Zondag trekken de Grieken naar de stembus om een oplossing te vinden voor de politieke impasse, maar in het Griekse voetbal is de chaos minstens even groot.

Een honderdtal journalisten zijn samengekomen in de overvolle perszaal van het Olympisch Stadion in Athene, wanneer een man met grijs haar en een ernstige gelaatsuitdrukking binnenstapt. Het is Dimitris Melissanidis, 62 jaar oud en volgens Forbes de nummer 211 op de lijst van rijkste mensen ter wereld. Hij neemt een stapel papieren, gaat aan een tafel zitten en zegt zonder omwegen: “Jullie zijn met de oorlog begonnen, welnu: jullie kunnen oorlog krijgen. Alleen zal de bom die gaat barsten iedereen raken.”

Drie kwartier aan één stuk laat Melissanidis, sinds afgelopen zomer sterke man van traditieclub AEK Athene, stoom af. Vandaag speelt de traditieclub in tweede klasse en Melissanidis meent te weten waarom. Omdat de vroegere concurrenten in tal van corruptiezaken verwikkeld zijn. Hij leest een eindeloze lijst van beschuldigingen voor. Het betreft geknoei bij het aanduiden van scheidsrechters voor bepaalde wedstrijden, poging tot moord, bedrog, strafbare beledigingen, matchfixing met sportieve doeleinden, matchfixing met het oog op winst bij grootschalige weddenschappen, en dat soort dingen.

Natuurlijk is hij zelf geen engel, verzekert Melissanidis, maar hij heeft tenminste wel een blanco strafblad, en dat kan van veel andere toonaangevende figuren in het Griekse voetbal niet gezegd worden.

IJzeren staaf

Al jaren wordt gezegd dat het Griekse voetbal doordrongen is van bedrog en gemanipuleerd wordt door maffiose figuren, maar het is de eerste keer dat iemand uit de machtsbasis zelf aan de alarmbel trekt. Luid waarschuwt Melissanidis dat “geen enkele junta ter wereld onaantastbaar is. Ook deze dictatuur wordt ten val gebracht!”

Zijn tirade is vooral tegen één man gericht: de 47-jarige Evangelos Marinakis, een van de rijkste Grieken en sinds 2010 alleenheerser bij Olimpiacos Piraeus, Grieks recordhouder qua aantal landstitels, waaronder zestien in de laatste achttien kampioenschappen. In totaal werd Olympiacos sinds 1928 41 keer kampioen. Daarmee heeft het meer landstitels dan alle andere Griekse kampioenen samen, en dubbel zoveel als de nummer twee op de ranglijst, Panathinaikos (20 titels). AEK is de derde meest gelauwerde club (11 titels), voor Aris Saloniki (3), PAOK Saloniki (2) en Larissa (1).

Selfmade man Melissanidis, die vanuit het niets een petroleumbedrijf annex maritiem transportcentrum opbouwde, drieduizend werknemers heeft en een omzet van tien miljard dollar draait, noemt zijn concurrent Marinakis, wiens vader net als Evangelos zelf een reder was, “een moederszoontje”.

Evangelos, in de Lloyds rangschikking van ‘100 meest invloedrijke reders wereldwijd’ op nummer 67, terwijl Melissanidis pas op plaats 97 staat, kondigde meteen aan dat hij zijn concurrent aanklaagt wegens laster en eerroof. De oorlog in het Griekse voetbal is volop losgebarsten. In het kamp van de AEK-voorzitter bevinden zich Yannis Alafouzos van Panathinaikos en Ivan Savvidis van PAOK Saloniki.

Het conflict escaleerde toen Olympiacos’ clubleider Marinakismidden november tijdens een crisisvergadering op de Griekse voetbalbond Melissanidis aanwees als de aangever voor de aanslag bij klaarlichte dag op Christoforos Zografos. De vicevoorzitter van de centrale Griekse scheidsrechterscommissie was op klaarlichte dag in een Atheense wijk door onbekenden met een ijzeren staaf neergeslagen en met vuistslagen bewerkt terwijl hij op de grond lag.

Zografos beweert dat hij na een omstreden wedstrijd tussen Asteras Tripolis en Olympiacos opgebeld werd door een man die zich uitgaf voor Dimitris Melissanidis en die hem, na de 0-0 met tal van discutabele scheidsrechterlijke beslissingen, gezegd zou hebben: “Ik laat je in zee gooien, ik weet waar je woont.” Een paar dagen later werd de man die verantwoordelijk is voor het aanduiden van scheidsrechters in de Griekse Super League neer geknuppeld.

Het weekend daarop werd niet gevoetbald in de hoogste twee klassen, hoewel betaalzender Nova, die de tv-rechten voor de topcompetitie met zijn achttien clubs verworven had, dreigde met een schadeclaim van twee miljoen euro per verschoven speeldag. “Eerst moet door de staat en de clubs de veiligheid van alle betrokkenen in het Griekse voetbal gewaarborgd worden”, kondigde de Griekse voetbalbond af, waarop de voorzitter van de profliga samen met zijn assistent terugtrad.

Lege stadions

De fans keren zich stilaan af van het treurige schouwspel op de velden. De gemiddelde opkomst bij een eersteklassewedstrijd op de eerste tien speeldagen bedroeg 3877 kijkers. Competitieleider Olympiacos lokt nog gemiddeld 18.500 man, het dubbel van de nummers twee en drie, PAOK (8500) en Panathinaikos (6900). De nummer vier qua toeschouwersgemiddelde, middenmoter OFI Kreta, krijgt nog 3900 man over de vloer. Dertien van de achttien eersteklassers komen niet boven het gemiddelde van 2300 toeschouwers uit, staartploegen Panionios (ex-club van Urbain Braems en Emilio Ferrera) en Kerkyra, de neo-eersteklasser uit Korfoe, halen niet eens 1000 toeschouwers.

Daarnaast heeft de UEFA de Griekse voetbalbond gemeld dat vijf wedstrijden van dit seizoen als verdacht geboekt staan, waaronder drie matchen van de titelverdediger uit Piraeus.

Geen wonder dus dat Melissanidis bij het voorlezen van zijn aanklacht in detail trad betreffende enkele wedstrijden van de regerende kampioen. Op het resultaat van Piraeus-Veroia op de vierde speeldag zou in Singapore en Maleisië voor ruim zes miljoen euro gewed zijn. De twee laatste goals van Piraeus’ 3-0-zege vielen in de slotminuut en de extra tijd.

Van gokkantoren kent Melissanidis overigens wel iets. Via zijn zoon Georgios kocht hij zich vorig jaar in bij het Griekse gokbedrijf ‘Opap’, dat voor de helft in handen van de staat is en een van de weinige winstgevende bedrijven is in het crisisland.

Om de problemen in het voetbal op te lossen, stelt de communistische partij een drastische maatregel voor: “Schaf de voetbalstructuren gewoon af, haal de bedrijfsstructuur uit het voetbal.” Sinds 1979 zijn de professionele voetbalclubs bij wet verplicht zich om te vormen tot nv’s. Dat voorstel lijkt utopisch. Maar ook de andere linkse politieke partij Syriza vindt dat het voetbal moet inbinden en beter gecontroleerd moet worden. Als reactie startte Evangelos met een eigen politieke partij in Piraeus, een beetje naar het voorbeeld van Berlusconi’s Forza Italia, al blijft hij zelf op de achtergrond.

Het worden ook voor het voetbal spannende tijden.

DOOR FERRY BATZOGLOU

Dertien van de achttien Griekse eersteklassers halen niet eens een gemiddelde van 2300 toeschouwers.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content