De Duitse weelde

Een dag voor de finale van de Confederations Cup tussen Duitsland en Chili begon Bayern München na een zes weken lange vakantie opnieuw te trainen. Een non-event was het toernooi in Rusland, tenzij voor het gastland dat wilde testen of één jaar voor het WK organisatorisch en logistiek alles klopte en dat er geen rellen waren van de zo gevreesde hooligans. Maar wie had dat, met een irritant grote politiemacht, verwacht? Rusland probeerde krampachtig zijn zelfbeeld op te krikken, onder meer door een triomfalistische toespraak van president Vladimir Poetin, al wist die wel waarom Rusland op dit moment een doodse ploeg tussen de lijnen brengt: er spelen te veel buitenlanders in de eigen competitie.

Niemand zat op de Confederations Cup te wachten en dat zal binnen vier jaar niet anders zijn als dit toernooi één jaar voor het WK in Qatar als generale repetitie moet doorgaan. Dat WK wordt in november/december 2022 gespeeld en één jaar voordien kan je de competities moeilijk opnieuw door elkaar gooien. Vandaar dat er binnen de FIFA stemmen opgaan om het toernooi af te voeren. Anders kan je niet anders dan een ploeg met juniores te sturen.

In die zin dacht nu al de Duitse bondscoach Joachim Löw. Hij vaardige bij wijze van experiment een met Julian Draxler aangevuld B-elftal af en liet zijn sterren na een slopend seizoen rusten. Iedereen in Duitsland was vooraf erg sceptisch. Maar de jonge en frisse Duitse ploeg pakte uit met een sterke prestatie. Het gevolg is dat de concurrentiestrijd binnen de Mannschaft één jaar voor het WK groter is dan ooit tevoren. Er zijn op dit moment wel 50 potentiële internationals. Zoals middenvelder Leon Goretzka van Schalke 04, een bouwer en breker op het middenveld, een absolute ontdekking op dit toernooi..

Nooit is de Duitse weelde zo groot geweest als op dit moment. Dat bleek eerder vorige week toen de Duitse ploeg de Europese titel pakte bij de U21. In Duitsland is er al langer geïnvesteerd in een professionele jeugdopleiding, waarbij trainers aan strenge selectiecriteria worden onderworpen. Het wil niet langer afhankelijk zijn van genetische toevalstreffers, maar voetballers vooral leren hoe ze in het moderne voetbal de ruimtes moeten benutten. Het is het stokpaardje van Joachim Löw: in de ruimtes gaan, je aanbieden, het maakt het spel sneller en dynamischer. In het voetbal, doceert hij voortdurend, loop je van ruimte naar ruimte. Daarnaast is er uiteraard aandacht voor de typisch Duitse deugden: teamgeest, duelkracht, spelvreugde, zelfvertrouwen, overgoten met individuele klasse.

Ook nu trad Duitsland op dit EK aan met een schaduwteam. Acht spelers waren present op de Confederations Cup, drie basispionnen vielen met blessures uit. Het drukte het rendement niet. Jong, wild en hongerig, zo presenteerde de ploeg zich op dit EK. Gestuurd door trainer Stefan Kuntz, een ex-international die al ruim twaalf jaar niet meer actief was geweest als trainer en de opvolger werd van Horst Hrubesch. Hem wordt wel eens aangewreven doorgaans roerloos op de bank te zetten. Maar Kuntz heeft er een uitleg voor: trainers die druk doen langs de lijn nemen de rust en het vertrouwen weg uit hun ploeg.

Toen Joachim Löw in 2004 in dienst trad bij de Duitse voetbalbond, als assistent van Jürgen Klinsmann, was het jeugdvoetbal een woestijn, ook al werd er na het tegenvallend EK van 2000 al een jeugdplan opgesteld. Löw lag aan de basis van de cultuuromslag, waarbij Duitsland ook profiteerde van multiculturele invloeden. Die arbeid werd door de jaren heen doorgetrokken. Met in de clubs veel speelgelegenheid voor jonge voetballers.

Het gevolg is dat Duitsland op dit moment over een reusachtige reservoir van getalenteerde voetballers beschikt. De moeilijkste opgave voor Löw zal zijn om binnen een jaar uit al dat talent de juiste spelers te selecteren.

@JacquesSys

DOOR JACQUES SYS

Duitsland heeft 50 potentiële internationals.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content