DE DIEHARDS VAN DE KEMPEN

© BELGAIMAGE

In de lagere regionen van het voetbal bots je soms op verrassende verhalen. Deze week: de steile opmars van KFC Turnhout. Gebouwd op de ruïne die Maged Samy in de trotse Kempische stad achterliet.

‘Het Turnhoutse voetbal is weer hot!’, poneert Ignace Kroos, de jonge voorzitter van het dagelijkse bestuur bij KFC Turnhout. De fusieclub, in de zomer van 2015 ontstaan uit een samenvloeiing tussen FC en KV Turnhout, heeft eigenlijk twee voorzitters. De andere heet Dirk Bertens en leidt de raad van bestuur. Voorbij zijn de tijden dat één man er de wet dicteerde. Die les hebben ze wel geleerd daar in de Kempen. Want ondanks enkele sportieve hoogtepunten – zo geraakte Turnhout drie keer tot in de hoogste afdeling, een laatste keer in 1963 – wordt de plaatselijke voetbalgeschiedenis voornamelijk gekenmerkt door een aaneenschakeling van omkoopaffaires, frauduleuze praktijken en financiële kraters.

Zo was er eind jaren negentig de periode met Jean-Marie Pfaff als algemeen bestuurder. Ignace Kroos was een van de vele jeugdspelers bij (toen nog KV) Turnhout die de voormalige werelddoelman van het jaar schoorvoetend om een handtekening ging vragen. Kroos: ‘Zulke figuren spreken tot de verbeelding. Maar achteraf, met ouder te worden en zeker nu ik zelf een bestuurlijke functie bekleed, besef je dat er heel veel komt kijken bij het runnen van een voetbalclub. Als je dat aan één of twee personen overlaat die alles bepalen, wordt het link. Daarom doen we het bij KFC nu anders, met duidelijke taakverdelingen en gedeelde verantwoordelijkheden.’ Met succes: KFC Turnhout kon afgelopen weekend al de titel pakken in derde amateurklasse reeks B, met een straatlengte voorsprong op eerste achtervolger City Pirates Antwerpen.

Lang duurde het verhaal van Pfaff overigens niet. In 2001 kampte de club met financiële problemen, na nochtans enkele jaren waarin ze in tweede klasse meestreed in de bovenste regionen. In 2003 werd KV Turnhout door licentieperikelen teruggezet naar vierde klasse.

DAAR KOMEN DE EGYPTENAREN

Vier jaar later zocht een andere opmerkelijke persoonlijkheid zijn ingang tot het Turnhoutse voetbal: Maged Samy, de Egyptische vastgoedmakelaar die met zijn opleidingsclub Wadi Degla vertakkingen zocht in Europa. Hij kwam in de Kempen terecht. Met Lierse SK als uithangbord en KV Turnhout als satellietclub. De komst van Samy stuitte op hevig verzet: heel wat supporters draaiden hun geliefde club uiteindelijk de rug toe, talentvolle jeugdspelers vertrokken naar streekgenoten zoals Herentals, Geel en Dessel. Ken Stevens, al twintig jaar toeschouwer in de Turnhoutse voetbaltribunes en drie jaar geleden begonnen met de supportersclub De Daai Herten (een verwijzing naar het Engelse woord diehard en het hert dat in het clublogo prijkt), was een van die mensen die in 2011 mee verhuisden naar het pas opgerichte FC Turnhout. ‘Ik heb het Wadi Deglaproject een kans gegeven, in het begin vielen de resultaten ook mee, maar dan was er dat belangenconflict met Lierse (in het seizoen 2009/10 moest Samy afstand nemen van Turnhout omdat hij anders twee teams in tweede klasse bezat, nvdr) en gebeurden er vreemde dingen. Eerst moesten onze streekjongens alles oplossen om vervolgens, wanneer Lierse in 2010 naar eerste klasse promoveerde, weer aan de kant geschoven te worden voor een heel contingent Egyptische spelers. Op dat moment hebben veel supporters afgehaakt.’

In 2014 liep de samenwerking tussen Wadi Degla en KV Turnhout helemaal mis. Turnhout speelde in de eindronde van derde klasse tegen Union. De heenmatch werd gewonnen met 0-3, maar in de terugwedstrijd ging Turnhout met 1-4 onderuit. Tot op vandaag geloven veel mensen dat Samy de opdracht gaf aan toenmalig trainer Tom Saintfiet om de B-ploeg op te stellen voor die beslissende match. Promotie kon immers nefast zijn indien Lierse, dat in de JPL flirtte met degradatie, weer zou zakken naar tweede klasse. Andere bronnen beweren dan weer dat Samy witheet van woede was na de gemiste promotie. Stilaan sijpelden berichten door dat de Egyptenaar er de stekker zou uittrekken. De zomer van 2014 werd er een van chaos. Samy vertrok, met in zijn zog zowat de hele A-kern en technische staf. KV Turnhout begon het seizoen met drie contractspelers, aangevuld met jeugd en inderhaast opgetrommelde clubloze spelers. Onder meer via crowdfunding kon KV nog één jaar overleven, maar toekomstperspectief was er niet. Het plotse vertrek van Maged Samy ligt in Turnhout nog steeds zwaar op de maag. ‘Die vent heeft ons niets goeds gebracht’, verhult Johan Van den Broeck, huidig secretaris van KFC Turnhout, zijn verbittering nauwelijks. ‘Hij heeft het toenmalige KV in de steek gelaten.’

HEROPLEVING

Enter Ignace Kroos. Samen met enkele oudgedienden uit het Turnhoutse voetbal, zoals Paul Franken en Dirk Bertens, werd in 2011 FC Turnhout boven de doopvont gehouden. Een club die met nul euro vanuit vierde provinciale begon met maar één doelstelling: het Turnhoutse voetbal weer een herkenbaar gezicht geven.

Startkapitaal werd gevonden bij de familie Keersmaekers, bekend van brouwerij Corsendonk. Aanvankelijk was er enkel een A-ploeg, geen jeugd en geen belofteteam. In drie jaar tijd speelde de club meteen drie keer kampioen. Door de overname van het stamnummer van het zwalpende KV in 2015 kon de nieuwe fusieclub KFC Turnhout in vierde klasse aan de slag. Sinds dit seizoen derde amateurreeks B. Volgend jaar wacht de tweede amateurreeks. Ignace Kroos: ‘Financieel zijn we een gezonde club, maar willen we volgend jaar meespelen in die reeks moet ons budget toch omhoog.’

De andere clubs uit de regio houden de snelle evolutie van het ‘nieuwe’ KFC Turnhout ondertussen nauwlettend in het oog. Kroos: ‘Dat heeft ook te maken met de kwaliteit van onze jeugdopleiding. We hebben 360 jeugdspelers en onze ploegen komen uit op het hoogste nationale niveau. Vorig jaar deden onze U12 het goed op een toernooi in Frankfurt, waar ze onder andere speelden tegen FC Barcelona. Zoiets creëert perspectief voor de jeugd uit deze regio, ze weten ook dat ze kansen krijgen in onze eerste ploeg. Ook de supporters volgen, maar duizenden fans zoals in de gloriejaren destijds… dat kan niet in de lagere reeksen. Tenzij in Antwerpen.’

En Jean-Marie Pfaff, komt die nog kijken? ‘Neen,’ lacht Kroos, ‘ik denk niet dat hij hier nog veel te zoeken heeft.’

DOOR MATTHIAS STOCKMANS – FOTO BELGAIMAGE

Drie jaar geleden werd supportersclub De Daai Herten opgericht.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content