Wat vind jij het leukste aan Daniel Cruz ?

“Dat hij erg open is tegenover iedereen. Dan bedoel ik niet : voor alleman zijn gevoelens blootleggen, maar ‘open’ in de zin van vriendelijk zijn.”

Stel even dat je geen vrouw hebt, zou je dan verliefd kunnen worden op een van onze Belgische meisjes, of zijn die te verschillend van de Colombiaanse ?

“Natuurlijk zou dat kunnen. Nu niet meer, want ik ben getrouwd, maar ik kijk niet naar de nationaliteit van iemand. Meestal kies je dat ook niet, op wie je verliefd wordt, het gebeurt gewoon.

“Het zijn trouwens niet enkel de Belgische vrouwen die verschillen van de Colombiaanse. Ook de mannen. Europeanen stellen zich veel opener op tegenover veel zaken. In Zuid-Amerika gaat het er heel religieus aan toe, een beetje ouderwets. Hier is het : free mind. Ik probeer de goede dingen uit beide stijlen mee te pikken.”

Wie is de mooiste Colombiaanse vrouw die we zeker moeten kennen ?

“Wauw, er zijn er zo veel (lacht) … Ik hou erg van Natalia Paris, een bekend model.”

Moest je niet antwoorden : “Mijn eigen vrouw” ?

“Ai … Euh ja, uiteraard. (lacht) Natúúrlijk is zij de mooiste, ik dacht dat ik haar niet mocht kiezen.”

Leg het maar uit. Welke Germinal Beerschotspeler heeft het beste gevoel voor humor ?

Tosin Dosunmu, he’s a funny guy.”

Wat vind je na al die jaren in België nog altijd het raarste aspect aan ons land ?

“Je hebt hier veel buitenlanders en die zijn niet echt geïntegreerd. Verschillende gemeenschappen weten niet altijd hoe ze mét elkaar moeten leven, en dat veroorzaakt soms problemen. Je ziet het als er gevochten wordt, hoe er dan groepen gevormd worden, je ziet het bij jongeren, hoe ze zich gedragen …

“Wat je ook hebt … Belgen hebben een heel mooi leven als je dat vergelijkt met Zuid-Amerika of Afrika, continenten met veel werkloosheid. In dit land heeft 95 procent van de mensen een goed huis. Je moet daar gelukkig mee en dankbaar voor zijn. Dat mis ik hier wel wat.”

Hoe staat het ondertussen met je plat Antwerps ? Ken je al een en ander ?

“Ja, woordjes zoals ‘amaai’. En bij de zinnetjes : ‘Ge moet een kat een kat noemen.’ Is dat ook Antwerps ?”

Als er over seks gepraat wordt, zijn wij dan preutser dan Colombianen of is het omgekeerd ?

“Belgen zijn daar een pak vlotter in. Maar je ziet hier een heel andere cultuur … Hier beginnen meisjes al rond hun dertiende of veertiende met seks. Dat vind ik veel te vroeg. Je hebt hier ook vaders die het vriendje al laten overnachten bij hun dochter als die kinderen nog maar zestien zijn. Ik weet niet wat een goede leeftijd is, maar ik denk niet dat je op je zestiende al echt goed weet wat je uitspookt. Het belangrijkste voor jongeren in mijn ogen is niet wat ze op school leren, maar wat ze van thuis uit meekrijgen.”

Dat jongeren hier vroeger met seks beginnen, is dat omdat we er vlotter over praten, denk je ?

“Nee, maar je hebt hier bijvoorbeeld de huisjes met de roze lichtjes … Als je jong bent, kun je daar naartoe, het zien …”

Heb je dat dan niet in Colombia ?

“Toch wel, dat heb je overal. Maar bij ons is het niet zo open.”

Als je op een feestje bent en er staat nog niemand op de dansvloer, durf jij je er dan als eerste op wagen ?

“Nooit. Voor sommige zaken kan ik verlegen zijn.”

Weet jij al hoe het laatste Harry Potterboek afloopt ?

“Nee. Ik wacht op de film om dat te weten te komen. Die boeken lees ik niet. Wel af en toe een van Gabriel García Márquez, een Colombiaanse schrijver. En soms de Bijbel.”

Interessant ?

“Zeker, die moet je echt eens proberen.”

Toen Yves Leterme, dat is de man die vermoedelijk de volgende eerste minister van België wordt, op de nationale feestdag gevraagd werd om het Belgische volkslied te zingen, begon hij per vergissing het Franse te zingen. Kan zoiets ook in Colombia ?

“Nóóit. Dat is toch niet normaal ? (lacht) Very funny what you just told.”

Kan jij de hymne van Germinal Beerschot eens ten beste geven die elke keer gespeeld wordt als de spelers bij een thuismatch op het veld komen ?

“Euh … (lacht luid) Nee, ik hoor dat niet. Altijd veel te geconcentreerd voor de wedstrijd.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content