De beste 100 spelers in onze competitie (2)

© BELGAIMAGE

55 Igor De Camargo, KV Mechelen – Aanvaller, BEL – 12/05/1983

Een hakje à la Madjer en een glimlach: is De Camargo in 2020 Braziliaanser dan ooit? De man die zijn eerste goal maakte als ploegmaat van David Paas en Jan Moons, was gelukkig opnieuw te bewonderen in 1A.

54 Julien De Sart, KV Kortrijk – Middenvelder, BEL – 23/12/1994

De omniumverzekering van Vanderhaeghe in het hart van een ploeg oudgedienden. De ex-Luikenaar is de op één na meest gebruikte speler van KVK, kreeg de sleutels van het spel in handen en opent daarmee alle deuren.

53 Nicolas Gavory, Standard – Verdediger, FRA – 16/02/1995

Een marathonloper met een goeie voorzet in de voeten: Sclessin kan blij zijn dat het weer een goeie linksachter heeft, een positie die vele seizoen lang toch een zorgenkindje was.

52 Thomas Kaminski, KAA Gent – Doelman, BEL – 23/10/1992

Men keek vaak op hem neer, zeker in Anderlecht. Maar van voltijds reservekeeper is hij, sinds zijn geslaagde opmars in Kortrijk, het betrouwbare sluitstuk van Gent geworden. Tijd nu om te oogsten.

51 David Okereke, Club Brugge – Aanvaller, NGA – 29/08/1997

Door zijn opgemerkt debuut kreeg hij meteen veel lof. Wanneer hij vol vertrouwen zit, kan deze oud-speler van de Serie B eender welke defensie op snelheid verschalken. Een bom van 8 miljoen euro.

50 Jean Butez, RE Mouscron – Doelman, FRA – 08/06/1995

Hij liep een grote transfer mis in de zomer, maar kwam dat prima te boven. Hij is sterk in het hoofd dus. Voeg daarbij zijn bovengemiddelde intrinsieke kwaliteiten (anticipatie en snelheid van uitvoering) en de Rijselnaar bevestigt duidelijk dat hij klaar is voor een stap hogerop.

49 Faris Haroun, Antwerp – Middenvelder, BEL – 22/09/1985

Op zijn positie voor de verdediging van de Great Old is hij een referentie geworden als verdedigende middenvelder. Dat dankt hij aan veel duels en veel afgelegde kilometers, altijd met de intelligentie van iemand die het voetbal begrijpt. Onderschat maar van onschatbare waarde.

48 Onur Kaya, KV Mechelen – Middenvelder, BEL – 20/04/1986

De middenvelder kent iets van het uitdelen van zuivere passes. Zowel bij een stilstaande fase als om ruimte te zoeken op de flank slaagt de pocketspeler van Malinois erin om loepzuivere ballen af te leveren waaruit de spitsen kunnen scoren. Dit seizoen zit hij aan zeven assists.

47 Percy Tau, Club Brugge – Aanvaller, RSA – 13/05/1994

Ook al is hij te zelden beslissend om een plaats hoger in dit klassement te verdienen, de pijlsnelle flankspeler van Brugge blijft een van de gesels voor de defensies in onze competitie. Zijn energieke dribbels en zijn splijtende acties bezorgen zowel zijn tegenstanders als de toeschouwers kippenvel.

46 Mats Rits, Club Brugge – Middenvelder, BEL – 18/07/1993

Een tiental jaar na zijn Antwerpse doorbraak, die voor de offensieve pion de poort opende naar Ajax, is Rits een moderne middenvelder geworden, in staat om de bal vlot te laten rondgaan en de tegenaanvallen af te blokken. Daarbij behield hij op de cruciale momenten ook nog zijn neus voor goals.

45 Kaveh Rezaei, Charleroi – Aanvaller, IRN – 05/04/1992

Na een zwart jaar in Brugge vond de aanvaller zowel zijn glimlach als de weg naar het doel terug in Charleroi. Door zijn niet aflatende pressing is hij de eerste verdediger. Hij vreet kilometers zonder de helderheid van geest te verliezen wanneer hij voor doel komt. Een werker en een afwerker.

44 Frank Boya, RE Mouscron – Middenvelder, CMR – 01/07/1996

Bernd Storck bracht hem vorig seizoen en dit seizoen bevestigde de Kameroener onder Bernd Hollerbach dat hij op zijn positie tot de besten van de Jupiler Pro League hoort. Als moderne box-to-box gooit hij verdedigend zijn spieren in de strijd en neemt hij ook deel aan de opbouw. Tijdens de volgende transferperiode zal hij groot wild zijn.

43 Siebe Schrijvers, Club Brugge – Aanvaller, BEL – 18/07/1996

Elegantie heeft een prijs. Bijvoorbeeld dat je dan niet de eerste keuze bent van een pragmatische Clement. Het huidige seizoen weerspiegelt het wisselvallige begin van zijn carrière. Hij kan zowel een opgelegde kans verprutsen (zoals in Bernabéu) als de bal in de winkelhaak trappen (zoals tegen Mechelen of Antwerp).

42 Michael Ngadeu, KAA Gent – Verdediger, CMR – 23/11/1990

29 jaar en het cv van een vrijbuiter, dat zijn doorgaans niet de beste verkoopsargumenten. Gent zette de vooroordelen opzij en heeft daar geen spijt van. Zijn twee goals in de eerste twee matchen van het seizoen deden de criticasters al zwijgen. Sindsdien is hij een vaste waarde.

41 Jhon Lucumí, KRC Genk – Verdediger, COL – 26/06/1998

Jong, centrale verdediger, groot en linksvoetig: hij heeft alle ingrediënten voor een recept dat bij alle scouts ter wereld in de smaak valt. Hij brengt aanvallen op gang en is sterk in het duel. Waarschijnlijk wordt hij een van de volgende spelers die de Luminus Arena verlaten voor een bedrag van acht cijfers.

40 NÚrio, Charleroi – Verdediger, ANG – 24/03/1995

Hij is in staat om zijn flank af te dweilen en vervolgens zijn positie weer in te nemen zonder te moeten uithijgen. Hij heeft dus de longen van een moderne back en ontwikkelde in de loop der jaren bij de Zebra’s de vereiste kracht en positiespel in de verdedigende duels. Zo word je een vaste waarde.

39 Maxime Lestienne, Standard – Flankaanvaller, BEL – 17/06/1992

In het verticale voetbal van Preud’homme richt zijn topsnelheid en zijn voorkeur voor diepgang ware ravages aan. Een nachtmerrie voor verdedigers die te veel tijd nodig hebben om zich om te draaien. Hij stapelt de inspanningen op, ook al is hij daardoor minder lucide voor doel. Niettemin goed voor 7 goals en 6 assists.

38 Michel Vlap, Anderlecht – Middenvelder, NED – 02/06/1997

Er zijn evenveel facetten aan Michel Vlap als er de laatste jaren in- en uitgaande spelers waren op Neerpede. Verlegen, arrogant, bescheiden of wraakzuchtig, we hebben dit seizoen bijna alles gezien van de Nederlander die 8 miljoen kostte. Bovendien is hij iemand die uit een halve kans een doelpunt kan maken.

37 Albert Sambi Lokonga, Anderlecht -Middenvelder, BEL – 22/10/1999

In een klassement volgens elegantie zou hij allicht tientallen plaatsen hoger staan. Geheven kin, fluwelen voeten: hij incarneert beter dan wie ook de klasse op z’n Anderlechts. Om een echte referentie te worden op zijn positie, moet hij zich nog meer tonen in de beide zestienmeters.

36 Edoeard Sobol, Club Brugge – Verdediger, UKR – 20/04/1995

Samen met Mata de enige Brugse titularis die dit seizoen nog niet de weg naar het doel vond. De speler van wie men zei dat hij benadeeld was door de 3 miljoen die Club investeerde in Ricca, wist zich door een aanstekelijke hyperactiviteit meteen op te werpen tot basisspeler.

35 Sinan Bolat, Antwerp – Doelman, TUR – 03/09/1988

Een kat teert op haar sprongkracht. Een keeper die kleiner is dan 1m85 ook. Bolat is 1m90 maar heeft een katachtige elasticiteit. Nadat hij lang achter zijn beste vorm aan holde, heeft de 31-jarige bij Antwerp de frisheid gevonden die van hem een van de beste doelwachters van het decennium maakt.

34 Gojko Cimirot, Standard – Middenvelder, BIH – 19/12/1992

Hoewel hij zelden beslissend is, is hij toch een van de voornaamste troeven van de Rouches, omdat hij heerst rond de middencirkel. Hij recupereert enorm veel ballen en is indrukwekkend wanneer hij naar voren trekt met de bal aan de voet. Zijn dynamisch spel is een geschenk voor Sclessin.

33 Emmanuel Dennis, Club Brugge – Aanvaller, NGA – 15/11/1997

In de Champions League kreeg hij Thibaut Courtois twee keer op de knieën, maar hij maakte ook vaak de foute keuzes voor het doel. Een klassebak, maar je moet wel leren leven met de frustratie van verkwanselde kansen. Tegelijk ook een bom die de match op elk moment kan doen ontploffen.

32 Hendrik Van Crombrugge, Anderlecht – Doelman, BEL – 30/04/1993

Er zijn er die de keeper beoordelen op basis van zijn reflexen en zijn reddingen. Er zijn er andere die hem verwijten het spel te veel te ondergaan. De sterkte van Hendrik is dat hij er beetje bij beetje in slaagde om die laatsten het zwijgen op te leggen. Een goeie doelman kan ook zijn zwakke punten maskeren.

31 Sven Kums, KAA Gent – Middenvelder, BEL – 26/02/1988

Weer tot leven gewekt door de lucht van de Ghelamco Arena en de ruit van Jess Thorup. Daarin heeft hij de rol van spelverdeler, die het tempo van de Buffalo’s regelt. De middenvelder heeft weer het balgevoel waarmee hij enkele seizoenen geleden tot de beste regisseurs van onze competitie behoorde.

30 Junya Ito, KRC Genk – Flankaanvaller, JPN – 09/03/1993

Een winger zoals ze nog amper gemaakt worden. Als een wervelwind gaat hij in de diepte om op snelheid een tegenstander uit te schakelen en met zijn goede voet een voorzet in de rug van de verdediging of naar het voorhoofd van de goalgetter te sturen. Soms is hij wat slordig bij de laatste bal, maar altijd gaat er dreiging van hem uit.

29 Laurent Depoitre, KAA Gent – Aanvaller, BEL – 07/12/1988

Drie jaar liefde, drie jaar ballingschap. Eén seizoen in Porto, twee in Huddersfield en toen was Lolo weer thuis. Alsof er (bijna) niks veranderd was. Hoewel hij niet zijn geweldige mojo van 2015 teruggevonden heeft, blijft hij doen waar hij goed in is, op basis van altruïsme en spelinzicht.

28 Joakim Maehle, KRC Genk – Verdediger, DEN – 20/05/1997

Door de woelige transferperiode in Limburg bleef hij als een van de weinige wapens aan boord van het blauw-witte schip. Met zijn fysiek, loopvermogen, acties langs de lijn en offensieve kracht heeft hij bijwijlen getoond dat hij ook op een hoger niveau carrière zou kunnen maken.

27 Jérémy Doku, Anderlecht – Flankaanvaller, BEL – 27/05/2002

De vergelijking met Raheem Sterling houdt geen steek. Tenzij het alleen gaat over ‘lopen als een kip zonder kop’. Hij was vroegrijp en blijft natuurlijk een geweldig talent. Tenslotte heeft hij op zijn zeventiende al een ‘vol’ seizoen bij Anderlecht achter de kiezen. Dat is lang niet niks.

26 Charles De Ketelaere, Club Brugge – Middenvelder, BEL – 10/03/2001

Verwend als kind, rot van talent: Charles is, zoals ze zeggen, met zijn gat in de boter gevallen. Hij werd aangekondigd als het talent waarop Club al wacht sinds Marc Degryse en zijn eerste optredens bevestigden dat hij een juweeltje is. Linksvoetig, elegant, sluw: de opvliegende puber die tennisrackets kapotsloeg, is veranderd.

25 Lior Refaelov, Antwerp – Middenvelder, ISR – 26/04/1986

Het is pas bij het defensief georiënteerde Antwerp van Bölöni dat Refaelov meer dan tien keer wist te scoren in de competitie. In een verkort seizoen dan nog wel. Nog maar eens een paradox voor deze dertiger – op 26 april wordt hij 34 – die nooit zo goed bij de les leek als in de nadagen van zijn carrière.

24 Roman Jaremtsjoek, KAA Gent – Aanvaller, UKR – 27/11/1995

Alle competities samengenomen komt hij dit seizoen aan 20 goals en 4 assists. In België doen alleen David en Mbokani beter. Waarschijnlijk eindigde zijn seizoen op 26 december op Sclessin, toen hij geraakt werd aan de achillespees. Daarmee is mogelijk ook zijn Belgisch avontuur ten einde gekomen.

23 Aurélio Buta, Antwerp – Verdediger, POR – 10/02/1997

Drie assists, vier strafschoppen uitgelokt en twee goals. Statistieken die een andere dimensie krijgen wanneer je weet dat ze van een flankverdediger komen. Defensief is hij niet altijd onberispelijk, maar de rechtsback van Antwerp is een slang van zodra hij aan de bal komt.

22 Mehdi Carcela, Standard – Flankaanvaller, MAR – 01/07/1989

Niets erger voor een genie dan een kleurloos seizoen. Drie goals, geregeld op de bank en soms lijkt hij wel een gast in zijn eigen club. In 2018 was hij nog tweede bij de verkiezing van de Gouden Schoen maar in 2020 verloopt alles met horten en stoten. En dat is het ritme van de mindere goden.

21 Eder Balanta, Club Bruges – Middenvelder, Col – 28/02/1993

Van goudhaantje geliefd bij de spelers van Football Manager groeide de verdedigende middenvelder uit tot een vaste waard op het middenveld van blauw-zwart. Een beest in de duels, geen al te slechte voeten en een van de sleutelspelers voor de Brugse pressing. Iemand die nooit in België had mogen verzeilen.

20 Selim Amallah, Standard – Middenvelder, MAR – 15/11/1996

Amallah speelde roulette met zijn transfer naar Standard. Op 1 maart 2019 op het veld van Sclessin plakte hij als Mouscronspeler op de huid van Razvan Marin. Twee maanden later was het Luikse bestuur nog altijd onder de indruk en rolde het de rode loper uit. Bijna een jaar later heeft Amallah getoond dat de stap van de anonimiteit in Moeskroen naar de oven van Luik niet te groot was. Met 9 goals en 4 assists bevestigt hij zijn stijgend niveau.

19 Ryota Morioka, Charleroi -Middenvelder, JPN – 12/04/1991

De faam van de middenvelder is veranderd sinds hij een rij teruggetrokken werd op het schaakbord. Van de nummer 10 ging hij, samen met Ilaimaharitra, naar een stek vóór de verdediging van de Zebra’s. De man die soms het verwijt kreeg dat hij niet mee verdedigde, is een geweldige stofzuiger geworden dankzij zijn buitengewoon speldoorzicht en zijn kracht in grondduels. Daarbij heeft hij zijn fenomenale passing niet verloren en dus is hij het brein van de counters van de Carolo’s.

Faris Haroun
Faris Haroun© BELGAIMAGE
Onur Kaya
Onur Kaya© BELGAIMAGE
Percy Tau
Percy Tau© BELGAIMAGE
Mats Rits
Mats Rits© BELGAIMAGE
Kaveh Rezaei
Kaveh Rezaei© BELGAIMAGE
Frank Boya
Frank Boya© BELGAIMAGE
Siebe Schrijvers
Siebe Schrijvers© BELGAIMAGE
Michael Ngadeu
Michael Ngadeu© BELGAIMAGE
Jhon Lucumi
Jhon Lucumi© BELGAIMAGE
Nurio
Nurio© BELGAIMAGE
Maxime Lestienne
Maxime Lestienne© BELGAIMAGE
Michel Vlap
Michel Vlap© BELGAIMAGE
Albert Sambi Lokonga
Albert Sambi Lokonga© BELGAIMAGE
Eduard Sobol
Eduard Sobol© BELGAIMAGE
Sinan Bolat
Sinan Bolat© BELGAIMAGE
Gojko Cimirot
Gojko Cimirot© BELGAIMAGE
Emmanuel Dennis
Emmanuel Dennis© BELGAIMAGE
Hendrik Van Crombrugge
Hendrik Van Crombrugge© BELGAIMAGE
Sven Kums
Sven Kums© BELGAIMAGE
Junya Ito
Junya Ito© BELGAIMAGE
Laurent Depoitre
Laurent Depoitre© BELGAIMAGE
Joakim Maehle
Joakim Maehle© BELGAIMAGE
Jérémy Doku
Jérémy Doku© BELGAIMAGE
Charles De Ketelaere
Charles De Ketelaere© BELGAIMAGE
Lior Refaelov
Lior Refaelov© BELGAIMAGE
Roman Yaremchuk
Roman Yaremchuk© BELGAIMAGE
Aurelio Buta
Aurelio Buta© BELGAIMAGE
Mehdi Carcela
Mehdi Carcela© BELGAIMAGE
Eder Balanta
Eder Balanta© BELGAIMAGE
Selim Amallah
Selim Amallah© BELGAIMAGE
Ryota Morioka
Ryota Morioka© BELGAIMAGE
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content