Toen Anderlecht zich ten koste van Halmstad plaatste voor de Champions League, vond men het allemaal net iets normaler dan vorig jaar. Betekent dat dat we dichter naar de top zijn toegegroeid ?

Frank Raes : Het betekent dat Porto een grotere naam is dan Halmstad en de druk na de zege ginder al een stuk weg was. Vorig jaar was het meer alles of niets : met de gedane investeringen en Koller die zou weggaan als Anderlecht zich niet plaatste. Ik vind het wel vrij logisch dat een Belgische ploeg in de Champions League zit. Ik vind het niet logisch dat wij nog de voorronde moeten spelen terwijl Nederland twee ploegen automatisch geplaatst heeft. Het is een ramp als er geen Belgische ploeg bij die laatste 32 zit. Zoals het jammer is dat je daar dit keer geen Kroaatse, Zweedse of Joegoslaafse ploeg bij hebt. Als je iets betekent, hoor je daar te zijn : het is een echte Europese competitie geworden. Stel dat Anderlecht de finale haalt, zullen – de voorronde meegerekend – 21 wedstrijden afgewerkt hebben, tegenover 11 via de oude formule. Voor een ploeg als Parma is niet-deelname een heus drama.

Voor de VRT is de kwalificatie van Anderlecht ook goed omdat jullie de rechten kochten.

Wij hebben drie jaar Champions League uitgezonden zonder Anderlecht. Ook dan overleeft die competitie omdat er zo veel kwaliteit is dat je altijd een aantrekkelijke wedstrijd kan aanbieden. Hoe je het ook draait of keert, de spelers van de échte Europese topploegen zijn kind aan huis geworden via tv. De mensen kennen beter de spelers van Manchester United of Juventus dan die van Harelbeke.

Racing Zuid-West, Frank ! Je kent zelfs de naam van de club niet.

De gewenning aan die topploegen is groter. Manchester United komt jaarlijks een keer of vijf rechtstreeks op tv, Lommel niet. Ik merk het ook bij mezelf. Als ik een gemiddelde wedstrijd in de Belgische eerste klasse volg, moet ik ruim van tevoren de ploegsamenstelling vragen, die bestuderen en aan de clubkenners vragen wie wie is. Noem eens acht spelers van AA Gent op als je geen echte Buffalosupporter bent. Het verloop is groot en snel. Waar zit Olufade nu, vorig jaar toch een rijzende ster bij Lokeren ? In de tweede ploeg van Rijsel ! Wie weet dat eigenlijk nog ?

Hoe beoordeel je de kansen van Anderlecht na de loting ?

Veel hangt af van die eerste wedstrijd tegen Moskou. Win je daar, dan kan je hopen op een misstap van één van de toppers, meer dan op je eigen kwaliteiten. Zoals Anderlecht overkwam tegen Lazio. Het zat net in een dipje toen het naar Brussel kwam. Dat is ook dit keer het hoogste wat je kan verwachten. Ik vrees trouwens dat ze dit jaar niet door die eerste ronde geraken. Want AS Roma lijkt me toch een stuk sterker dan PSV of Kiev. En Anderlecht had vorig jaar toch een betere, meer uitgebalanceerde ploeg dan nu. Ik kijk wel uit naar de wedstrijden tegen AS Roma. Ik vind dat een veel sympathiekere ploeg dan Lazio. Meer volks, minder rechts, ook natuurlijker gebouwd. Lazio koopt aan de lopende band, een beetje zoals Inter. Nu haalt het waarschijnlijk Jaap Stam. AS Roma is samen met Real, Bayern en Manchester United de top in Europa. De Romeinen hebben ook nog nooit de Champions League gespeeld en ze kijken daar echt naaruit.

Je volgde ook de Europese Supercup tussen Liverpool en Bayern. Stelt dat nog wat voor ?

Het is zoals elke Supercup een demonstratiewedstrijd. Voor Liverpool was het een wedstrijdje tussendoor, na de Europese wedstrijd dinsdag en de volgende wedstrijd tegen Bolton. Ik vind Liverpool wel van stijl veranderd : minder aantrekkelijk. Vroeger was dat aanvallend gericht, nu meer berekend. Wat Liverpool brengt, is geen Engels voetbal meer, ondanks het stugge verdedigen. Dan vind ik Bayern nog altijd meer het Duitse voetbal vertegenwoordigen, hoewel ook Bayern veel buitenlanders heeft.

De toenemende mondialisering…

Alles wordt gelijkgeschakeld, ook wegens het snelle en grote verloop van spelers van de ene naar de andere competitie. Je hebt geen echte tradities meer, zoals die van Ajax vroeger. De huisstijl wordt tegenwoordig enkel nog bepaald door de hand van de trainer. Hector Cuper die van Valencia naar Inter overstapte, kiest voor verdedigend voetbal. Alleen de druk van de publieke opinie, een combinatie van racties uit pers en publiek, kan zoiets nog beïnvloeden. Zoals je in Nederland aanvallend moet spelen, kan je bij Anderlecht niet puur verdedigen en in Italië niet volop de aanvallende kaart trekken.

Hoe beoordeel jij de ontwikkelingen bij Anderlecht ?

De realiteit is dat het drie toppers kwijt is. Aanvallend heeft het wel weelde. Ik kijk uit naar wat Jestrovic straks brengt, omdat ik dat een hele goeie vind. Anderlecht mist wel iemand die makkelijk scoort en de zaken afmaakt. Maar binnen de mogelijkheden heeft de club goed ingekocht. Je wéét dat Anderlecht Veron niet kan halen. In België zie ik het er toch bovenuit steken. Club zal wel weer een eind kunnen volgen, Standard misschien en daaronder is het allemaal aan elkaar gewaagd. Is Moeskroen minder goed of beter dan Aalst ? Ik vind van niet. Het is wél allemaal spannend, maar in vergelijking met vorig jaar is het toch weer wat in de breedte afgevlakt. Wie boven het korenveld uitkomt, wordt meteen weggehaald door een buitenlandse club of Anderlecht. Moeskroen is opnieuw ambitieus, maar het moest toch opnieuw zijn beste speler laten gaan. Anderlecht moet ook zijn topper afstaan, maar het koopt wel ineens vijf nieuwe. Dat kan Moeskroen niet. Het moet hopen dat de Zewlakows zich verder ontwikkelen. En Westerlo, tja, het moest er eens van komen dat het zijn start zou missen. Ook Westerlo moet elk jaar zijn beste speler afstaan. Waar zit Zelenka nu ? Gert Verheyen, die kunnen we al houden. Dat is het enige positieve nieuws.

Wat is de uitweg ?

Onze clubs moeten meer in eigen jeugd investeren dan zich laten leiden door makelaars. Dat vraagt natuurlijk kennis van zaken en geduld. Dan koopt men liever een paar buitenlanders in de hoop dat er af en toe een goeie bij zit.

Waar kijk je in de Belgische competitie naar uit ?

Behalve naar de verrichtingen van Jestrovic naar die van Cipi en Verschuere. Die van Gent, bedoel ik. Ik vind dat toch straf wat Gent nu ook weer brengt. Je hoort intern van de spelers veel kritiek op die trainer, maar hij doet het toch maar. Naar Moreira kijk ik voorlopig minder uit. Tahamata was toch veel groter, hoor. Stoica wordt moeilijk. Jammer, want hij was qua talent toch de beste speler in België. Als hij meedoet, moet je je ploeg eraan aanpassen. Dat is iets wat trainers niet graag doen. Zeker niet als ze veel alternatieven hebben, zoals Anthuenis nu.

Ook tweede klasse is begonnen.

Ja, ik zie dat KV Mechelen al uit de beker ligt. Goed van De Mos, hé. Zet dat er maar in. Ik vind zijn naam overroepen. Wat heeft die man al gepresteerd sinds hij met KV Mechelen de Europabeker won ?

Volgende week wacht Schotland. Heb je er een goed oog in ?

Voor een wedstrijd die je moet winnen zijn automatismen de beste garantie. Moest men dan net tegen Finland de niet eens kopbalsterke Van Kerckhoven, die al heel zijn leven tegen de zijlijn geplakt loopt, centraal achterin zetten ? Van Meir en De Boeck zijn op dit moment het beste wat we hebben, al vind ik Crasson als alternatief met De Boeck ook verdedigbaar, precies omwille van de automatismen. De Boeck is Nesta niet, maar wel gewoon de beste Belgische verdediger. Iemand die er altijd voor gaat en ook in vorm is. Vorig jaar werd hij ten onrechte kleiner gemaakt, omwille van zijn attitude, niet omwille van zijn prestaties op het veld.

door Geert Foutré

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content