De chef

© BELGAIMAGE

Sinds Hein Vanhaezebrouck begin december opnieuw de sportieve sleutels van KAA Gent in handen kreeg, rekent hij op middenvelder Sven Kums om zijn voetbalvisie uit te voeren. ‘Hij is misschien klein van gestalte, maar in staat tot grootse daden.’

Flashback naar juli 2014. KAA Gent haalt Sven Kums voor 1,5 miljoen euro weg bij Zulte Waregem, op aandringen van de nieuwe coach Hein Vanhaezebrouck. Die ziet in de Brusselaar de missing link voor zijn tactiek bij de Buffalo’s. In play-off 1, die leidt tot de eerste titel in de clubgeschiedenis, ontpopt Kums zich door zijn balvastheid als temporegelaar en strateeg van de ploeg. Hij krijgt daarvoor ook de Gouden Schoen.

‘Veel mensen hebben een verkeerd beeld van Sven’, zei Vanhaezebrouck na de 0-3-zege op OH Leuven over zijn chouchou, die als meest vooruitgeschoven middenvelder voor een goal en een assist zorgde. ‘Iedereen verwacht dat hij de ploeg zal doen draaien. Er wordt te gemakkelijk gedacht: Kums werd binnengehaald dus nu gaan we absoluut top zijn. Neen. Dat is alleen weggelegd voor de allergrootsten. Bij Sven moet je door de cijfers heen kijken. Hij valt vaak niet op, maar ook dan is hij nuttig. Hij wordt de motor genoemd, maar helemaal alleen lukt het hem niet. Hij moet goed omringd worden. Als je banden plat staan, dan doet de motor alleen de wagen niet rijden. Maar wanneer de ploeg in orde is, zal Sven zijn nut bewijzen.’

De relatie tussen Sven en Hein is gebaseerd op vertrouwen.’ Danijel Milicevic

Dat Kums sinds de terugkeer van zijn leermeester weer openbloeide, ontging ook volgende getuigen niet.

Vader-zoonrelatie

‘Sven is voor Hein de key player, ze hebben bijna een vader-zoonrelatie’, lacht Nana Asare, die van 2013 tot 2020 uitkwam voor KAA Gent en voor volgend seizoen naar een nieuwe Belgische ploeg zoekt. ‘Het lijkt voor de buitenwereld moeilijk te verklaren, maar Sven beheerst het spelsysteem van Hein als niemand anders. Ze hebben geen half woord nodig om elkaar te begrijpen. Je mag gerust zeggen dat Sven de eerste steen is van het huis dat de coach bouwt. Hij kan perfect uitvoeren wat de trainer verlangt en is dus zijn ideale verlengstuk op het veld.

‘Sven leest het spelletje goed en voelt nagenoeg intuïtief aan wat er nodig is voor het collectief: balvastheid creëren, rust brengen, met eentijdsvoetbal een tempoversnelling veroorzaken of door een crossbal een verdediging uit verband spelen. In het strakke tactische concept van Hein heb je veelal twee tot drie opties van zodra je de bal in de voeten krijgt. Het komt er dan op aan om de juiste beslissing te nemen op het juiste moment. Het lijkt allemaal eenvoudig, maar Sven werkt er dagelijks keihard aan. Net als de coach is hij veeleisend en streng voor zichzelf.

‘Het is wel belangrijk dat de spelers rondom hem goed meedenken en begrijpen wat hij van plan is. Sven streeft naar eenvoud in zijn spel, maar als ploegmaat moet je een beetje in zijn hoofd kunnen kijken. Dat lukte mij altijd aardig. ( grijnst)

‘Het voordeel van Sven is dat hij altijd en overal zijn verantwoordelijkheid neemt. Hij offert zich op voor het teambelang. Net als in een orkest heb je een dirigent nodig die het stokje in de hand houdt. Maar een luide roeper zal Sven nooit worden. Liever opereert hij als stille leider, leading by example. Op het veld geeft hij het goede voorbeeld en zo neemt hij het team op sleeptouw. Geen woorden, maar daden.

‘Zijn beste positie ligt wat meer offensief op het middenveld, als nummer 8, maar dan uitvallend naar links en met de blik op doel. Sven heeft wel iemand nodig aan zijn zijde die hem verdedigend en vooral fysiek bijstaat, zoals Renato Neto vroeger of nu Sulayman Marreh of Elisha Owusu. Mannen met power. En geef de bal na de recuperatie dan maar aan Sven. Door een schijnbaar eenvoudige beweging zal hij wel voor de creatieve oplossingen zorgen met zijn zuivere passing. Hij is iemand die altijd openingen zoekt en die ook gemakkelijker dan anderen vindt.’

Eén blik

‘Sven? Dat zijn gewoon de brains van Gent’, grinnikt de Braziliaanse Belg Renato Neto, die tussen 2013 en 2019 in Gent onder contract lag en sinds augustus vorig jaar aan de slag is bij Deinze in 1B. ‘Sven en Hein, dat is een perfecte twee-eenheid, die voelen elkaar zo sterk aan. Geef hen nog wat tijd, ze zullen de ploeg wel weer op de rails krijgen. Hein boetseerde Sven tot de ervaren prof die hij nu is, een echte topsporter met toewijding die voluit zijn spelintelligentie mag benutten. Net als Laurent Depoitre is Sven een spons, die alle informatie van de trainer enorm snel absorbeert maar ook in de praktijk omzet. Onze verstandhouding zat altijd goed. Met één blik van Sven wist ik al wat hij bedoelde. Eigenlijk maakten wij elkaar beter en sterker.

‘Ik bestempel Sven het liefst als de chef van Gent. Hij verstopt zich nooit. In de moeilijke momenten blijft hij de bal vragen en naar oplossingen zoeken. Sven zal nooit weglopen. Ook na de match zal hij zijn mening geven en zijn ploegmaats steunen.

‘Hij cijfert zich ook gemakkelijk weg voor de ploeg, door verdedigende meters te maken bij balverlies. Je zult hem er nooit op betrappen dat hij zijn defensieve taken niet uitvoert.

‘De grootste kracht van Sven is zijn gevoel om positie te kiezen. Daarbij volgt hij veelal zijn buikgevoel. Zijn efficiëntie qua passing, vooral de beslissende laatste voorzet, is echt verbluffend. Je zou er ook van opkijken hoeveel tackles hij doet en hoeveel meters hij loopt. Die fightingspirit brengt Sven over op de rest van de ploeg, zoals een echte patron hoort te doen. Je weet dat je altijd op hem kunt rekenen, ook voor het vuile werk. Daar krijgt hij ook veel respect voor van de ploegmaats en technische staf.’

Rolverdeling

‘Sven beschikt over een magische baltoets die weinig spelers in de voeten hebben’, oordeelt Danijel Milicevic, tussen 2014 en 2018 Buffalo en sinds oktober vorig jaar onder contract bij Seraing in 1B. Hij is misschien klein van gestalte, maar in staat tot grootse daden. Alleen is Sven nog niet zo outstanding als in 2015.

‘De relatie tussen Sven en Hein is gebaseerd op vertrouwen. Eigenlijk fungeert Sven als de ogen van Hein op het veld. Hij is de perfecte link tussen de trainer en de spelers. Hun spelfilosofie loopt gelijk: voetbal gebaseerd op veel beweging en offensieve impulsen. Als aanvoerder geeft Hein je de vrijheid om zaken op het veld op punt te zetten, zonder specifieke aanwijzingen vanaf de zijkant. Een rol waar Sven perfect kan mee omgaan.

‘Je moet een behoorlijk goede harde schijf hebben om alle informatie van Hein meteen op te slaan. Daarom moet je ook altijd rekening houden met een zekere inlooptijd. Ik zie nu ook vergelijkingspunten met het kampioenenjaar. Alessio Castro Montes in de rol van Thomas Foket als diepgaande rechterflankspeler, Osman Bukari als vervanger voor Moses Simon. Goeie spelers, met hetzelfde profiel, maar nog niet met het maximale rendement. Ik speelde samen met Marreh in Eupen. Dat is ook iemand die voor een meerwaarde zal zorgen, zodra de trein op kruissnelheid geraakt. Maar daarvoor heb je ook Vadis Odjidja nodig, want net als Sven is hij de man van het overzicht en de doorsteekpassen, om de aanvallers goed naar doel te loodsen. Voor de efficiëntie heb je directe spelers nodig, zoals Giorgi Tsjakvetadze die heel sterk is in één-tegen-éénsituaties.

‘Sven speelt nu iets hoger, maar de spelers rondom hem zoeken nog naar de juiste chemie. De rolverdeling moet duidelijk beter. Ik was ook gehaald als nummer 10, maar als offensieve middenvelder week ik vaak uit naar de rechterflank, om daar voorzetten te trappen naar de spitsen en de opkomende middenvelders. Je moet weten dat Hein een perfectionist is. Als je hem veel op zijn vingers ziet fluiten, betekent dat dat de uitvoering veel beter moet. En dan is het goed om met Sven over de juiste gangmaker te beschikken. Want als team vaar je het best op zijn kompas om succes te hebben.’

Nana Asare: 'Sven beheerst het spelsysteem van Hein als niemand anders.'
Nana Asare: ‘Sven beheerst het spelsysteem van Hein als niemand anders.’© BELGAIMAGE

‘Iedereen had duidelijkheid nodig’

‘Door de kwaliteiten van de trainer boeken we zeker progressie’, benadrukt ook Sven Kums graag. ‘ Hein Vanhaezebrouck drukte zijn stempel en zorgde voor duidelijkheid. Iedereen binnen de spelersgroep had structuur en een vaste tactiek nodig. Alleen blijft het jammer dat het qua prestaties en resultaten nog niet constant is. Ook ik persoonlijk haal een betere vorm door de komst van Hein, die nu dichter bij de spelers staat dan de eerste keer. Het is hoopgevend dat, op het moment dat het ertoe doet, we er ook echt staan. Maar we moeten dat meer dan één wedstrijd kunnen volhouden. Het is aan mij, Vadis Odjidja en Michael Ngadeu om als meer ervaren speler die verantwoordelijkheid op te nemen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content