John van den Brom en Besnik Hasi deden een beroep op 24 spelers in de strijd om de titel. Sommigen toonden zich wedstrijdbepalend, anderen dan weer helemaal niet. Ziehier de rangschikking op basis van het aantal speelminuten.

CHEIKHOU KOUYATÉ

Het beest. Het monster. De steltloper. De kameleon. En dat zijn nog maar een paar van de bijnamen die Cheikhou Kouyaté in de loop der jaren toebedeeld kreeg. Naast het veld is Kouyaté een goedlachse kerel, een wervelwind van geluk die maar niet kan snappen dat voetballers zichzelf überhaupt au sérieux kunnen nemen. Hij heeft een bewogen seizoen achter de rug. De voormalige aanvaller (in een van de buitenwijken van Dakar werd hij wel degelijk als spits opgeleid) speelde al een tijdlang als verdedigende middenvelder, vooraleer hij werd omgevormd tot centrale verdediger. Met Besnik Hasi aan het roer bij Anderlecht was de terugkeer naar het middenveld al gauw een feit. Wat Kouyaté begin dit seizoen in het centrum van de verdediging liet zien, zou hem niet snel een plek in de Premier League opleveren. Maar dankzij wat hij als centrale middenvelder de laatste weken liet zien, mag hij zijn Eurostarticket al boeken.

Basisplaatsen: 38

Vervangingen: 4

Invalbeurten: 0

Speelminuten: 3312 (92 %)

CHANCEL MBEMBA MANGULU

We ontdekten Chancel Mbemba samen met de rest van de buitenwereld begin dit seizoen en zagen meteen dat hij wel wat in huis had. Ondertussen weet de hele wereld dat Mbemba een topverdediger is. Als je hem aan de zijde van de vijf jaar oudere Bram Nuytinck ziet spelen, vraag je je af wie de leider van de defensie is. Mbemba is degene die de boel overeind houdt. Hij kan desnoods ook op de rechtsachterpositie uit de voeten. Je raakt de voormalige verdediger van FC Etanchéité amper voorbij. Wat meer is, hij spreekt niet alleen met de voeten. Na de sleutelwedstrijd in en tegen Club Brugge liet hij de volgende uitspraak optekenen: “Tom De Sutter uit de wedstrijd houden is makkelijk. Hij heeft geen goede techniek.” Mbemba was genomineerd voor de trofee van Jonge Prof van het Jaar, maar die prijs ging naar een zekere YouriTielemans.

Basisplaatsen: 31

Vervangingen: 2

Invalbeurten: 4

Speelminuten: 2803 (78 %)

SILVIO PROTO

Uiterlijk vertoon is aan hem niet besteed. Niet op noch naast het veld. Hij straalt simpelweg altijd en overal klasse uit. De Jupiler Pro League bestaat niet louter uit al te arrogante brulboeien. Proto had zich tijdens zijn blessure kunnen ergeren aan de uitlatingen van Thomas Kaminski, maar dat deed hij niet. Kaminski en diens manager lieten weten dat Tomas klaar was om eerste doelman van paars-wit te worden. Proto reageerde niet vooraleer hij zijn basisplek weer te pakken had. Dat was zijn manier om te zeggen dat ‘Thomas nog flink wat boterhammetjes zal moeten eten’. Een plaats als derde doelman in de kern van MarcWilmots lag in het verschiet, ware het niet dat Proto zijn tripje naar Brazilië verpest zag door een blessure in de allerlaatste competitiewedstrijd. Veel meer dan een titel en wat slechte herinneringen zal Proto aan dit seizoen dan ook niet overhouden.

Basisplaatsen: 31

Vervangingen: 2

Invalbeurten: 0

Speelminuten: 2673 (74 %)

OLIVIER DESCHACHT

N’Sakala? Geen sprake meer van. Next please. Toen de Franse linksback zich voor het eerst toonde bij Anderlecht dachten kenners en supporters nochtans dat dit wel eens de linksachter zou kunnen zijn die Olivier Deschacht definitief uit de ploeg speelde. Er waren er al een stuk of elf de revue gepasseerd die daar niet in geslaagd waren, maar dit keer leek het wel te lukken. Gedurende een aantal maanden dan toch. Deschacht zat op de bank en deed er alles aan om zijn ontgoocheling te verbergen. Plots waren de rollen omgekeerd, zat N’Sakala op de bank en was het tijd voor de zoveelste comeback van Oli. Het spreekt voor zich dat spelers op hun 33e niet meer veranderen, dus zijn technische vaardigheden zullen er niet meer op vooruitgaan en zijn offensieve input zal tot een minimum beperkt blijven. Feit is dat Deschacht sinds januari wel elke minuut gespeeld heeft.

Basisplaatsen: 28

Vervangingen: 3

Invalbeurten: 0

Speelminuten: 2496 (69 %)

DENNIS PRAET

Het deed pijn aan de ogen om te zien hoe DennisPraet zijn frustratie verbeet onder John van den Brom. Een jaar eerder ontbolsterde hij bij Anderlecht en viel zijn naam zelfs al bij de Rode Duivels. Gelukkig ging het beter met Praet zodra Hasi overnam. Al blijft het afwachten of hij echt gelukkig zal zijn op die linkerflank. Praet wordt al zijn hele leven als nummer 10 uitgespeeld en nu moet hij heel andere verdedigende taken uitvoeren. “Verspilling”, noemt Philippe Albert het. “Vergelijk het met Degryse of Zetterberg op de flank zetten, dat doe je ook niet.” Praet denkt er waarschijnlijk hetzelfde over, maar is te welopgevoed om zich daarover te beklagen. De echte Justin Bieber is een jongen met kapsones, maar zijn Leuvense lookalike is eerder zwijgzaam, zelfs wanneer hij zich ergens aan ergert. Feit is: hij speelt en wanneer alles goed gaat, is hij bijna zo mooi om naar te kijken als Adnan Januzaj.

Basisplaatsen: 31

Vervangingen: 14

Invalbeurten: 6

Speelminuten: 2664 (74 %)

ALEKSANDAR MITROVIC

Menigeen dacht een jaar geleden dat met het vertrek van Milan Jovanovic ook de Servische grillen tot het verleden behoorden. Niet dus, want ook bij Mitrovic brandt er al wel eens een zekering door. Het duurde nochtans amper twintig minuten vooraleer hij de Anderlechtfans in zijn eerste wedstrijd (tegen Zulte Waregem) wist te charmeren. Hij scoort vlot, maar er zijn ook (te) veel wanprestaties, belachelijke rode kaarten, gemiste strafschoppen en verkwanselde kansen. Dat kan beter. Vooral dan tegen de topploegen. In die toppers kregen we immers al te vaak Mitromoe of Mitrodom in plaats van Mitrogol te zien.

Basisplaatsen: 29

Vervangingen: 12

Invalbeurten: 3

Speelminuten: 2491 (69 %)

MASSIMO BRUNO

De eerste trofee van het seizoen was er eentje met zijn naam op. Massimo Bruno maakte het enige doelpunt in de supercupwedstrijd tegen Racing Genk. Het vervolg leek een beetje op het parcours van Praet. Bruno had het moeilijk om te bevestigen na een beresterk debuutseizoen en hij maakte ook kennis met enkele bijkomstigheden. Minder fijne bijkomstigheden zoals ontkennen dat zijn vader had gezegd dat “Massimo zogoed als zeker in het buitenland speelt volgend seizoen” en fijne bijkomstigheden zoals een relatie beginnen met een Miss Belgiëkandidate. Zijn periode op de bank heeft zijn voetbalkwaliteiten in ieder geval niet aangetast en zijn zin in revanche alleen maar aangescherpt. De man achter de wederopstanding in de play-offs was vooral Massimo Bruno.

Basisplaatsen: 28

Vervangingen: 12

Invalbeurten: 8

Speelminuten: 2440 (68 %)

ANTHONY VANDEN BORRE

Toen hij zijn carrière nieuw leven probeerde in te blazen bij Racing Genk had Vanden Borre het lef om het volgende te zeggen: “Waarom ik mijn baard laat groeien? Omdat ik geen tijd heb om me nog te scheren, tiens. Zo hard werk ik!” Het was meteen duidelijk dat hij de knop nog niet had omgedraaid. Vanden Borre had nog niet door dat fysieke opofferingen nu eenmaal bij het leven van een profvoetballer horen. Vandaag is VDB een man. Eentje die het normaal vindt dat er hard gewerkt moet worden. Hij benut zijn talent eindelijk ten volle en dus vindt Marc Wilmots het niet meer dan logisch dat hij hem meeneemt naar het WK. Voetbalprof worden, je kunt het (opnieuw) leren. Geniaal zijn met de bal aan de voet, dat verleer je dan weer niet. Allemaal bewezen door Mister Cool himself.

Basisplaatsen: 26

Vervangingen: 1

Invalbeurten: 1

Speelminuten: 2340 (65 %)

GUILLAUME GILLET

In december vertelde een Anderlechtmedewerker ons dat Gillet “nerveus is en op eieren loopt”. Hij merkte dat het erom zou spannen of hij mee naar Brazilië zou mogen. De naam Anthony Vanden Borre viel toen steeds vaker en Gillet was ook zijn rechtsbackpositie bij paars-wit al aan hem kwijtgeraakt. Dat stoorde hem overduidelijk en Gillets vrees werd bewaarheid. Erger nog, er is ook op het middenveld geen plaats meer voor Gillet. Daar staan Kouyaté en Tielemans al enige tijd buiten kijf. Bij het begin van het seizoen was Gillet aanvoerder van Anderlecht, stond hij altijd in de basis en was hij zeker van zijn plaats bij de Rode Duivels. Wat daar nu nog van overblijft? Gillet wordt genoemd als mogelijke vertrekker…

Basisplaatsen: 26

Vervangingen: 3

Invalbeurten: 7

Speelminuten: 2403 (67 %)

YOURI TIELEMANS

Het zou ons ten zeerste verbazen mocht Youri Tielemans het niet tot de absolute top schoppen. Hij heeft amper een baardje, maar blinkt wel al uit in de Jupiler Pro League en maakt met zekerheid deel uit van de beste drie spelers die Neerpede tot hiertoe voortbracht. Er werd bij paars-wit (al te) lang gegokt op het duo Gillet-Kljestan om de leemte die Lucas Biglia voor de defensie had achtergelaten weer op te vullen. Dat terwijl Tielemans een veel beter alternatief is. Hij heerst en verdeelt op elegante en efficiënte wijze. Tielemans is ook de man van de stilstaande fases. Daar waar Biglia de bal vaker niet dan wel van de grond kreeg, slaagt Crazy Youri er wel in om telkens een ploegmaat te vinden.

Basisplaatsen: 21

Vervangingen: 2

Invalbeurten: 8

Speelminuten: 2023 (56 %)

ANDY NAJAR

Een Hondurees gaan zoeken in de Amerikaanse competitie, je moet het maar durven. Het was voormalig journalist en manager van Aruna Dindane, Serge Trimpont, die Najar voor het eerst zag spelen in Washington. Trimpont bracht ook Kljestan naar ons land en is tevens de man achter het scenario van een van de recentste films van Benoît Poelvoorde – maar dat terzijde. Trimpont raadde Najar aanvankelijk aan in Nederland, maar uiteindelijk belandde de beste jongere van de Major League Soccer bij Anderlecht. Najar heeft een schrijnende (familie)geschiedenis, maar beschikt wel over voldoende voetbaltroeven om Massimo Bruno uit de ploeg te spelen. Het is niet gezegd dat paars-wit zijn Hondurese parel zal kunnen houden als Najar het in Brazilië even goed doet als bij Anderlecht.

Basisplaatsen: 23

Vervangingen: 6

Invalbeurten: 2

Speelminuten: 2000 (56 %)

SACHA KLJESTAN

Het heeft er alle schijn van dat dit voor Sacha Kljestan het laatste seizoen bij Anderlecht was. We onthouden van de Amerikaan vooral zijn voorbeeldige ingesteldheid. Zo zagen we hem meermaals met de glimlach opwarmen terwijl hij wist dat hij niet aan spelen zou toekomen. Kljestan toonde zich vaak de ideale schokbreker voor de verdediging, maar leek toch nooit helemaal hersteld te zijn van het vertrek van zijn maatje Lucas Biglia. Kljestan was tot december titularis, maar sindsdien kwam hij nog amper aan spelen toe. Tielemans en Kouyaté zijn simpelweg beter en sterker. Extra pijnlijk voor de Amerikaan was het nieuws dat JürgenKlinsmann hem niet opneemt in de kern van de VS voor het WK.

Basisplaatsen: 21

Vervangingen: 5

Invalbeurten: 2

Speelminuten: 1770 (49 %)

BRAM NUYTINCK

Nuytinck is de speler die zowat het meest bewogen seizoen van alle Anderlechtspelers achter de rug heeft. In het begin van het seizoen was hij nog zeker van zijn plaats – Nuytinck was ‘het cadeautje’ toen Van den Brom vorig seizoen de Champions Leaguekwalificatie binnenhaalde. Vervolgens werd hij een tijdlang over het hoofd gezien omdat er met Mbemba-Kouyaté een ideaal duo gevonden leek te zijn. Omdat Hasi in Kouyaté toch veeleer een middenvelder zag, kreeg Nuytinck een nieuwe kans en die greep hij met beide handen. De Nederlander speelde alles in de play-offs, maar hij is toch ook de man die het falen in de Champions League zowat verpersoonlijkte. Vlak voor de pandoering tegen PSG in Brussel liet Nuytinck nog optekenen dat hij “al tegen Suárez en El Shaarawy speelde en dat Zlatan dus ook mocht komen”. Iedereen was getuige van Ibrahimovic‘ aanwezigheid in Brussel, maar het is nog steeds de vraag of Nuytinck & co hem ook gezien hebben.

Basisplaatsen: 22

Vervangingen: 3

Invalbeurten: 1

Speelminuten: 1989 (55 %)

GOHI BI CYRIAC

Als we het aan zijn voetbalvader Dominique D’Onofrio zouden vragen, zou die ongetwijfeld antwoorden dat Cyriac “uiteraard een goede voetballer is”. Toch vroeg menigeen zich enkele maanden geleden nog af of Cyriac ooit nog een aanvaardbaar niveau zou halen. Twee kruisbandoperaties, dat kruipt in de kleren. Cyriac stond op de rand van de vergetelheid – er was zelfs even sprake van een uitleenbeurt aan Bergen – maar de ommekeer kwam er tijdens de winterstage. Toen toonde Gohi Bi dat zijn fysieke problemen tot het verleden behoren. Gaandeweg knokte de explosieve spits zich weer in de ploeg. Het is nog niet de Zoro die we kennen van bij Standard, maar het is niet voor niets dat de Ivoriaanse bondscoach hem met het oog op het WK regelmatig is komen scouten.

Basisplaatsen: 15

Vervangingen: 11

Invalbeurten: 12

Speelminuten: 1376 (38 %)

FABRICE N’SAKALA

N’Sakala had het wat moeilijk om zijn sterke debuut te bevestigen en hij kwam dan ook niet meer in het team sinds het begin van dit kalenderjaar. Zijn aanvallende impulsen zijn beter en talrijker dan die van Olivier Deschacht, toch was dat niet voldoende om Van den Brom en Hasi blijvend te overtuigen. De verdediger blijft echter van mening dat de Jupiler Pro League niet meer dan een springplank naar een echt grote competitie is. En ook de Franse nationale ploeg maakt deel uit van zijn ambitieuze toekomstplan. “Ik durf gerust te zeggen dat ik op een plek bij les Bleus uit ben. De linksbackpositie ligt voor het grijpen aangezien er – afgezien van Patrice Evra dan – niemand is die echt veel speelminuten bij elkaar heeft weten te voetballen.” N’Sakala en Evra, dat is dag en nacht verschil. Zo welopgevoed en interessant als de eerste is, zo dolgedraaid en respectloos is de tweede.

Basisplaatsen: 15

Vervangingen: 4

Invalbeurten: 3

Speelminuten: 1314 (36 %)

LUKA MILIVOJEVIC

We zullen het hier niet hebben over de aanzienlijke som die Anderlecht neertelde voor Milivojevic. Of toch? Vooruit dan maar: 2,7 miljoen euro. Dat het eerste seizoen van de Servische middenvelder een regelrechte flop werd, heeft hij volledig aan zichzelf te danken. Milivojevic kreeg immers flink wat speelminuten tot Van den Brom begreep dat hij een andere oplossing zou moeten zoeken. Eind januari zei de Nederlander: “Dat hij zo veel gekost heeft, is geen argument om hem op te stellen.” Sindsdien viel Milivojevic alleen nog te bewonderen tijdens de wedstrijden van de reserven en in de tribune. De Serviër was een van de vele slachtoffers van de ontbolstering van Tielemans. Maar goed, Milivojevic vergelijken met Tielemans is als appels met peren vergelijken.

Basisplaatsen: 13

Vervangingen: 6

Invalbeurten: 3

Speelminuten: 1013 (28 %)

DOOR PIERRE DANVOYE – BEELDEN: BELGAIMAGE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content