Jacques Sys
Jacques Sys Jacques Sys is een Belgische sportjournalist

Voor Sven Nys groeide het wereldkampioenschap veldrijden nog maar eens uit tot een traumatische gebeurtenis. Als het erom gaat het hoofd koel te houden, kunnen slechts weinigen tippen aan Erwin Vervecken.

Nooit kende het veldrijden zo’n opbloei als de voorbije maanden. Op de topwedstrijden waren er tot dertig procent meer toeschouwers dan vorig seizoen en ook in tal van rechtstreekse televisie-uitzendingen werden qua kijkcijfers records gebroken. Het WK in Hooglede-Gits fungeerde daarbij als de absolute locomotief. Heel jammer was het daarom dat de aanloop naar dit festijn werd overdonderd door het dopingschandaal rond Patrick Lefevere en dat het veldrijden werd gedegradeerd tot een aanhangsel van de weg. Het was alsof de klok jaren werd teruggedraaid.

Niettemin groeide Hooglede-Gits afgelopen weekend uit tot een oninneembare wielervesting. Vooral afgelopen zondag brachten tegen de veertigduizend toeschouwers een ode aan de populariteit van deze sport die ooit zijn beslotenheid koesterde. Ze keken op een gladde en zware omloop naar een thriller zonder weerga. Valpartijen en onverwachte wendingen domineerden de wedstrijd en gooiden het scenario constant overhoop. Zelden balanceerden renners een uur lang zo tussen hoop en wanhoop als nu.

Een wereldkampioenschap blijft een wedstrijd met een specifiek karakter. Bij de beloften ging Niels Albert als de huizenhoge favoriet van start, maar uiteindelijk was het zijn Nederlandse antagonist Lars Boom die alle tegenstand verpletterde. Boom reed in Hooglede-Gits zijn zevende cross van het seizoen, twintig minder dan Niels Albert. In een zwaar en slopend seizoen is het een kunst om het juiste evenwicht te vinden tussen inspanning en recuperatie.

Geen wedstrijd waarin de favorietenrol zo zwaar blijft doorwegen als het WK. Sven Nys had in het verleden last van de verlammende druk waarvoor dat soort wedstrijden zorgt en riep zelfs psychologische hulp in. Het was de tijd dat de Brabander nog zocht naar zijn grenzen en het zelfvertrouwen snel aan het wankelen werd gebracht. Na zijn wereldtitel in 2005 gleed Nys met een aura van onaantastbaarheid door het milieu. De successen verhoogden de trainingsintensiteit. Maar weer rust er voor hem een vloek op het WK. Vorig jaar kwam Nys in de laatste ronde ten val, nu kon hij al in het begin van de wedstrijd een tegen de grond ploffende Bart Wellens niet ontwijken. Er zouden nog twee andere valpartijen volgen. Radeloos en reddeloos sleepte Nys zich over het parcours. Nuchter analyseerde hij achteraf de voor hem rampzalige wedstrijd. Geen gesakker en geklaag, maar gewoon een koele, rationele ontleding. Het is Nys ten voeten uit. Hij zweeft nooit na heroïsche prestaties en hij zit zelden aan de grond na zware uppercuts. Gegarandeerd zet hij volgend weekend weer de puntjes op de i. Maar de bittere nasmaak blijft : na een seizoen met voorlopig 24 overwinningen miste hij de twee belangrijkste afspraken.

De nederlaag van Nys mag geen afbreuk doen aan de schitterende prestatie van Erwin Vervecken. De Kempenaar kende in de regenboogtrui niet echt een schitterend seizoen en won amper twee keer. Maar als weinig anderen verstaat Vervecken de kunst om de stress van zich af te schudden. Vervecken, die al heel zijn carrière grif toegeeft niet gebiologeerd te zijn door zijn sport, kan bovendien constant de pijngrens doorboren. Hij is in een wedstrijd in staat tien keer te sterven. Het was ook in Hooglede-Gits te zien. Ook Vervecken werd achterop gegooid door een valpartij en maakte een paar stuurfouten. De manier waarop hij uiteindelijk de verrassende Amerikaan Jonathan Page opjoeg en vervolgens in de laatste meters van zich afschudde, was imponerend om zien.

Zo zorgde Erwin Vervecken met zijn derde wereldtitel na een bewogen week weer voor licht in de duisternis. Al waren de wilde dopingverhalen ook in Hooglede-Gits het gespreksonderwerp. Vreemd was het overigens om te constateren dat Mario De Clercq in de week voor het WK uitgebreid in de media werd opgevoerd. Als laatste Belgische wereldkampioen kreeg hij een forum om te verhalen over zijn heldendaden. Mario De Clercq moet binnenkort voor de correctionele rechtbank verschijnen. Wat meer omzichtigheid zou hier op zijn plaats zijn geweest.

JACQUES SYS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content