Afgelopen donderdag ontving AA Gent het Portugese Braga in de Europa League. In de loge van voorzitter Ivan De Witte verscheen het silhouet van Luciano D’Onofrio. Zijn aanwezigheid had eigenlijk niets verrassends. Afgelopen zomer zat de vroegere sterke man van Standard al samen met het Gentse bestuur ten tijde van de transfer van Laurent Depoitre naar FC Porto. ‘Porto heeft me gevraagd om contact op te nemen met Ivan De Witte en Michel Louwagie over Depoitre. En dat heb ik dan ook gedaan’, geeft D’Onofrio trouwens toe op 2 november in een interview in Het Nieuwsblad. Een rol van ‘bemiddelaar’ dus in een dossier dat afgerond werd op 8 augustus met de handtekening van de aanvaller van de Buffalo’s bij FC Porto voor zes miljoen euro.

De ‘officiële’ makelaar van Depoitre, Walter Mortelmans, is nochtans niet van het dossier gehaald. ‘Toen de twee clubs tot een akkoord gekomen waren, heeft FC Porto contact opgenomen met de speler en zijn entourage. Luciano D’Onofrio heeft dan een afspraak geregeld in Porto. Maar ik heb daar geen problemen mee. Het is overeengekomen dat hij een commissie van Porto krijgt. De factuur is nog altijd niet betaald maar ik denk dat dat niet de fout is van meneer D’Onofrio.’ (lacht)

In datzelfde interview met Het Nieuwsblad zegt D’Onofrio dat ‘hij nog altijd de ambitie heeft om de teugels van een club in handen te nemen. Maar in België lijkt me dat moeilijk.’ Hij zegt trouwens ook dat hij geen contact meer heeft met Anderlecht, maar dat hij een uitstekende band heeft met Roger Vanden Stock én met Bart Verhaeghe. Toch was D’Onofrio’s interventie in de transfer van Mehdi Carcela afgelopen zomer niet meteen een succes. Na het afketsen van de overgang naar Club Brugge verklaarde Michel Preud’homme nochtans: ‘Wij hadden een akkoord met de speler en met Benfica. Ik heb verschillende keren met hem gesproken en hij was enthousiast.’

Het klopt dat de ex-Standardspeler dicht bij een terugkeer naar onze competitie stond. Tot Luciano D’Onofrio zich met de zaak ging bemoeien. De clan-Carcela was niet gediend met die verrassende genodigde en begrijpt trouwens nog altijd niet waarom Club Brugge het zo speelde. Waarom nog een extra persoon betrekken bij dit dossier? Ook al omdat D’Onofrio eerder al eens op een weigering van Carcela gestoten was toen hij hem na zijn twee mindere seizoenen bij Anzji naar Porto wilde lokken. De Marokkaanse international had toen voor de zekerheid gekozen en was in zee gegaan met het Standard van Roland Duchâtelet, waar hem een dik contract wachtte van drie jaar. Een loon dat sterk contrasteerde met de 5000 euro bruto per maand die hij verdiende op het einde van zijn periode bij Standard, in 2011, toen D’Onofrio er nog de plak zwaaide. Nochtans was Carcela toen een van de belangrijke spelers. Ter vergelijking: Axel Witsel verdiende toen 38.000 euro bruto per maand, en Steven Defour kreeg een nog betere behandeling van baas D’Onofrio, aangezien hij bijna één miljoen euro bruto per jaar opstreek.

Witsel is D’Onofrio altijd trouw gebleven en hij heeft zijn lot aan zijn ex-baas bij Standard verbonden. ‘Ik ben niet op de hoogte van de interesse van PSG want ik ben zijn adviseur niet.’ D’Onofrio heeft mooi praten tegen 10 Sport, hij is het die op de eerste rij zit bij elke onderhandeling met FC Zenit als het om een contractverlenging of een mogelijke transfer gaat. Witsel is trouwens zo trouw aan D’Onofrio dat hij tijdens het EK zelfs Christian Kabasele aanraadde om naar FC Porto te gaan, waar D’Onofrio hem wilde plaatsen.

Sinds de komst van Roberto Martínez in augustus is de aanwezigheid van D’Onofrio in de entourage van de Rode Duivels minder sterk, maar hij laat zijn vriend Marc Wilmots niet in de steek. De ex-bondscoach mag dan wel zeggen dat zijn toekomst in handen ligt van Jorge Mendes, zijn dichte adviseur is wel D’Onofrio. Hij dineert geregeld met hem in ‘Al Piccolo Mondo’ in hartje Luik. Of hij vergezelt D’Onofrio naar Eupen, zoals op 23 oktober tegen AA Gent. Eupen is een club die ‘bevriend’ is met D’Onofrio aangezien hij het was die in 2012 de licentie van een bijna failliet Eupen kocht en vervolgens de investeerders van Aspire aantrok.

Kortom, zij die beweren dat de slagkracht van D’Onofrio tanende is, slaan de bal mis. Of zoals Herman Van Holsbeeck, die van D’Onofrio’s diensten gebruikmaakte in de transfers van Defour en Orlando, verzekert: ‘Onderschat Luciano D’Onofrio nooit.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content