Komend weekend begint de terugronde in eerste klasse. Sport/Voetbalmagazine stelde aan elke eersteklasser één vraag. Wat zien zij in hun glazen bol?

1. club brugge

Wie is voor de herfstkampioen de grootste concurrent voor de titel?

Stijn Stijnen, doelman: “Op basis van de tussenstand: Standard. Niet alleen vanwege de punten, ook omdat dit team tijdens de heenronde als ploeg functioneerde. Alleen lees je nu in de krant vanuit die hoek wat vreemde dingen. Dat er gevochten werd op training, dat DieumerciMbokani wil vertrekken, … Tekenen van zenuwachtigheid? Milan Jovanovic heeft nog steeds last van een blessure, Steven Defour is geblesseerd, … Het gevaar zal uit die hoek komen als ze allemaal fit zijn, maar de vraag is: hebben die probleempjes gevolgen? Standard is ook de enige ploeg die van ons kon winnen. Ik schrijf ook Anderlecht niet af, daar valt af te wachten hoe snel de nieuwe jongens hun draai vinden. Cercle staat in de buurt, hoe gaan die straks starten? Dat blijft niet duren, zegt iedereen al een tijdje, maar ze staan er toch mooi. Lierse werd elf jaar geleden ook verrassend kampioen …”

2. standard

Heb je om kampioen te worden, geen doelman nodig die punten pakt?

Dominique D’Onofrio, technisch directeur: “Dat heeft Espinoza toch al bewezen? Hij heeft in de eerste ronde al punten gered, ik denk aan de wedstrijden in Sint-Truiden en tegen Bergen. Daar waren we de eerste twintig minuten nergens en ik herinner me twee heel goeie reddingen. Wij zijn, net als Club Brugge, klaar voor de titelstrijd. Het komt straks op details aan, regelmaat zal een belangrijke rol spelen. Wat de vergelijking StijnenEspinoza betreft: ik geef toe dat Stijn een sterke heenronde speelt, maar mag ik er op wijzen dat niet langer dan een jaar geleden diezelfde Stijnen nog fel gecontesteerd werd? Espinoza heeft alles in zich om een groot doelman te worden, je moet de jongen alleen wat tijd gunnen om zich te bewijzen. Ik zie daar geen problemen.”

3. Cercle Brugge

Waarom zou Cercle eigenlijk geen kampioen worden? Wat heeft Club dan meer?

Pol Van Den Driessche: “Jullie gaan er dus van uit dat wij geen kampioen worden? Ik zeg u: de competitie én de titelstrijd liggen nog helemaal open. Is dat pretentieus vanwege een bestuurder van een club die voor de competitiestart afgeschilderd werd als degradatiekandidaat? Weet u dat ik op de Nieuwjaarsreceptie van alle beheerders én leden van de technische staf het meest gematigd was in mijn ambities? Voor de start mikten wij op een plaats in de linkerkolom en de kwartfinale van de beker. Maar als we gespaard blijven van kwetsuren, wat geluk hebben en de scheidsrechters ons ook graag beginnen te zien, sluiten we niets uit. Wat Club op ons voor heeft, is meer ervaring met topvoetbal. Wij hebben met pakweg Tom De Sutter en Stijn De Smet nog spelers zonder internationale ervaring. Ze hebben ook een beetje meer geld en meer supporters, althans nog op dit moment (grijnst). Maar alle kenners zijn het er over eens dat wij het beste voetbal en het meest georganiseerde spel brengen. Als Cercle zeventien keer speelt zoals de laatste vijftien competitiematchen, sluit ik niets uit. Dan kan Cercle gerust nog kampioen worden. Daarom luidt mijn conclusie: laat er ons maar voluit voor gaan.”

4. germinal beerschot

Ondanks de successen is Harm van Veldhoven niet mateloos populair bij de aanhang. Krijgt Harm straks tijdens de tweede ronde van de fans een eerlijke kans?

Maria Goevaerts, voorzitter supportersfederatie Germinal Beerschot: “Van mij krijgt hij die kans wel. Het is blijkbaar moeilijk om een goeie trainer te vinden voor Germinal Beerschot. Hier in Antwerpen zijn ze niet rap content. Er moet gewonnen worden, maar er moet ook goed gevoetbald worden. In het begin draaide het niet goed, dan klonk er gemor, maar ook met Marc Brys was die onvrede er bij een deel van de aanhang. In vergelijking met toen stelt die onvrede weinig voor. Toen was dat echt erg, ik vond dat niet correct tegenover Brys. Van Veldhoven is Johan Boskamp niet, maar het gemor uit de beginperiode is er nu wel uit. Het zijn ook altijd dezelfden die niet content zijn, niet de hele aanhang. Altijd maar schoon voetbal en verliezen, dat zouden ze sneller beu zijn dan minder schoon voetbal en resultaten. Ik zie Harm de lijn van de laatste paar maanden doortrekken.”

5. RC genk

Wie deed de beste zaak: Anderlecht met de aanwerving van Thomas Chatelle of Genk met de komst van de Israëlische international Barak Itzhaki?

Willy Reynders, technisch directeur: “Wie kan daar een zinnig antwoord op geven? ( na een korte stilte) Wij zijn er alleszins van overtuigd dat Itzhaki sportief voor een toegevoegde waarde kan en moet zorgen. Hij kwam zes maanden vroeger dan verwacht, door het plotse vertrek van Chatelle. Ik blijf met gemengde gevoelens zitten bij diens afscheid. Hij was een waardige aanvoerder, een echte ploegspeler mét persoonlijkheid. Een schitterende gast. Vorig seizoen kende hij een zeer sterke periode in de terugronde, tot vlak voor zijn blessure. Langs de andere kant blijf ik bitter door de manier waarop hij vertrok. Als het er echt op aankomt, kijkt iedereen naar zichzelf, zeker in het voetbal. Ik dacht dat Thomas nog een van de laatste der Mohikanen was ( zucht). Blijkbaar niet.

“Itzhaki is een ander type voor de rechterflank. Hij komt meer en liever naar het centrum en heeft een hoger scorend vermogen. Chatelle ging met zijn acties liever buitenom. Itzhaki is ook gewend om als tweede spits te fungeren. Wij rekenen verder op de steun van Elyaniv Barda. De automatismen tussen die twee speelden ook mee bij zijn transfer.”

6. AA Gent

Waarom nog Khalilou Fadiga aanwerven, als je met Bryan Ruiz al een talentvolle linksvoetige aanvaller in de kern hebt?

Chris Van Puyvelde, assistent-trainer: “Minder voor zijn positie maar eerder voor zijn leiderschap kan Khalilou Fadiga een belangrijke pion worden. Dat laatste was ook het belangrijkste in de keuze van zijn aanwerving: mentaliteit, winning mood. Samen met Bernd Thijs en Dominic Foley moet hij een van de voortrekkers van de groep zijn. Je merkte dat al op stage in Spanje: aan de tafel van Fadiga werd het meeste plezier gemaakt. Bij Brugge was hij nog een speelvogel. Dat zal er nooit uitgaan, maar dat geeft niet, dat is zijn karakter. Inmiddels heeft hij toch heel wat meegemaakt. Je ziet dat, de ervaring druipt eraf, hij had echt niet veel tijd nodig om deze groep op sleeptouw te nemen. Goeie voetballers heb je nooit te veel, er kan altijd ééntje voor lange tijd gekwetst geraken. Ook weet je niet wanneer Fadiga weer voluit inzetbaar is. Bovendien kan je ook een linksvoetige vanaf de rechterkant laten spelen, of op een andere positie.”

7. Rsc anderlecht

Philippe Collin zei: we hebben twee aanvoerders gekocht. Had Anderlecht die nodig of zijn er, zoals Olivier Deschacht opmerkte, juist te veel leiders en te weinig waterdragers?

Herman Van Holsbeeck, manager: “Met die laatste opmerking ga ik niet akkoord. Wij hebben veel goeie spelers, maar niet echt types met leiderscapaciteiten. Normaal heb je er zo drie of vier in je team nodig. Nicolás Frutos kan dat, maar staat te weinig op het veld. Nicolás Pareja zou dat moeten kunnen, maar deed dat nog niet. Daniel Zitka, Olivier Deschacht en Bart Goor proberen het. Thomas Chatelle heeft die eigenschap wel, maar een leider moet eerst op het veld zijn niveau bewijzen, tonen dat hij een meerwaarde brengt. Pas dan kan hij zijn taak naast het veld, de groep op sleeptouw nemen, uitvoeren. In die week stage toonde Thomas al dat hij, zoals bij Genk, een leider kan zijn. Stanislav Vlcek is een ander verhaal. Die was bij Slavia kapitein, maar spreekt gebrekkig Engels, is eerder bescheiden in de omgang en stopt zich op dit moment nog weg achter Zitka.”

8. zulte waregem

Jullie maakten al vrij snel duidelijk dat Zulte Waregem tijdens de winterstop geen transfers zal doen: een bewuste of verplichte keuze?

Willy Naessens, voorzitter: “Bewust. Waarom zouden we nieuwe spelers aantrekken nu alles loopt zoals voorzien? We zitten perfect op schema, want we rekenden op 24 punten na de heenronde. Die doelstelling werd ingelost, na toch wel een moeilijke competitiestart. De inpassing van de vele nieuwkomers nam iets meer tijd in beslag dan voorzien, want vier tot vijf sterkhouders vertrokken. We voerden een verjongingskuur door. Dat betekent geduld oefenen en rekening houden met foutjes die ons punten kunnen kosten. Maar ik ben tevreden over de vooruitgang bij Khalifa Sankaré, Nikica Jelavic en vooral het rendement van Mbaye Leye en Lander Van Steenbrugghe, als opvolger van Matthieu Verschuere. We willen die mensen de tijd geven om zich door te zetten, want er is nog veel progressiemarge. Sammy Bossut kan in doel probleemloos Geert De Vlieger vervangen.

“Je moet je plaats kennen. We zitten pas in ons derde seizoen eerste klasse. Het eerste jaar was onverhoopt succesrijk met een zesde plaats én de bekerwinst. Vorig jaar kregen we die onverwachte Europese uitslagen naast een moeilijke periode in de eigen competitie. Nu streven we naar een rustig jaar, om te wennen aan de omschakeling naar het professionalisme. De jongere spelers moeten zich ontwikkelen. Een plek in de middenmoot moet kunnen, terwijl we ook streven naar de uitbouw van ons stadion, dat moet voldoen aan de vereisten voor Europees voetbal.”

9. moeskroen

Waarom zou Moeskroen hoger eindigen onder Enzo Scifo dan het in december deed onder Marc Brys?

Mark Volders, doelman: “Moeilijke vraag (lange stilte). Omdat ik hoop dat er in de groep misschien jongens zullen denken: het is al de tweede trainer die me dat zegt, misschien moet ik het toch eens doen. Omdat er misschien ook – eigenlijk zou ik dat heel erg vinden – jongens zijn die meer opkijken naar iemand als Enzo Scifo dan naar de vorige trainer. Al blijf ik erbij, dat het toch eerst de kwaliteit van de speler is die telt en wat hij er zelf voor wil doen. Ik heb na de stageweek een goed gevoel, er is rustig gewerkt aan een open contact met de groep. Kwalitatief is het grotendeels hetzelfde, in principe mag je niet veel beter verwachten. Op een bepaald moment stonden we vierde, vijfde, maar dat vond ik wat overdreven. Tussen vijf en negen zou fantastisch zijn. We hebben een rare, onlogische heenronde achter de rug: verloren waar het niet moest, gewonnen waar het eigenlijk niet kon. In het begin amper goals gepakt, en daarna plots veel tegengoals. Als we die discipline kunnen terugvinden … De Spanjaarden? Aan de trainer om een keuze te maken. Wie speelt maakt mij echt niks uit, een Chinees, een Belg of een Spanjaard. Carles Coto is nog jong, die toonde al wat acties en dribbels, maar dat kan op die leeftijd geen 90 minuten en niet elke wedstrijd. Aan de trainer om die afweging te maken.”

10. lokeren ov

Omer Golan werd door de Israëlische internationale scout Dudu Dagan omschreven als een betere versie van Milan Jovanovic, want nóg sneller en opportunistischer voor doel. Is de spits meer dan de helft zo goed als hij werd aangekondigd?

Freddy Heirman, assistent-trainer: “Oei, dat is een hopeloze vergelijking ( grijnst). Omer Golan is in principe een spits voor de zestien meter, die daar op het juiste moment kan opduiken en heel gemakkelijk scoort. Hij kiest dus goed positie, het is geen dribbelaar of een zwerver, maar bleek bij de scouting die ik verrichtte heel degelijk met het hoofd. Wat me verder opviel, was zijn startexplosiviteit. De andere kwaliteiten moeten we nog leren kennen.

“Zijn aanwerving zorgt ervoor dat we onze manier van voetballen enigszins moeten aanpassen. Meer bevoorrading en voorzetten vanop de flanken, er moet ook meer bewogen worden rondom hem. Misschien moeten we ook iets hoger spelen, als de tegenstander dat toelaat.

“We mogen van Golan wel geen mirakels verwachten op twee tot drie weken. Hij is wat gesloten, zegt nog niet zoveel, maar spreekt wel vrij vlot Engels. We moeten daar voorzichtig mee omspringen. Golan zal zich pas kunnen ontplooien wanneer zijn integratie volledig achter de rug is. Gun hem daarom toch wat tijd.”

11. westerlo

In welke mate zal het eindklassement van Westerlo afhangen van de prestatiecurve en/of de grillen van Jaja Coelho?

Nico Van Kerckhoven, verdediger: Jaja bewees in de heenronde vooral op stilstaande fases en met beslissende passes dat hij een meerwaarde is voor ons. Hij arriveerde na de competitiestart met een conditionele achterstand, maar toch zag je af en toe flitsen van zijn kunnen, waarmee hij iets extra bracht. Het zou jammer zijn als hij die lijn niet zou doortrekken. Alleen: vorige week daagde hij gewoon niet op, terwijl wij een week flink doortrainden. Ik kan me niet voorstellen dat hij zich in Brazilië kapot heeft getraind. Terwijl hij op het eind van de heenronde nog altijd een conditionele achterstand had. Wat hij vorige week deed, zegt genoeg over zijn aanpassingsproblemen in Genk en in Spanje. Spijtig dat iemand met zulke kwaliteiten op zo’n jonge leeftijd alles te grabbel dreigt te gooien.

“Een mentaal fitte Coelho in conditie kan voor een ploeg als Westerlo het verschil maken in de rangschikking, met zijn vrije trappen en beslissende passes. Komt hij niet meer terug, dan is dat erg, maar geen drama. Toen de competitie begon, was hij er ook nog niet, terwijl Rachid Farssi en Nabil Dirar zich intussen goed ontwikkeld hebben.”

12. sv roeselare

Is de ploeg niet te fel verzwakt door de transfers van aanvoerder Frederik Vanderbiest, defensieve sterkhouder Jonathan Joseph-Augustin en het vertrek van topschutter Mahamadou Dissa naar de Afrika Cup?

Stefaan Tanghe, middenvelder: “Op papier wel. Als je er hun statistieken met speelduur en doelpunten bij neemt, is dat een serieuze aderlating. Vooral MamaDissa met zijn tien doelpunten. Hem meteen vervangen, is niet zo eenvoudig. Het aantal alternatieven is beperkt. Normaal gezien rekenden we op Izzet Akgül, maar die geraakte alweer geblesseerd aan de buikspieren. Daarom vrees ik dat hij die zes weken afwezigheid van Dissa moeilijk kan opvangen. De trainer zal opnieuw moeten puzzelen om in januari een treffelijke ploeg op de been te brengen, wat ons ook overkwam in augustus. Daarna werden we getroffen door een fameuze blessuregolf. Het stopt maar niet. Een paar weken na mekaar met een typeploeg spelen, lukte nog niet. We moesten zelfs al eens Daan Vaesen, een centrale verdediger, in de spits zetten.

“Gelukkig konden we toch al een kloofje uitbouwen ten opzichte van de degradatiekandidaten. Zo snel mogelijk het behoud veiligstellen blijft onze hoofddoelstelling. Pas dan kan je vrijer voetballen. Koen De Vleeschauwer en ik zullen als meer ervaren spelers de ploeg op sleeptouw nemen.”

13. charleroi

Uw team staat dichter bij de degradatieplaatsen dan bij de beoogde titel: wat liep er fout en wat krijgen we straks te zien tijdens de terugronde?

Abbas Bayat, voorzitter: “Niks speciaal. Ik begrijp ook niet goed dat iedereen vooral het negatieve benadrukt en alles slechter voorstelt. We hebben zeventien punten achterstand op leider Club Brugge, staan op negen punten van het vijfde geplaatste Genk en tellen tien punten voorsprong op Bergen. Natuurlijk ben ik triest over onze heenronde. Philippe Vande Walle kon als hoofdtrainer niet het tikkeltje extra en de scherpte brengen die ik verwachtte. Hij stopte zelf, ik vroeg hem daar niet om. Maar ik twijfel helemaal niet aan de intrinsieke kwaliteiten van onze selectie. Zij moeten de komende maanden antwoorden. Anders hadden we de contracten van Grégory Christ, Orlando en Joseph Akpala niet tussentijds verlengd. Daarom ben ik er van overtuigd dat onze terugronde heel goed zal zijn en we nog de top vijf gaan halen. Europees voetbal is haalbaar met onze jongens. Maar dan moeten de spelers zich goed voorbereiden en vooral geconcentreerd zijn. Want daar ontbreekt het wel eens aan, net als wat meer regelmaat in de resultaten. Wij blijven kalm, hier heerst helemaal geen crisissfeer.”

14. fcv dender

‘De club behoeden voor een financieel gevaarlijke situatie, is mijn zorg niet’, zei Johan Boskamp onlangs in Studio 1. Is dat niet gevaarlijk voor de toekomst van de neo-eersteklasser?

Patrick De Doncker, voorzitter: “Ik schrok niet van die woorden, omdat ik me sterk maak dat Johan dat zo niet bedoelde. Dat blijkt uit wat we doen tijdens de transferperiode én uit alles wat hij zegt. Hij reikt namen aan, maar zegt er altijd bij: als het te duur is, zoeken we wel iemand anders. Zo heeft hij een kandidaat-rechtsachter twee jaar geleden wel zien spelen, maar we laten die toch eerst testen. Iemand aantrekken louter op basis van die vroegere indrukken en wat videobeelden lijkt ons gevaarlijk. Het beste voorbeeld van ons verstandig beleid is trouwens Pieter Collen. Ik heb verscheidene keren met Feyenoord én met de speler gepraat, maar als die ons goed bod onvoldoende vindt, scheiden de wegen. Mustapha Hadji was relatief goedkoop, maar kon die op zijn 36ste nog zes maanden alles geven om deze ploeg te redden? Het doel is om in eerste klasse te blijven, maar niet ten koste van de toekomst van de club. Lukt het niet, dan gaan we gewoon terug naar tweede.”

15. yr kv mechelen

Volstaat de komst van keeper Olivier Renard om er voor te zorgen dat Mechelen niet meer in degradatiegevaar komt?

Peter Maes, trainer: “Ik denk niet dat Renards komst dé oplossing is die ons straks uit degradatiegevaar houdt. Ik denk dat wij dat als team moeten afdwingen. Dat is niet iets wat we van hem als individu mogen verwachten. We hebben wél een serieuze inspanning gedaan om hem te kunnen halen, hij moet die verwachtingen inlossen. Ik verwacht van onze nieuwe keeper sober spel, dat we door zijn manier van keepen geen punten verliezen en dat hij de spelers die voor hem staan beter maakt, mede door zijn internationale ervaring.

“Ik verwacht geen keeper die ontgoocheld is omdat hij bij een topclub aan de kant werd geschoven. Voor hij kwam, heb ik met hem gepraat. Hij gaf mij de indruk dat hij er echt iets van wil maken. Op stage bewees hij al supergemotiveerd te zijn. Samen met KV Mechelen wil hij zich terug in de picture spelen bij de nationale ploeg.”

16. stvv

De ploeg liet tijdens de heenronde vaak een moedeloze indruk. Hoe zit het ondertussen in die kopjes? Werd er gewerkt aan de motivatie of andere teambuildingactiviteiten om onoverzettelijkheid te kweken?

Peter Delorge, aanvoerder: “Onze nieuwe trainer legde er alleszins serieus de pees op tijdens de trainingen. Hij maakte ons snel duidelijk dat het zoals de eerste ronde absoluut niet meer kan. Gelatenheid zal hij niet langer dulden. Scherpte, meer agressie en duels, samen met aanvallend voetbal, dat moet ons punten opleveren. De oude waarden van STVV moeten terugkeren. Je merkt dat de coach druk wil zetten naar voren toe, het is de bedoeling echt meer op de helft van de tegenstander te voetballen. Daardoor gaan we verder van ons doel spelen en meer

kansen creëren. Achter de feiten aanlopen, zoals in het begin van het seizoen, dat mag niet meer.

“De jongens die niet mee kunnen of willen, zullen problemen krijgen. Ik denk niet dat er rotte appels in onze kern zaten. Het was een beslissing van het bestuur om er een aantal uit te halen. Daar hadden wij niks mee te maken. Wij zullen ons opnieuw moeten bewijzen, aantonen dat we er staan en ons strijdershart laten zien. De trainer gruwelt ervan als iemand zich niet inzet ( lacht). Hij haat laksheid. Daar wordt hij gek van! Van zodra je alles geeft, zijn er geen conflicten met hem mogelijk.”

17. fc brussels

Kenners vinden het spelersmateriaal van Brussels onvoldoende voor eerste klasse. Klopt dat, en zo ja, wie is daar verantwoordelijk voor?

Dimitri Mbuyu, sportief manager: “De cijfers liegen niet. Wij incasseerden de meeste tegengoals en scoorden het minst, dus hebben de kenners voor een deel gelijk. Vanaf dag één kampten we wel met onnoemelijk veel pech, maar we hebben dat nooit als excuus ingeroepen. Anderlecht klaagt als het Nicolás Frutos mist, maar Richard Culek en Zoltán Petö-om maar een paar van de langdurig geblesseerden te noemen – zijn voor ons wat Frutos voor hen is. In de voorbereiding hadden we een team dat goed genoeg was voor eerste klasse, maar de spelers die uitvielen, konden we niet goed vervangen.

“Als we slecht rekruteerden, is dat de fout van het sportief comité: de voorzitter, de trainer en ik. Mijn fout is dat ik de voorzitter niet kon overtuigen om voorin voor het duo Bangoura-Iachtchouk te gaan. Men was beducht voor de entourage van eerstgenoemde en de blessuregevoeligheid van de tweede. Ik wilde er ook graag een paar jongens uit tweede bij, Rachid Farssi en Koen Persoons, maar ook daar heb ik niet hard genoeg aangedrongen. Het gevolg is dat we nu voor de zoveelste keer de markt op moeten om te depanneren. Niet om één of twee spelers te halen om stap voor stap de kern aan te vullen, maar weer vijf of zes ineens: verdedigers en spitsen. Straks moet ik harder aandringen bij de voorzitter.”

18. bergen

Met Frédéric Herpoel, Alessandro Pistone en Antti Okkonen trokken jullie drie dure vogels aan. Waar haalt Bergen elke transferperiode weer dat geld?

Alain Lommers, algemeen directeur: “Eigenlijk wil Bergen net als Club Brugge in januari wat spelers aantrekken en die rustig de tijd geven om zich te integreren, zodat ze er vanaf juli staan. Gezien onze precaire situatie kan dat niet, moeten we andere jongens aanwerven, mét ervaring én onmiddellijk rendement. Die zijn duurder dan begroot. Bergen is een paar jaar terug gedegradeerd. Dat mag absoluut niet opnieuw gebeuren. Gelukkig konden we toen direct terugkeren, maar omwille van nog lopende contracten was ons budget in dat jaar het dubbele van de nummer twee in tweede klasse.

“Deze situatie verrast ons compleet. Na een sterke terugronde vorig jaar hielden we de groep grotendeels bij mekaar en verwachtten daarom een rustig jaar. De prestaties tegen de topploegen sterken ons in de gedachte dat er voldoende kwaliteit is. Alleen konden we geen resultaten halen tegen de andere ploegen. Ons drama is dat we voetballen zoals de top, heel open. Daarom presteren we goed tegen topploegen, maar niet tegen ploegen die zich niet bekommeren om het spektakel.”

S

door geert foutré, peter t’kint, frédéric vanheule beelden reporters

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content