De ‘commentator’ wordt gevraagd om “plaats te nemen in een rustig deel van het stadion, met een goed zicht op het veld.” Het callcenter belt hem op en vraagt naar de ‘prematchinformatie’: het tijdstip van de aftrap, in welk stadion er wordt gespeeld, de kleuren van de shirts, maar ook de staat van het veld (“goed, vochtig, modderig, bevroren of onder water”) en de weersomstandigheden (“zonnig, bewolkt, motregen, zware regen, sneeuw, mist, winderig, …)”.

Zodra de wedstrijd is afgetrapt, houdt de commentator het callcenter con-stant op de hoogte van de positie van de bal. Dit doet hij door via de telefoon een aantal afgesproken codes door te geven. Die code bestaat uit twee delen: eerst zegt hij ‘ home‘ of ‘ away‘, om aan te duiden welk team (de thuisploeg of de bezoekers) in balbezit is, het tweede deel duidt de positie van de bal aan (zie afbeelding 1). Running-Ball verdeelt het veld in drie stroken: een safe-zone, een attack-zone en een danger– zone. Wanneer een speler van de thuisploeg in de danger-zone komt, luidt de afgesproken commentaar: ” home danger”. Wordt hem in dezelfde zone de bal ontfutseld door een verdediger, dan klinkt het zo: ” away safe“. De bal wordt naar het middenveld gespeeld: ” away attack”. Vandaar wordt een voorzet verstuurd richting strafschopgebied: ” away danger” (zie afbeelding 2) .

De commentator meldt ook de gele en rode kaarten, met daarbij het rugnummer van de geboekte speler. Kaarten, opstootjes en zware tackles, los van waar op het veld ze plaatsvinden, betekenen sowieso dat er opnieuw ‘ danger’‘ moet worden doorgegeven.

Bij doelpunten is naast de maker ook de manier waarop er werd gescoord van belang: ” Shot?/Header?/Free Kick?/Own goal?” De commentator geeft ook de vervangingen door, de schoten op en naast het doel, de hoekschoppen, buitenspelsituaties, penalty’s, extra tijd et cetera.

Op het internet is een filmpje beschikbaar voor wie dit alles nog niet duidelijk is. De link geeft een praktisch voorbeeld van het monitoren van een wedstrijd. Vreemd genoeg is het niet mogelijk om naar het filmpje te surfen via de – geheimzinnige – website van Running-Ball. Kopieer de volledige link in uw adresbalk: www.running-ball.com/ rts-training-clip.html.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content