Twee weken geleden presenteerde vicekampioen Racing Genk zijn eerste transfer voor het komende seizoen. De Hongaar Jozsef Balázs Toth moet bij de Limburgers het middenveld komen versterken. Een kennismaking.

Genk ging bij de aankoop van de 25-jarige Hongaarse international niet over een nacht ijs. Toth had het afgelopen seizoen al in het Fenixstadion moeten spelen, maar hij lag in het tussenseizoen in de weegschaal met toenmalig Germinal Beerschotspeler Wim De Decker. Het Genkbestuur koos ervoor om de Belg voorrang te geven. Door een trainerswissel bij zijn vorige ploeg, de Turkse eersteklasser Erciyesspor, kwam Toth, net zoals de andere buitenlanders in zijn team, nog amper aan spelen toe in Turkije (elf wedstrijden). Dat vergemakkelijkte een transfer.

Het was op aanraden van de voormalige Genkspelers Istvan Brockhauser en Ferenc Horváth dat de Hongaar de overstap maakte van Turkije naar België. Dat hij met Genk ook Europees mag aantreden, bleek ook een belangrijke factor in zijn beslissing. Zijn vorige clubs konden zich nooit kwalificeren voor een plaatsje in de Champions League of de UEFA Cup. Bang voor het avontuur is hij zeker niet : “Als je twee en een half jaar in de veeleisende Turkse competitie overleeft, moet je geen schrik hebben om naar België te komen”, klonk het stoer tijdens de persconferentie.

Toth, die eigendom was van de Turkse tweedeklasser Malatyaspor, maar op uitleenbasis bij Erciyesspor speelde, lijkt een versterking in de breedte. Hij kan zowel uit de voeten op de positie van De Decker als op die van Wouter Vrancken. “Ik denk wel dat het moeilijk zal worden voor Toth om een basisplaats te veroveren bij Racing Genk”, vertelt oud-Genkdoelman Istvan Brockhauser. “Veel zal afhangen van wie er nog de ploeg verlaat en welke inkomende transfers Genk nog realiseert.” Brockhauser kent Toth nog van bij de Hongaarse nationale ploeg, waar hij een tijdlang keeperstrainer was. Dit seizoen volgde hij Genk elke week via beelden op het internet. “Op basis van wat ik daar zag, denk ik toch dat hij zal moeten knokken voor een plaatsje in de ploeg. Ik hoop voor hem dat hij na een paar weken toch wat speelgelegenheid krijgt.”

Rustig, maar met karakter

Bij zijn vorige werkgever, Kayseri Erciyesspor, kwam Toth relatief weinig aan de bak. “Het is echt een heel goede jongen, met een rustig karakter. Hij heeft er geen goed aan gedaan door naar Turkije te verhuizen. Als je als buitenlander in dat land niet bij een topploeg terechtkomt, wordt het heel moeilijk. Genk hoort momenteel bij de top drie van België, ik denk dat die club hem echt op het lijf geschreven is. Het is zeker een goede transfer voor de Limburgers”, zegt Brockauser.

Het ontbreekt de Hongaar anders niet aan kwaliteiten. De technisch directeur van Genk, Willy Reynders, looft vooral het karakter van zijn nieuwe speler : “Hij is een open gast, hij straalt mentaliteit uit. En dat is bij Genk toch een heel belangrijke factor. Hij hoort perfect thuis in het rijtje van de jongens die hier rondlopen.”

Zoltan Fazikaf, journalist bij de Hongaarse sportkrant Nemzeti Sport, vergelijkt zijn landgenoot graag met Gennaro Gattuso. “Hij tackelt, passt en loopt negentig minuten lang en schiet graag vanop afstand. Het grote verschil is dat hij zeker niet zo agressief is als de vinnige Italiaan van AC Milan.”

Valère Billen, de nieuwe coach van Sint-Truiden, maar in een recent verleden nog aan de slag bij het Hongaarse Ujpest Dosza, sluit zich daarbij aan, meer zelfs : “Gattuso is natuurlijk een wereldvoetballer, maar ik vind dat Toth nog veel balvaardiger is, veel verfijnder. In de wedstrijd waar ik hem aan het werk zag, Hongarije-Turkije, was hij de enige die mij kon bekoren. Hij stak er echt bovenuit. Oké, ik zag hem maar één wedstrijd met de nationale ploeg en eerste indrukken kunnen wel eens verkeerd zijn, maar hij viel mij toch echt wel op. Gattuso moet het hebben van drive, van engagement, maar Toth heeft volgens mij toch nog iets extra’s in huis. Vooral zijn balvaardigheid dan : aannemen, draaien, de juiste pass geven, zich op een kleine ruimte kunnen vrijmaken. Als zijn karakter is zoals hij speelt, dan lijkt hij mij een enorm winnaarstype. Ik denk dat elke ploeg wel zo’n speler in zijn rangen wil hebben.”

Brockhauser dicht hem nog andere kwaliteiten toe : “Zijn spelinzicht is prima : hij weet waar hij moet lopen op een veld. Hij is sterk met beide voeten en heeft snelheid : een sprintbom is hij niet, maar hij is toch rap genoeg. Verder heeft hij ook nog een heel goede dribbeltechniek.”

Minpunt bij de Hongaar is ongetwijfeld zijn kopspel. “Met zijn 1,74 m is hij zeker niet de sterkste in de lucht”, stelt Fazikaf vast. Ook scoren doet de twintigvoudige international weinig, maar bij een verdedigende middenvelder wordt daar uiteraard niet zo zwaar aan getild.

Hongaars international

Op zijn vijfentwintigste kwam Toth tot nu toe twintig keer uit voor de nationale elf van zijn vaderland. “Zijn prestaties daar zijn gemiddeld. Hij speelt zijn matchen en is nooit de uitblinker, maar langs de andere kant is hij ook nooit de slechtste. We hebben hier gewoon geen supersterren in Hongarije”, expliceert Fazikaf.

Volgens Brockhauser kan Toth wel een bepalende figuur worden bij de Hongaren : “Mijn land presteert momenteel heel erg zwak. Toth is er nu 25, maar er is een wissel aan de gang bij de nationale ploeg. Er staat een heel nieuwe ploeg klaar, met heel wat jongens van achttien of negentien jaar oud. We moeten gewoon een nieuwe ploeg opbouwen. Ik ben ervan overtuigd dat er een nieuwe tijd aanbreekt voor Hongarije.”

Het is trouwens op basis van zijn prestaties bij de Hongaarse nationale ploeg dat Reynders besliste om Toth naar België te halen. Hij zag hem tweemaal aan het werk : eenmaal tegen Moldavië, waar Toth de rol van nummer 6, verdedigende middenvelder, op zich nam. “Hij speelde als een soort libero op het middenveld, die zich helemaal wegcijferde voor zijn ploeg. Toen was ik helemaal overtuigd van zijn kwaliteiten”, verklaarde Reynders. De andere wedstrijd die Reynders overtuigde van Toths kunnen, was Engeland-Hongarije van mei vorig jaar. S

door Alain Vanden Bossche

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content