29 mei 1985. Om 19.20 uur, veertig minuten voor de aftrap van de finale van de Europabeker voor landskampioenen tussen Juventus en Liverpool, verandert het Heizelstadion in een hel. Er vallen 39 doden (32 Italianen, 4 Belgen, 2 Fransen, 1 Noord-Ier) en 502 gewonden. Om een nog grotere catastrofe te voorkomen wordt beslist om de wedstrijd te laten doorgaan. Jules Georges, toen voorzitter van de Uefa : “Het was één van de moeilijkste beslissingen uit mijn leven. Ik ben ervan overtuigd dat we daardoor een ware veldslag in en buiten het stadion hebben vermeden. Er zouden nog veel meer doden gevallen zijn.” Om 21.39 uur wordt de wedstrijd op gang gefloten. Juventus wint dankzij een strafschopdoelpunt van Michel Platini.

21 juni 1985. De disciplinaire commissie van de Uefa beslist om Engelse clubs voor onbepaalde duur uit de Europese competities te verbannen en Liverpool voor drie seizoenen daarbovenop. België mag de eerste tien jaar geen Europabekerfinale meer organiseren. Juventus moet zijn eerste twee thuiswedstrijden met gesloten deuren afhandelen.

Juli 1985. De Belgische regering richt een commissie op ter inspectie van de veiligheid van de voetbalstadions.

30 januari 1987. Secretaris Albert Roosens van de Belgische voetbalbond wordt in beschuldiging gesteld van onvrijwillige doodslag.

2 september 1987. Na een procedure van zeven maanden worden de 25 beschuldigde hooligans uitgeleverd. (Een 26e blijft in Engeland in de gevangenis voor andere criminele feiten.)

17 oktober 1988. Het Heizelproces begint.

28 april 1989. Na 5 maanden, 84 zittingen en 260 debaturen wordt het 564 pagina’s tellende vonnis uitgesproken : 11 van de 25 hooligans worden vrijgesproken bij gebrek aan bewijzen. De 14 anderen worden veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan de helft met uitstel. Omdat ze dan al zes maanden voorwaardelijk vastzitten, wacht hen iets minder dan een jaar gevangenis. De Uefa, de stad Brussel en haar schepen van Sport Viviane Baro worden vrijgesproken. Rijkswachtkapitein Johan Mahieu, verantwoordelijk voor de veiligheid in het stadion, krijgt negen maanden gevangenis met uitstel. Albert Roosens wordt veroordeeld tot zes maanden opsluiting met uitstel. De Vereniging van Families van de Slachtoffers gaat in beroep.

12 maart 1990. Het proces in beroep begint.

26 juni 1990. John Davis wordt in beroep vrijgesproken, maar Kevin Hughes, Terence Wilson en Alan Woodray (de enige op het proces aanwezige beschuldigde) zien hun straf verhoogd tot vijf jaar. De straf voor kapitein Mahieu wordt beperkt tot drie maanden, aan de sanctie tegen Albert Roosens verandert niet. Uefa-secretaris Hans Bangerter wordt veroordeeld tot drie maanden cel met uitstel en een boete van 750 euro. De Brusselse burgemeester Hervé Brouhon wordt opnieuw vrijgesproken. De Uefa gaat in beroep.

1990-1991. De Engelse clubs worden weer in de Europese bekercompetities toegelaten.

17 oktober 1991. Het Hof van Cassatie bevestigt de sancties tegen Albert Roosens, Johan Mahieu en Hans Bangerter. Hervé Brouhon en de Belgische staat worden onschuldig bevonden.

27 september 1992. De Vereniging van Families van Slachtoffers van de Heizel wordt ontbonden.

23 augustus 1995. Het Koning Boudewijnstadion (het vroegere Heizelstadion) wordt ingehuldigd ter gelegenheid van de wedstrijd België-Duitsland. Blok Z is Tribune Noord 1 geworden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content