemaal niet meer in de vorm waarmee het kampioen is geworden. In eigen huis kan het de illusie nog hoog houden, maar op verplaatsing is dat moeilijker." Melli: "Het is te gemakkelijk om met scherp te schieten op de Limburgers. Valencia speelde een superwedstrijd: gedisciplineerd, gedreven en bijzonder efficiënt. Ik schaam me helemaal niet." Arzo: "Dat komt door de financiële problemen die heel wat Spaanse clubs kennen en die de Liga minder interessant maken. Verscheidene clubs kunnen hun contracten niet langer nakomen en zodra ze niet meer betaald worden, zijn Spaanse voetballers geneigd naar het buitenland te trekken. De prof-liga moet dringend maatregelen nemen om die uittocht af te remmen. Ze moet een licentiesysteem invoeren zoals hier in België, waarbij clubs die de lonen niet langer betalen, niet aan de competitie mogen deelnemen. De spelers gingen niet voor niks in staking en de eerste speeldag werd niet zomaar geschrapt. Er wordt ook gepleit om de tv-rechten beter te verdelen. Momenteel krijgen Real Madrid en FC Barcelona jaarlijks 150 miljoen euro. De overige clubs moeten de kruimels delen. Clubs zoals FC Valencia of FC Sevilla komen er met 40 miljoen nog goed af, Villarreal met 25 miljoen ook, maar de rest moet het doen met 12 miljoen. Dat kan niet blijven duren. Toen het aanbod van Gent kwam, speelde ik in tweede klasse. Ik heb niet getwijfeld. Gent leek mij een club die een Europees ticket kan pakken. Tussen Valladolid en de Buffalo's was de keuze vlug gemaakt." Melli: "Dat geldt ook enigszins voor mij. Ik speelde ook in tweede klasse, bij Tenerife. Ik werd er op tijd betaald, maar door voor AA Gent te tekenen kon ik een stap vooruit zetten. Ik heb er met César over gepraat. Wij kenden elkaar van in de jeugdselecties en hij was zes maanden eerder naar België vertrokken. Hij verzekerde me dat de Belgische competitie zeer competitief is en dat Gent een jonge ploeg is met een ruime progressiemarge. Zijn argumenten hebben mij over de streep getrokken." Melli: "Helemaal niet. Ik ben hier nu drie maanden en op de koude na gaat alles prima. Ik ben blij dat ik voor Gent heb gekozen. De club lijkt mij beter georganiseerd dan sommige Spaanse ploegen. Eén detail: na de training eten we samen in het trainingscentrum. In Spanje heb je dat niet. Daar gaat iedereen na een training naar huis en eet hij wat hij wil. Ook het niveau van de competitie ontgoochelt me niet. Jullie Belgen zijn gek dat jullie je competitie zo onderschatten. Je moet hier gespeeld hebben om te beseffen hoe moeilijk het is. Alles is in evenwicht, er is geen enkele makkelijke match. Het is niet omdat je tegen nummer 15 of 16 speelt dat je met de vingers in de neus zal winnen." Arzo: "Ik zou zelfs zeggen dat deze competitie van hetzelfde niveau is als ... de Spaanse! Real Madrid en FC Barcelona even buiten beschouwing gelaten is het niveau van de Liga sterk gedaald. Ga eens naar Racing Santander of Sporting Gijón kijken. Denk je dat het daar zo briljant is? Mocht AA Gent in de Spaanse competitie spelen, dan zou het probleemloos halverwege de rangschikking standhouden." Arzo: "Zeker. Hier is het spel veel offensiever. Ja ja, dat heb je goed gehoord. In Spanje eindigen veel wedstrijden op 0-0. Je mag je niet laten misleiden door de monsterscores van Real Madrid of Barcelona. Maar denk eens terug aan de bekermatch tussen AA Gent en Club Brugge: 4-4! Of kort daarna de 4-5 van Club Brugge-Genk. In Spanje zie je zulke dingen niet, of toch zeer zelden." Melli: "In België is het spel veel directer. Er wordt voortdurend van de ene goal naar de andere gespeeld. Er wordt geen moment afgewacht. Voor de toeschouwers is het alsof ze in de stoel van een tennisscheidsrechter zitten: ze moeten constant heen en weer kijken. In Spanje wordt veel op balbezit gespeeld. Er zijn een hoop korte passes op het middenveld en men wacht op het juiste moment om toe te slaan. Komt er geen goed moment, dan slaat men niet toe." Arzo: "Ik zou niet van slechte defensies willen spreken, maar wel van minder goed georganiseerde." Melli: "Men valt ook veel aan vanaf de flanken, veel meer dan in Spanje. Het volstaat dus niet het centrum van het middenveld af te sluiten." Arzo: "Het klopt dat de defensie vorig seizoen onze achilleshiel was. We slikten veel vermijdbare doelpunten. Met de inzet van Melli en van anderen is de verdediging nu sterker geworden." Arzo: "Waarom niet? Eerlijk gezegd zie ik geen enkele ploeg die ons duidelijk overklast. Anderlecht staat momenteel op kop, maar we houden hen steeds in het vizier." Melli: "We kunnen in stijgende lijn gaan." Arzo: "Helaas wel, ja. Play-offs zijn een loterij. Er zijn tal van factoren die je niet in de hand hebt. Je moet geluk hebben: krijg je net aan het begin van de play-offs te maken met een massa blessures, een opeenstapeling van gele kaarten of een wat mindere periode, dan mag je een kruis maken over de titel. Ik vind de formule maar niks." Arzo: "Dat was vorig seizoen inderdaad zo." Melli: "Tegen Anderlecht gaven we ons met 0-1 gewonnen, maar misschien nemen we wel revanche in de terugwedstrijd in het Astridpark." Arzo: "Absoluut. Te beginnen bij twee Gentenaars: Yassine El Ghanassy en Christian Brüls. Ze zouden het schitterend doen in Spanje, zeker mochten ze bij een offensieve ploeg spelen." Melli: "Je mag Kevin De Bruyne niet louter op de match in Valencia beoordelen. Ook hij haalt het niveau." Melli: "Ik heb Juande goed gekend bij Betis Sevilla. Vorig seizoen werd hij uitgeleend aan Granada waarmee hij naar eerste klasse promoveerde. Hij is een zeer goede speler. Helaas speelt hij bij Westerlo, dat momenteel niet zo vlot draait. Víctor Vázquez ken ik amper." Arzo: "Ik herinner me dat ik begin vorig seizoen met Valladolid tegen hem en Barça B heb gespeeld. Het werd 0-0, maar ik kan hem moeilijk beoordelen op basis van één match. Naar verluidt heeft hij een zeer mooi seizoen neergezet in de Spaanse tweede klasse." Arzo: "In Spanje hopen veel mensen dat Real Madrid dit seizoen de titel pakt om zo een eind te maken aan de wat al te grote hegemonie van Barcelona." Melli: "Diegene die als eerste een kleine inzinking kent, loopt het risico dat cash te betalen. Het zou evenwel een spannende strijd moeten worden." Arzo: "Mocht ik een van beiden aan banden moeten leggen, dan verkies ik Cristiano Ronaldo. Hij voert zijn acties meestal alleen uit. Tegen Barcelona heb je Messi, maar ook Xavi en Iniesta. Dat is pas mission impossible ..." Melli: "De speler die mij het meest heeft doen afzien, is Ronaldo. Niet Cristiano, maar de zware versie. Ik herinner me dat ik ook veel heb afgezien tegen Samuel Eto'o." Arzo: "Neen, het proces werd op gang gebracht in de nationale jeugdploegen. Er is hard gewerkt aan het opsporen van talent en aan de opleiding." Melli: "Spanje heeft topspelers die ook samen zijn opgegroeid en dat is bevorderlijk om een hechte groep uit te bouwen. Alle jeugdploegen spelen volgens hetzelfde spelsysteem, namelijk dat van de A-ploeg." Arzo: "Ik zet mijn joker in." Melli: "Ik zeg niks." DOOR DANIEL DEVOS - BEELDEN IMAGEGLOBE"AA Gent is beter georganiseerd dan sommige Spaanse ploegen." Melli"El Ghanassy en Brüls zouden het schitterend doen in Spanje." César Arzo