De jonge ster van Belgrado is klaar om een nieuwe hoofdstad te veroveren. Onze Servische connecties voorspellen hem een mooie toekomst bij Anderlecht.

Een rustige jongen van amper 22. Een positief ingesteld iemand, die hard werkt en weet waar hij naartoe wil. Een verandering van club en van speelstijl is nooit een gemakkelijke opgave voor een jonge speler maar Anderlecht zal zich gauw op de borst mogen kloppen voor die transfer”, zegt Stewan Stojanovic (ex-Antwerp) in de kantoren van zijn club Rode Ster Belgrado. Voor de rood-witten uit het Maracanastadion zijn de tijden veranderd. In het begin van de jaren negentig, na de gewonnen Champions Leaguefinale tegen Olympique Marseille, exporteerde Rode Ster echte vedetten van het Europese voetbal: Sinisa Mihajlovic, RobertProsinecki, Darko Pancev, Dejan Savicevic, Vladimir Jugovic, Miodrag Belodedici en nog anderen.

Oost-Europa is nog altijd een kweekvijver van jonge talenten, maar die rijpen niet meer in de eigen omgeving, maar in andere Europese competities. Ook voor Luka Milivojevic zal dat het geval zijn. Misschien dat hij bij Anderlecht het palmares en het prestige van de legendes van Rode Ster kan benaderen. De verschillende competities in het voormalige Joegoslavië hebben immers bijlange niet meer het niveau van vroeger. De economische crisis heeft hard toegeslagen en de clubs hebben alle moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Voor spelers van ginder ligt het beloofde land tegenwoordig in West-Europa of Rusland.

“Servië is een klein en arm land en van het vertrek van al die talenten krijg ik echt het…” Aan de telefoon hangt Milan Milanovic, ex-trainer van Hajduk Kula. Hij heeft Milivojevic gecoacht bij de nationale beloften en is emotioneel: “Ja, die massale export van toekomstige topspelers ontgoochelt mij, maar paradoxaal genoeg maakt het me ook trots. Veel jonge Serviërs slagen in het buitenland en dat bewijst dat wij aan de basis over goeie jeugdtrainers beschikken. Servië heeft een geweldig EK U19 gespeeld, dat is geen toeval. Spelersmakelaars en talentscouts van de grote Europese clubs zullen ons daardoor met nog meer aandacht volgen.”

“Milivojevic debuteerde bij Radnicki Kragujevac”, gaat Milanovic verder. “Alle waarnemers hadden snel door dat hij een enorm potentieel bezat. Ik ken zijn tweede club, Rad Belgrado, goed omdat ik er gewerkt heb. Het is een stap die hij zomaar had kunnen overslaan – wat hij gelukkig niet deed – want hij had toen al aanbiedingen uit het buitenland. Als coach van de nationale beloften heb ik hem vaak zien spelen en snel zien vooruitgaan bij Rad: je zag daar een leider in de goede zin van het woord. Als verdedigende middenvelder is er maar één ding dat loont: hard werken. Luka voelt zich niet belangrijk, hij máákt zich belangrijk, door in dienst van de anderen te spelen. Dat is een belangrijk verschil. Ik wil daarmee aangeven dat hij een man van het collectief is. Door zijn passage bij Rode Ster werden de schijnwerpers pas echt op hem gericht, dat is logisch, maar hij heeft zich in eerste instantie ontwikkeld bij Rad.”

FK Rad Belgrado werd gesticht in 1958. Het stadion, in het zuiden van de Servische hoofdstad, draagt de naam van een voormalige koning, Petar I van Joegoslavië. Onder meer Vladimir Jugovic, Miroslav Djukic en Bojan Jorgacevic trokken er hun eerste schoenen met noppen aan. Na de hervorming door Ranko Stojic, die enkele miljoenen in de club pompte, is Rad een vaste waarde geworden in de Servische eerste klasse. Het staat ook bekend als opleidingsclub.

Slimme speler

Marko Nikolic, de huidige trainer van Vojvodina Novi Sad, begeleidde Milivojevic op zijn eerste stappen bij Rad Belgrado. “Luka had helemaal geen problemen om zich aan te passen aan zijn nieuwe omgeving”, zegt Nikolic. “Na enkele weken had je de indruk dat hij nooit ergens anders had gespeeld. Volgens mij zal dat bij Anderlecht ook zo zijn. Hij heeft er geen behoefte aan om in het centrum van de belangstelling te staan. Luka is een slimme voetballer, die zich goed opstelt en veel loopvermogen heeft. Hij weet zich te concentreren op zijn defensieve taken – dat is de basis van wat hij doet – kan het spel naar voren verleggen, in het vijandelijke kamp opduiken en vanop afstand hard uithalen. Dat zijn allemaal kwaliteiten die hij in het buitenland zal kunnen uitspelen, maar er komt daar nog een belangrijke, doorslaggevende zelfs, bij: zijn karakter. Ik kan het niet genoeg benadrukken: hij is een winnaar met een geweldige mentaliteit, die op geen inspanning kijkt. Niet tijdens de wedstrijd maar ook niet op training, wat nog interessanter is. Hij heeft hard gewerkt aan zijn schoten en aan zijn présence bij kopduels. Zijn transfer naar Rode Ster Belgrado in december 2011 was voor mij geen verrassing. Dat vormde een eerste beloning voor hem. Bij Anderlecht zullen er nog volgen, want hij behoort tot het ras van de intelligente en plichtbewuste voetballers.”

Robert Prosinecki verwelkomde Milivojevic met open armen toen hij coach was van Rode Ster. De voormalige strateeg van Rode Ster, Dinamo Zagreb, Real Madrid, Barcelona en Standard had hem persoonlijk al in de gaten toen hij bij Rad speelde. Prosinecki drong bij het bestuur van Rode Ster aan op zijn komst, het legde hem geen windeieren. In de pers verklaarde Milivojevic: “Er waren andere pistes, maar als Rode Ster je een voorstel doet, dan verdwijnen die in het niet. Ik heb geen moment getwijfeld, op 19 december tekende ik er een contract.” Geen willekeurige datum: het is de orthodoxe feestdag van Sint-Nicolaas. Elke praktiserende familie heeft een beschermheilige en die van de Milivojevicen is Sint-Nicolaas. Het was een teken uit de hemel dat de jongen wel kon gebruiken, want Rode Ster is tenslotte niet meer de topclub van weleer.

Het blijft wel met voorsprong de populairste club van Servië, maar het is Partizan dat de kop van het klassement aanvoert. Rode Ster leeft vaak op een vulkaan en krijgt al eens te maken met een paleisrevolutie. Mirko Markovic volgt de club dagelijks voor de krant Sport en kent Milivojevic als zijn broekzak: “Bij Rode Ster kwam hij in een andere omgeving terecht: veeleisender, alle matchen moesten gewonnen worden. Er is een cultuur van winnen en van fraai voetbal bij Rode Ster. Voortdurend wordt er vergeleken met de grote elftallen van vroeger. Met die druk moet je kunnen omgaan. Milivojevic had daar geen probleem mee. De 600.000 euro die Rode Ster voor hem betaald heeft, was volkomen terecht. In het contract staat ook dat Rad 28 procent krijgt op een eventuele doorverkoop.”

Anderlecht had 3 miljoen euro over voor deze transfer en gaf de speler een vijfjarig contract. Hij kreeg de steun van Aleksandar Jankovic, die Prosinecki bij Rode Ster had opgevolgd en Milivojevic ook onder zijn hoede had bij de nationale beloften. Sinisa Mihajlovic lanceerde Milivojevic in een vriendenmatch tegen Chili. De Servische bondscoach kreeg veel kritiek wegens de radicale verjongingsoperatie die hij doorvoerde. Servië zal zich in de poule van België niet kwalificeren voor Brazilië, maar de kersverse Anderlechtspeler (3 caps voorlopig) heeft wel alles om een van de steunpilaren van zijn nationaal elftal te worden.

“Ik ben verbluft door zijn gestage en indrukwekkende vooruitgang”, onderstreept journalist Markovic nog eens. “In anderhalf jaar tijd heeft hij veel stappen vooruitgezet. Met het niveau dat hij nu heeft, moest hij inderdaad naar het buitenland om nieuwe doelstellingen te realiseren. Er was interesse van Real Sociedad, Olympiacos en enkele Duitse clubs. Op zijn 22e heeft Luka nog wel even de tijd om naar een Europese topclub te gaan. Ik ben er zeker van dat hij het eerst bij Anderlecht gaat maken. Het is een goede keuze. Hij doet me denken aan Daniele De Rossi bij AS Roma.”

Als een vis in het water

Herman Van Holsbeeck benadrukt dat er wel een stijlverschil is tussen Lucas Biglia en zijn opvolger uit de Balkan: “De Argentijn heeft meer techniek en vraagt vaak de bal. Milivojevic, die we vaak gescout hebben, speelt directer.”

In Belgrado is Stojanovic ervan overtuigd: “Luka heeft een interessante technische bagage. Hij heeft misschien wat tijd nodig om zich aan te passen, ook aan de tactiek, maar dat zal niet lang duren. Luka is bezadigd, verstandig en sympathiek. Hij heeft een heel andere persoonlijkheid dan bijvoorbeeld Milan Jovanovic, die veel extraverter is. Luka zal snel met zijn ploegmaats op dezelfde golflengte zitten, net zoals bij Rode Ster. Voor mij is hij een moderne voetballer die kan verdedigen en aanvallen, druk kan zetten en gewoon goeie passes geven. Het Belgisch voetbal is feller en sneller dan dat bij ons. Ik herinner me zijn voortreffelijke wedstrijd tegen België in Brussel, waar hij de Rode Duivels heel wat last bezorgde. Iets langer dan een uur zorgde Milivojevic voor de balrecuperatie op het middenveld. Hij voelde zich tegen die gereputeerde tegenstanders als een vis in het water. Dat is ook Anderlecht niet ontgaan. De club en de speler winnen hier allebei mee. En hij heeft nog een grote progressiemarge. Rode Ster zal nu een nieuwe Milivojevic moeten laten rijpen.”

Het laatste woord is voor Milan Jovanovic: “Luka zal slagen bij Anderlecht, daar twijfel ik niet aan. Hij zal het bewijs leveren dat wij nog altijd talenten voortbrengen en dat onze spelers zich overal kunnen aanpassen.”

DOOR PIERRE BILIC

“Milivojevic is een winnaar met een geweldige mentaliteit, die op geen inspanning kijkt.” Marko Nikolic

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content