Neen, het is geen toeval dat de duurste voetballer ter wereld – Gareth Bale – voor Real Madrid speelt. Dat doet hij sowieso al. Sla er de lijstjes aan recordtransfers van de laatste jaren maar op na. Tot vorige week werd de top vijf aangevoerd door Cristiano Ronaldo (94 miljoen euro), gevolgd door Zinédine Zidane (73,5), Zlatan Ibrahimovic (69,5), Kaká (65) en EdinsonCavani (64,5). Drie keer (Ronaldo, Zidane en Kaká) was het Real dat in de portefeuille dook. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat alleen de Koninklijke zo gek te krijgen was om voor een Britse voetballer zonder palmares (want dat is Bale, 24 toch, speler van Tottenham en Wales) ongeveer honderd miljoen euro op tafel te leggen.

De duurste voetballer ter wereld een Brit? In de Londense pubs vonden ze het een goeie zomergrap. Wat kon Bale Real bijbrengen? Zelfs de Spaanse voetballers vroegen het zich af. Interessante puzzel voor de nieuwe coach CarloAncelotti, die er met Isco (21) al een parel bij heeft. Maar Bale is ook goed, zeker bij Tottenham. Van een flankspeler uitgegroeid tot de tweede spits, met 42 goals in 146 wedstrijden zeer bepalend voor de goeie resultaten van de Spurs de laatste jaren. Maar toch ook een typisch Britse speler, die flair koppelt aan fysiek. En met fysiek bedoelen we dan niet ‘oude school’, maar een zeer groot uithoudingsvermogen, gekoppeld aan een versnelling in balbezit. Eigenlijk in de A-kern gekomen als veelbelovende… linksachter (vandaar in de beginfase rugnummer 3), tot hij plots, tijdens die zeer goeie CL-campagne van 2010, vriend en vijand verbaasde met zijn offensieve kwaliteiten. Tottenham werd dat seizoen in de kwartfinales uitgeschakeld door… Real Madrid, dat allicht toen zijn wedstrijden analyseerde en de man sindsdien is blijven volgen.

We zijn benieuwd of Bale het kan maken in het Spaanse voetbal, tussen Isco, LukaModric, Mesut Özil, Angel Di María (als die blijft) en Ronaldo. We zijn ook benieuwd hoe Ancelotti Bale gaat inpassen, in welke rol. Achter de spits? Op de flank? Of, en dan komen misschien zijn verdedigende kwaliteiten weer boven, ergens in een rol als centrale middenvelder, naast pakweg SamiKhedira. Iemand die wat langer met de bal kan lopen en verrassend opduikt vanuit de tweede lijn. De game of sprints, noemen ze dat in Engeland, waarmee ze graag naar Bayern verwijzen en de dominantie van de Duitse club vorig seizoen. Of ook naar Brazilië, dat daarmee de Confederations Cup won én volgende zomer in eigen land het WK wil binnenhalen. Lopende middenvelders waren daarin bepalend.

Kan Tottenham verder? Vrij makkelijk. Het onderhandelde lang met Real om het onderste uit de kan te halen, ook omdat het alleen geld wilde, geen spelers. Het ging liever zelf de markt op, koos voor NacerChadli, praatte met Willian, een echte winger. Bale, geregeld geblesseerd, speelde vooral als tweede spits, zodat ook JermainDefoe een optie is.

Is Bale het topje van de Britse ijsberg qua fabricatie van voetbaltalent? Allerminst. Bale is eerder de uitzondering. De Engelsen hebben wel een paar goeie jonge talenten, maar er is allerminst een Engels fabriekje. Alhoewel. Let u de komende weken ook maar eens op Ross Barkley (Everton). Nog geen 100 miljoen euro waard, maar wel een talent.

DOOR PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content