Nogal wat buitenlandse topvoetballers streken de voorbije 25 jaar in België neer. Naar aanleiding van een kwarteeuw Sport/Voetbal Magazine brachten we de besten onder in een elftal. Wederom in een 4-4-2-concept.

Erwin Koeman, Eli Ohana, James Bett, Jean-Pierre Papin en Hans-Peter Lehnhoff zijn voetballers die de Belgische competitie kleurden. Zij komen echter niet in aanmerking voor de ploeg die de beste buitenlanders van de laatste 25 jaar herbergt. Sterker zelfs : ze worden niet eens weerhouden als bankzitter. Het is illustratief voor de enorme rijkdom waarin ons voetbal op een bepaald moment baadde. Terwijl clubs nu vaak hun toevlucht zoeken tot de buitenlandse tweedehandsmarkt, bezorgden de meeste spelers die toen ons land binnenwaaiden hun clubs een duidelijke meerwaarde.

In onderstaande ploeg wordt uitgegaan van voetballers die vanaf 1980 nog altijd een bepalende rol speelden in de competitie. Daarom is er bijvoorbeeld geen plaats voor de fabuleuze Poolse voetballer Wlodek Lubanski die tussen 1975 en 1982 bij Lokeren speelde, maar de laatste jaren op zijn retour was. Hetzelfde geldt in mindere mate voor de als bankzitter weerhouden Arie Haan die voor 1980 spetterde met Anderlecht, al speelde hij uiteindelijk nog tot 1983 in ons land, de laatste twee seizoenen voor Standard. Wel bankzitter is bijvoorbeeld Laszlo Fazekas, die bij Antwerp tussen 1980 en 1984 zijn trukendoos opentrok. Of Frans van Rooy, later regisseur bij dezelfde club, een Nederlander met telegeleide voorzetten. Helemaal geen plaats was er voor Heinz Schönberger, de architect van Beveren die via Tilleur en RC Mechelen naar de top doorstootte. Dit elftal doet herinneringen bovendrijven aan een tijd waarin techniek en creativiteit de bovenhand namen op kracht en inzet.

BIRGER JENSEN

01/03/1951

Club Brugge (74-88)

Een acteur tussen twee palen. Birger Jensen was een diamant van de zuiverste soort. Maar ook een constant borrelende vulkaan die ieder moment tot uitbarsting kon komen. Hij dirigeerde zijn verdediging autoritair, hij beschouwde het als zijn grootste kwaliteit dat hij geen enkel zwak punt had. Tot vorig jaar werkte de Deen in een Brugse bandencentrale maar door een aanhoudende rugpijn moest hij met deze job kappen.

WIM HOFKENS

27/03/1958

Beveren (76-80), Anderlecht (80-85) Beerschot (85-86), KV Mechelen (86-91), KV Kortrijk (91-92)

Met veel flair en branie arriveerde de Nederlander op zijn achttiende in België. Hij praatte over tactiek als een voetbalprofessor. Hofkens was een karaktervoetballer die veelal op het middenveld werd uitgespeeld, maar geregeld ook als rechtsachter werd neergezet. Hij schoof alles voor het voetbal opzij. Met wisselend succes werd hij na zijn loopbaan trainer op lager niveau.

MORTEN OLSEN

14/08/1949

Cercle Brugge (74-76), RWDM (76-80), Anderlecht (80-86)

De dag voor een wedstrijd gaf Morten Olsen nooit interviews. Dan moest hij zich op zijn komende opdracht concentreren. Het zegt veel over de manier waarop deze modelprof zijn vak beleefde. De intelligente verdediger, die zich met snelle en gevatte uitbraken geregeld mee in de aanval stortte, voetbalde tot twee maanden voor zijn veertigste verjaardag. Vandaag is hij bondscoach van Denemarken.

PAUL OKON

05/04/1972

Club Brugge (92-96), KV Oostende (sinds 03)

Ooit werd de Australiër door Anderlecht afgetest. Hij ging ontgoocheld terug naar huis. Drie jaar later belandde de libero bij Club Brugge en groeide daar na een moeizame beginperiode uit tot een echte revelatie. Paul Okon blinkt uit door zijn uitmuntende positiespel, door de kunst om te anticiperen. Omdat hij snel kan denken en constant in één tijd voetbalt, maakt hij het spel snel. Tegenwoordig voetbalt Okon bij KV Oostende.

HENRIK ANDERSEN

07/05/1965

Anderlecht (82-90)

Op zijn zeventiende dook de Deense linksachter plots op in het keurkorps van Anderlecht. Door zijn offensieve bevliegingen dienden de aanvallers van de tegenpartij zich vaak aan hem aan te passen. De onverwoestbare rushes van Andersen waren indrukwekkend. Hij was een stuk Deens dynamiet. Zware blessures en lange revalidaties remden hem later in zijn loopbaan. Intussen is Andersen spelersmakelaar.

JAN BOSKAMP

21/10/1948

RWD Molenbeek (74-82), Lierse (82-94)

Weinig buitenlanders die zich meteen zo lieten gelden als deze hondsbrutale Rotterdammer. Overal waar Boskamp verscheen, was hij (verbaal) aanwezig. Op het veld was hij bouwer en breker in één persoon. Hij maaide spelers neer en gaf ze achteraf niet schijnheilig een hand, hij bezielde het spel van RWDM. Op dit moment is Boskamp trainer in Koeweit.

JUAN LOZANO

30/08/1955

Beerschot (74-80), Anderlecht (80-89)

Sommigen beschouwen hem als Belg en ooit wilde hij de naturalisatie aanvragen om in de nationale ploeg te spelen. Maar Lozano bleef uiteindelijk Spanjaard. De middenvelder was een artiest : technisch ongeëvenaard en heel veel vista. Maar ook wispelturig met een hekel aan welk tactisch stramien dan ook. De meeste trainers bedekten dit met de mantel der liefde. Vandaag renteniert Lozano en pendelt hij geregeld tussen Antwerpen en Madrid.

PÄR ZETTERBERG

14/10/1970

Anderlecht (90-91), Sporting Charleroi (91-93), Anderlecht (93-05)

Zijn suikerziekte was onverzoenbaar met topsport. Dat vond Aad de Mos. Zo belandde de Zweed van Anderlecht bij Sporting Charleroi. Daar bloeide hij open en kwam als regisseur terug naar het Astridpark. Zetterberg heeft als voetballer zijn grenzen, maar hij was door de jaren heen een smaakmaker in de Belgische competitie. Daarom hoort hij in dit elftal. De Zweed speelt nog steeds voor Anderlecht.

SIMON TAHAMATA

26/05/1956

Standard (80-84), Beerschot (87-90), Germinal Ekeren (90-96)

Met Standard speelde hij Club Brugge ooit in zijn eentje in de vernieling. De Rouches wonnen in het Olympiastadion met 1-7 en met zijn wervelende bewegingen was Tahamata een nachtmerrie voor de Brugse verdedigers. De kleine Molukker was een technische alleskunner, een geniale dribbelaar. Achter zijn aangeboren klasse ging veel beroepsernst schuil. Vandaag is Tahamata scout bij Ajax.

JAN KOLLER

30/03/1973

Lokeren (96-99), Anderlecht (99-01)

Velen kwamen niet bij van het lachen toen de houterig ogende Tsjech bij Lokeren arriveerde. Maar hij bleek al snel het ideale aanspeelpunt. Met zijn lichaam van staal is Koller niet van de bal te zetten. Bij Anderlecht was hij aanvalsleider, middenvelder en verdediger in één persoon. Koller voetbalt nu voor het Duitse Borussia Dortmund.

PREBEN LARSEN

11/09/1957

Lokeren (78-84)

Grillig en onvoorspelbaar : Preben Larsen barstte van de klasse. Onvergetelijk was zijn debuut toen Lokeren in een bekerwedstrijd tegen Standard met 0-3 achterkwam en de ploeg met een onweerstaanbare Larsen de situatie omboog : 5-3. Larsen hield ervan de bal provocerend door de benen van zijn tegenstander te spelen. Vandaag werkt Larsen als analist voor de Deense televisie en heeft hij een firma die telefonie verkoopt.

door Jacques Sys

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content