1. Thomas Vermaelen (23, Germinal Beerschot, Ajax)

“Het eerste echte jeugdproduct van Germinal Beerschot dat naar Ajax verhuisde. Thomas was al in de jeugd vrij polyvalent, kon zowel als verdedigende middenvelder als op positie vier, vijf spelen. Hij studeerde goed, was vrij intelligent. We kozen eerst de goeie voetballers, dat bleken achteraf ook de goeie studenten. Op zijn achttiende is Thomas in Amsterdam gedebuteerd.”

2. Stanley Aborah (21, Germinal Beerschot, Ajax, FC Den Bosch, FCV Dender, FC Den Bosch)

“De tweede die de overstap maakte. Een echte Ajaxspeler, die technisch alles had, maar die zich amper liet corrigeren. Hij is zo moeilijk handelbaar. Grossierde ook in rode kaarten. Hij zit nu bij FC Den Bosch, maar op zijn zeventiende speelde hij met Ajax Champions League. Ik heb trainingen bij Ajax gezien waar hij de bal opeiste en blafte tegen ervaren stervoetballers als hij de bal niet meteen terugkreeg.”

3. Tom De Mul (22, Germinal Beerschot, Ajax, Sevilla, RC Genk)

Tom is de beste buitenspeler die ik ken. Ik heb Tom, samen met Prince, gehaald bij Cappellen. Blijft hij bij GBA, dan slaagt hij nooit. Hoe vaak heb ik niet gehoord: ‘Urbain, zo’n vlieg, zo tenger, wat kan je daarmee doen in de eerste klasse?’

“Als ik kijk naar wat Ajax nog kan gebruiken voor het eerste elftal, zeg ik nog steeds: ‘Haal Tom De Mul terug.’ Hij zou nu evenveel waard kunnen zijn als Moussa Dembélé. Ajax geloofde erg in hem. Tom moest nog geprikkeld worden, want hij kon soms afwezig zijn: eerst een goeie actie en dan niets meer. Men was hard aan het werken daaraan. Zijn opleiding was niet af.”

4. Jan Vertonghen (21, Germinal Beerschot, Ajax)

“Jan heb ik als middenvelder bij de Oost-Vlaamse derdeprovin-cialer Tielrode gehaald. Ik merkte hem op bij de Oost-Vlaamse selectie, ik zei toen tegen zijn vader zaliger: ‘De grenzen van deze jongen kan je nu nog niet meten, nadien kan die zich misschien nog ontwikkelen tot Ajaxspeler.’ Zijn vader kon dat toen niet geloven. Jan is een persoonlijkheid. Zijn intellect en verantwoordelijkheidszin maakten al heel snel dat hij iemand zou worden. Hij wilde slagen. Maar men geloofde niet in hem.”

5. Toby Alderweireld (19, Germinal Beerschot, Ajax)

“Toby en zijn broer komen van Germinal. Hij is een technisch goeie verdediger, met een goeie lange bal. Is behoorlijk in de korte combinatie. Ik zette hem op het middenveld, om zijn wendbaarheid en handelingssnelheid te vergroten. Marco van Basten ziet wel iets in hem. Op dit moment is hij het laatste product bij Ajax dat van Germinal Beerschot komt.”

6. Rachid Tiberkanine (23, Germinal Beerschot, Ajax, Leverkusen, FC Moskou, Levski Sofia)

Rachid speelde bij Club Luik toen ik hem ontdekte in de voor-selectie van het Belgische team onder vijftien. Hij was een spelmaker, technisch sterk, met een schitterende vrije trap.

Bij de beloften gaf men aan dat hij net iets te kort kwam voor het eerste elftal van Ajax. Zo vertrok hij naar Leverkusen, nu voetbalt hij met Levski Sofia waar hij in de basis staat.”

7. Funso Ojo (17, Germinal Beerschot, PSV)

“Funso kwam als eerstejaarsminiem van Luchtbal naar Germinal Ekeren. Hij was technisch goed, sterk in de balrecuperatie, kortom: een talent. PSV kwam met geld over de brug. Zijn moeder vroeg of wij daar financieel iets tegenover kondenplaatsen, maar dat was tegen onze afspraken. Zo verhuisde hij op zijn veertiende naar PSV. Het was een speler die, mits nog een jaar of twee geduld, ook bij Ajax was beland.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content