Onze analisten en trainers van vandaag de dag stammen nog uit de tijd dat Belgische ploegen moesten vechten, knokken en wroeten om internationaal een resultaat te behalen. Er was weinig individueel talent, dus dat moest worden gecompenseerd met ‘het truitje nat maken’ en mentaliteit. Vandaag de dag beschikt de nationale ploeg van België over een van de meest talentrijke selecties van de wereld. Jammer dat er geen bondscoach van dezelfde grootte voor die spelersgroep staat. Alle respect voor Marc Wilmots, maar een groot tacticus zal hij nooit worden.

Maar goed, een tijdje geleden verkondigde Lokerentrainer Peter Maes dat hij Eden Hazard een ‘flitsenvoetballer’ vond. Eden Hazard, ster van Chelsea en de hele Premier League, met aanbidders over de hele wereld. Even ter verduidelijking: een flitsenvoetballer is een speler die je tijdens een wedstrijd gedurende hele periodes niet ziet. Het is iemand die weinig toevoegt aan het spel, maar met een ‘klasseflits’ het resultaat van een wedstrijd kan bepalen.

Eden Hazard is inderdaad een speler die het meest opvalt door zijn aanvallende acties. Het is geen Franky Van der Elst of Yves Vanderhaeghe die zich 95 minuten in het zweet loopt, simpelweg omdat hij niet veel anders kan. Hazard is daarentegen wél een speler die constant de ruimte zoekt en als hij die niet vindt, probeert hij die zelf te creëren. Zelden was er een speler, laat staan een met de Belgische nationaliteit, die zo makkelijk een man uitschakelt, die zo wendbaar is op de kleine ruimte en die zo makkelijk het overzicht bewaart. Zijn fabelachtige functionele techniek wordt alleen overtroffen door zijn vermogen om in volle snelheid de bal op enkele centimeters van zijn gouden voeten te houden en op die manier de tegenstander altijd nét iets te snel af te zijn.

Het typeert de Belgische mentaliteit dat zo’n speler miskend wordt door in dit geval een trainer met nochtans wat adelbrieven. In plaats van op zoek te gaan naar de reden dat Hazard in de Belgische nationale ploeg minder aan bod komt, wordt er in dit geval té simpel de man gespeeld en geconstateerd dat hij toch niet zó goed kan zijn. Terwijl de Duivels toch vooral nood hebben aan een concept met duidelijke aanvalspatronen, snelheid van uitvoering en diepgang.

In Frankrijk deden ze alle moeite van de wereld om de oudste Hazard te nationaliseren, in Engeland bidden ze elke transferperiode dat hij in de Premier League blijft en in België… vinden ze dat hij bij de Rode Duivels toch vooral Kevin De Bruyne niet te veel mag hinderen in diens spel. Los van die laatste zijn kwaliteiten is het beledigend, denigrerend en jammer dat een speler van de klasse van Eden Hazard wordt ondergewaardeerd in eigen land. Het doet denken aan de Scifo’s en Nilissen van het recente verleden. Groot in het buitenland, verkeerd begrepen onder de Vlaamse kerktoren.

Dries Stuyven, Leuven

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content