De beste Afrikaanse voetballers die ooit in België speelden, gegoten in een elftal.

Doelman : Barry Boubacar Copa. De Ivoriaanse doelman van Beveren, onlangs verkozen tot tweede beste doelman in de competitie, doet duidelijk beter dan zijn zeldzame voorgangers Peter Rufai (Lokeren), Fode Camara (Harelbeke), Agu Alloy (Club Luik) en Saliou Diallo (Westerlo).

Verdedigers : Julien Kialunda. De Kongolese stopper maakte deel uit van het grote Anderlecht onder Pierre Sinibaldi in de jaren ’60. Samen met de betreurde Laurent Verbiest vormde hij een zelden geëvenaard centraal duo.

Stephen Keshi. Nadat hij in België debuteerde bij Lokeren, kwam de Nigeriaanse international terecht bij Anderlecht, waar hij eind jaren ’80 samen met de Nederlander Adri van Tiggelen de rots in de branding was.

Celestine Babayaro. Na de Ghanees Nii Lamptey is deze Nigeriaanse linkerflankverdediger de jongste speler die ooit in het eerste elftal van Anderlecht speelde. Momenteel voetbalt Babayaro bij Chelsea.

Middenvelders : Aruna Dindane. Momenteel voetbalt de Gouden Schoen en de Voetballer van het Jaar 2004 in de spits. In het verleden voetbalde de Ivoriaan bij Anderlecht ook als rechtermiddenvelder.

Jacques Kingambo. Net als de wielrenner Jacques Anquetil werd hij Maître Jacques genoemd. De Kongolees toonde eind jaren ’80 zijn klasse in België bij Seraing en Sint-Truiden, terwijl hij in eigen land incontournable was als international.

Paul Bonga-Bonga. Als een van de allereerste Afrikanen kwam hij naar België. Eind jaren ’50 ontpopte hij zich bij Standard tot een noeste werker op het middenveld.

Khalilou Fadiga. Na zijn verblijf bij Club Luik, Lommel en Club Brugge voetbalde de Senegalese linksvoetige voetbalvirtuoos bij Auxerre. Het afgelopen seizoen ging hij aan de slag bij Inter Milaan, maar hartritmestoornissen hielden hem er van het terrein.

Aanvallers : Jules Bocandé. Vooraleer een schitterende carrière te maken in Frankrijk, bij Metz, PSG en Nice, maakte de Senegalees midden jaren ’80 mee het mooie weer bij Seraing. Voor velen is hij nog altijd de beste voetballer ooit van zijn land.

Léon Mokuna. De Kongolees maakte deel uit van de eerste generatie voetballers uit zijn land die eind jaren ’50 in België hun geluk kwamen beproeven. Bij La Gantoise stond hij bekend om zijn verschroeiende schot.

Daniel Amokachi. De beresterke aanvaller van Club Brugge won in 1992 de eerste Ebbenhouten Schoen. Daarna voetbalde de Nigeriaan onder meer voor Everton en Besiktas.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content