Zaterdag werkte tweedeklasser RAEC Mons, de club uit de culturele hoofdstad van Europa, toch de competitiematch tegen Eendracht Aalst af, drie dagen na het failliet van de club. Met de steun van de stad kan het seizoen volgemaakt worden. Voor vijf supporters waren tickets te koop in een bijna leeg stadion, nadat de clubmedewerkers op 31 maart hun ontslag kregen. Trainer Didier Beugnies was trots op de inzet van zijn team. “We zijn een ploeg doppers getraind door doppers. Dan is 1-1 een goed resultaat.”

Na de degradatie uit eerste klasse werd flink gesnoeid in het aantal medewerkers en het budget, waar tot vorig seizoen 50 procent naar de lonen ging en waar sommige spelers nog 12.000 euro per maand verdienden. “Een club die op een budget van 6 à 7 miljoen een verlies lijdt van 3 miljoen, heeft een probleem”, stelde Pierre François afgelopen zomer vast, sinds vorig seizoen adviseur op zelfstandige basis en dit seizoen na het ontslag van algemeen directeur Alain Lommers diens vervanger. Hoofdsponsor Veranda’s Willems, goed voor een driejarig contract van 300.000 euro per jaar, hernieuwde het contract niettoen commercieel verantwoordelijke Virginie Parijs ontslagen werd: “Al twee jaar waren de bijdragen van sponsors in dalende lijn”, herinnert zij zich. “Door de crisis, maar ook het gevoel dat het de club aan stabiliteit in eerste klasse ontbrak.” Ook de opkomst in het stadion bracht mogelijke sponsors niet op ideeën. Voor sommige wedstrijden kwamen ook in eerste klasse amper 1500 toeschouwers opdagen, herinnert zij zich. Dominique Leone, de voorbije tien jaar eigenaar, stak na de degradatie, tot november, nog eens 470.000 euro in de club. Vanaf toen moest Pierre François zelf op zoek naar middelen om het seizoen verder te zetten. Een uitval van Leone in een interview richting stad, waar hij voorheen goeie relaties onderhield met Elio Di Rupo,kwam bij de lokale politici erg slecht aan. Op 16 februari leek een overname mogelijk door Salvatore Curaba,voormalig voetballer bij Charleroi en een van de genomineerden voor Waals Manager van het Jaar in Trends/Tendances, maar Curaba haakte af toen hij berekende dat de schuldenlast 2,6 miljoen bedroeg, terwijl er eerst sprake was van 1,3 miljoen plus een jaarlijks tekort van 900.000 euro. Leone vroeg toen 850.000 euro voor de overname, Curaba bood 250.000 euro plus 100.000 bij promotie naar eerste klasse. Leone weigerde en Curaba vond geen andere partners. Eind maart bleek ook dat de vage buitenlandse pistes geen uitweg boden.

Gilian Hermand, een supporter, zette een crowdfundingactie op om het stamnummer 44 te redden. Hoeveel geld nodig is om de club toe te laten een doorstart te nemen in derde of vierde klasse, is nog niet geweten. Er is sprake van minstens 800.000 euro. Is er eind juni geen oplossing, dan valt het doek over de club.

DOOR STÉPHANE VANDE VELDE EN JULIEN BROGNIET

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content