Met Manchester United treft Club een tegenstander die zestien keer meer omzet maakt.

Manchester United is de allereerste Engelse club die ooit Europees voetbalde. Dat was in 1956. Het gebeurde ondanks de tegenkanting van de Engelse Football League, die het jaar ervoor (het allereerste jaar waarin Europees werd gevoetbald) kampioen Chelsea verbood om aan te treden tegen de Zweedse kampioen, uit vrees dat de confrontatie met het Europese voetbal de kwaliteit van het Engelse voetbal in negatieve zin zou beïnvloeden.

De allereerste Europese tegenstander van United was Anderlecht. In Brussel wonnen de Engelsen met 0-2, in Manchester werd het 10-0. De wedstrijd werd afgewerkt op Maine Road, het stadion van rivaal City, omdat Old Trafford in die tijd nog geen kunstverlichting had om avondwedstrijden te spelen.

Nog twee keer voetbalde United Europees tegen een Belgische club, telkens tegen Anderlecht, dat twee keer zijn thuiswedstrijd won, het laatst in de groepsfase van de Champions League in 2000/01.

Drie keer won de club de meest prestigieuze Europese trofee. In 1968 was het de allereerste Engelse Europabekerwinnaar. Daarna moest United het liefst 25 jaar stellen zonder deelname aan Europacup I, met inbegrip van de vijf jaar durende boycot van Engelse teams na het Heizeldrama in 1985. In 1993 keerde het voor het eerst sinds 1968 terug in de meest prestigieuze Europabeker, die een jaar eerder omgedoopt was tot Champions League.

Financieel wordt het een ontmoeting tussen twee clubs die in een compleet andere afdeling spelen. Club Brugge gaat voor dit seizoen voor een budget van 31 miljoen euro, het op twee na hoogste budget in België, na Anderlecht en AA Gent.

In de financiële Money League die Deloitte & Touche jaarlijks bekendmaakt, staat Man United tweede, met 518 miljoen euro inkomsten in het seizoen 2013/14, ironisch genoeg het seizoen waarin United het slechtste resultaat behaalde sinds de oprichting van de Premier League. Met een zevende plaats miste het daardoor vorig seizoen voor het eerst in 25 jaar Europees voetbal.

Met zo’n inkomen is United na Real (dat al tien jaar de club is die het lijstje van Deloitte aanvoert) de tweede club die de kaap van de 500 miljoen euro rondt. Dat is een flinke sprong voorwaarts tegenover het lijstje van een jaar tevoren (seizoen 2012/13) toen de Red Devils met 424 miljoen inkomsten slechts vierde stonden, na Real, Barcelona en Bayern München.

In het meest recente lijstje komt de helft van de 30 clubs met het hoogste inkomen uit de Premier League. Slechts twee clubs in die top 30 komen uit andere competities dan de Big Five (Engeland, Spanje, Duitsland, Italië en Frankrijk): Galatasaray stond 18e, Benfica 26e.

DOOR GEERT FOUTRÉ

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content