De gouden schoenen van Gouden Greg

© BELGAIMAGE

Na een gouden fiets, een gouden zonnebril en gouden shirtmouwtjes kan olympisch kampioen Greg Van Avermaet, van de week aan de slag in de EnecoTour, voortaan ook uitpakken met gouden koersschoenen. Dat vergulde laagje verf is echter niet het enige speciale aan het paar.

Toen Greg Van Avermaet in Rio in een tentje wachtte op de podiumceremonie, rees er een probleem: hij had alleen zijn slippers bij zich. En met slippers een gouden olympische medaille in ontvangst nemen, dat was geen zicht. Dus trok hij de schoenen van verzorger Hans Van Hout aan – die had bij toeval dezelfde maat.

Dat de Oost-Vlaming geen ‘gewone’ schoenen bij zich had, was echter geen toeval. Hij loopt, indien hij niet op de fiets zit, immers al jaren vooral rond op slippers of op zijn kousen. Van Avermaet heeft immers een aangeboren uitstulping aan het hielbeen (de ziekte van Haglund), die vooral bij koud weer ontsteekt.

Een operatie was nooit een optie, want dat betekent een revalidatie van twee à drie maanden, met risico op complicaties aan de achillespees, en dat wilde de BMC-renner nooit riskeren. Dus sneed hij in het verleden, om de pijn te verlichten, zijn koersschoenen achteraan open en hield hij ze samen met tape. Die hielproblemen waren ook de reden waarom Van Avermaet naar eigen zeggen indertijd de zogenaamde ‘ozondokter’ Chris Mertens opzocht, omdat die homeopathische middeltjes voor een betere doorbloeding van zijn hiel had. Het deed de Grembergenaar in een opgeklopte dopingzaak belanden (waarvan hij volledig werd vrijgesproken) en echt helpen deed de behandeling niet.

De beste oplossing kwam van over de plas, toen BMC-dokter Eric Heiden, de vijfvoudig olympisch kampioen schaatsen van 1980, de Amerikaanse ex-schaatser K.C. Boutiette contacteerde. Die had enkele jaren geleden het in Colorado gevestigde Rocket7 overgenomen, het bedrijfje (van een andere ex-schaatser, Brian King) dat zich specialiseert in op maat gemaakte koersschoenen, vooral voor fietsers met ‘aparte’ voeten.

Die schoenen worden gefabriceerd door middel van een plaasteren mal die de renner van zijn voet laat maken. De mal laten drogen en daarvan een 450 gram lichte carbon schoen maken duurt ongeveer drie weken. Een lang proces (te merken aan de zeer hoge kostprijs: liefst 1300 euro per paar) dat een op maat gemaakt paar oplevert. In het geval van Greg Van Avermaet: schoenen met een aangepaste achterkant, om zijn hiel te ontlasten.

Hoewel het, zeker in de winter, altijd een aandachtspunt zal blijven, is de Oost-Vlaming zo grotendeels verlost geraakt van zijn vervelend probleem. Niet dat hij dáárdoor plots is beginnen te winnen, maar elk detail helpt om een renner beter te laten presteren.

Van Avermaet won met zijn ‘raketschoenen’ vorig jaar de Tourrit naar Rodez, en dit jaar onder meer de Touretappe naar Le Lioran en de olympische wegrit. Tot grote vreugde van Rocket7, dat na de Spelen meteen een nieuw gouden paar liet maken, met de initialen GVA erop gestikt.

Van Avermaet is overigens niet de enige Belgische renner met zulke aangepaste schoenen. Ook ene Tom Boonen rijdt er intussen mee rond, net als collega’s Nikolas Maes en Dries Devenyns.

DOOR JONAS CRETEUR

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content