Clube de Regatas do Flamengo

Stadions: Estadio Da Gavea / Engenhão (Estádio Olímpico João Havelange) / Maracanã

Titels: Brasileiro A: 6 / Carioca: 31

Belangrijkste spelers: Zico, Dida, Romario, Bebeto, Gérson, Adriano, Mário Zagallo

Ontstaansgeschiedenis: Opgericht op het einde van de 19e eeuw als roeiclub door een aantal jongeren uit de wijk Flamengo. Die wilden indruk maken op de meisjes van de betere klasse, roeien was in die dagen een elitesport. Toen een aantal jongeren van een andere sportclub in de stad, Fluminense, ontevreden waren met het beleid van hun club, werd binnen Flamengo op 24 december 1911 met een voetbalafdeling gestart. De derby tussen beide ploegen is de belangrijkste van de stad.

Fluminense Football Club

Stadions: Engenhão / Maracanã

Titels: Brasileiro A: 2 / Carioca: 30

Belangrijkste spelers: João Havelange, Altair, Didi, Tele Santana, Rivelino, Carlos AlbertoParreira, Romário

Ontstaansgeschiedenis: Het was Oscar Cox, zoon van een Engelsman die door de Britten als consul naar Zuid-Amerika was gestuurd, die aan de basis lag van de oprichting van Fluminense. Hij had in Zwitserland gestudeerd, reisde via Londen en raakte in Engeland in de ban van het voetbal. De eerste naam voor zijn nieuwe ploeg moest worden: Rio Football Club. Maar de naam werd al snel verlatijnst. Flumem betekent: ‘van de rivier’.

Botafogo de Futebol e Regatas

Stadions: Engenhão / Maracanã

Titels: Brasileiro A: 1 / Carioca: 19

Belangrijkste spelers:Gérson, Bebeto, Garrincha, Nilton Santos, Jairzinho, Zagallo

Ontstaansgeschiedenis: Omnisportclub uit de gelijknamige wijk in Rio. Eigenlijk een fusieclub die dateert uit 1942, toen de roeiclub (gesticht in 1894) en de voetbalclub (1904) uit Botafogo samensmolten. Botafogo vierde zijn eeuwfeest wel in 1994, waarmee het pretendeert de oudste voetbalclub in de Braziliaanse serie A te zijn. Beleefde zijn glorieperiode in de jaren vijftig en zestig dankzij Garrincha, voor veel Brazilianen de beste voetballer ooit.

Club de Regatas Vasco da Gama

Stadions:São Januário / Maracanã

Titels: Brasileiro A: 4 / Carioca 22

Belangrijkste spelers: Barbosa, Carlos Alberto, Dunga, Romário, Vava

Ontstaansgeschiedenis: Ook deze club werd gesticht door roeiers op het einde van de 19e eeuw, in 1898. In de naam van hun club brengen de stichters een hommage aan de Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama. In het jaar van de oprichting werd de 400e verjaardag gevierd van diens ontdekking van een zeeweg naar India.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content