13 mei 1993: in Antwerpen schenken Adolphine en Roger Lukaku het leven aan een eerste zoon, Romelu.

1999: Lukaku sluit voor het eerst aan bij een club en gaat voetballen bij de duiveltjes van Rupel Boom. Een logische keuze, want bij voorloper FC Boom debuteerde vader Lukaku negen jaar eerder in eerste klasse.

2003: Lukaku komt een seizoen uit voor de provinciale club KFC Wintam, waar op dat moment ook zijn vader voetbalt. Al in de winterstop trekt Lierse aan zijn mouw, maar Roger wil dat Romelu het seizoen bij Wintam uitdoet.

2004: Romelu voetbalt twee jaar in de jeugdopleiding bij Lierse en wordt er tweemaal kampioen.

2006: Als dertienjarige wordt Lukaku overgenomen door Anderlecht, dat hem eerst bij de U15 en later zelfs bij de U17 onderbrengt. Lukaku past zich goed aan en houdt zich staande in een competitie met jongens die tot drie jaar ouder zijn dan hijzelf.

25 februari 2009: Ariël Jacobs laat Lukaku als vijftienjarige meetrainen met de A-kern van Anderlecht.

24 mei 2009: Elf dagen na zijn zestiende verjaardag en het tekenen van zijn eerste profcontract debuteert Lukaku in de verloren tweede testmatch om de titel op Sclessin. In de 66e minuut gooit Jacobs hem als joker in de strijd.

19 augustus 2009: De jonge spits viert zijn Europees debuut met een invalbeurt in de laatste voorronde van de Champions League tegen Lyon (5-1 verlies).

22 augustus 2009: Anderlecht kampt door de afwezigheid van Nicolás Frutos en Tom De Sutter met een probleem diep in de spits. Tegen Zulte Waregem mag Kanu het proberen, maar in het laatste halfuur brengt Jacobs Lukaku in het veld. Die bekroont zijn debuut in een reguliere competitiematch meteen met een doelpunt.

17 december 2009: Ook Europa leert Lukaku kennen. Paars-wit imponeert in de Amsterdam ArenA en verslaat Ajax met 1-3. Lukaku, intussen basisspeler, scoort twee keer en is de jongste speler ooit die scoort in een Europees uitduel.

13 januari 2010: Op basis van één sterk halfjaar eindigt Lukaku meteen als derde in de verkiezing van de Gouden Schoen. Onder meer door de goals van Lukaku staat Anderlecht na de winterstop los aan kop. België ligt aan de voeten van het fenomeen Lukaku.

3 maart 2010: Dick Advocaat selecteert Lukaku voor de interland tegen Kroatië, zijn eerste cap als A-international. De derde jongste Rode Duivel ooit mag meteen starten aan de wedstrijd.

18 april 2010: Op vier speeldagen voor het einde van play-off 1 mag Anderlecht al de titel vieren op het veld van Club Brugge. Als broekje van nog geen zeventien loopt hij op het kampioensfeest kinderlijk enthousiast tussen zijn medespelers. Lukaku speelde dat seizoen in totaal mee in 33 wedstrijden (21 keer als titularis) en werd topschutter van de reguliere competitie met 15 goals.

Juli 2010: De zware belasting van het voorbije seizoen eist zijn tol en Lukaku blijft het grootste deel van de voorbereiding aan de kant met een knieblessure.

3 augustus 2010: Hij is nog niet honderd procent fit, maar tijdens zijn rentree na zijn blessure, de CL-kwalificatiematch tegen The New Saints, scoort Lukaku wel twee keer in veertig minuten.

17 november 2010: Rode Duivel Lukaku scoort tegen Rusland een typische Lukakugoal. Het is zijn eerste doelpunt als international en ook in de competitie zit hij intussen opnieuw aan zeven goals. Op zeventien jaar en een half geldt Romelu Lukaku als een van de grootste talenten van Europa.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content