FC Utrecht mist zijn start niet.

Nadat AZ al vier jaar op rij ongeslagen bleef op de Galgenwaard, moest de ploeg uit Alkmaar vorig weekend toch zijn meerdere erkennen in FC Utrecht. De kopbalsterke verdediger Sander Keller opende na een kwartier de score, op voorzet van Nana Asare (ex-KV Mechelen). Landskampioen AZ – in een vormcrisis met nul op negen – kon geen vuist meer maken en de Utrechtse zege kwam op geen enkel moment nog in gevaar.

De ploeg van Ton du Chatinier stoomt door de zege door naar een vierde plaats in het klassement en behoudt zo de aansluiting met de top van de Eredivisie. Met zestien punten uit zeven wedstrijden realiseerde Utrecht in ieder geval een betere start dan vorig seizoen. Toen wisten de Utrechters uit evenveel wedstrijden maar half zoveel punten bij elkaar te sprokkelen. Ook de rest van het seizoen ploeterden de rood-witten in de anonimiteit: FC Utrecht eindigde op een teleurstellende negende plaats en werd al in september uitgeschakeld in de beker.

Ook dit jaar kon de ploeg van onze landgenoot Dries Mertens al vroeg een kruis maken over het bekertoernooi (uitgeschakeld door FC Groningen), maar anderzijds laten de goede prestaties in de competitie toch beterschap verhopen. Toen Frans van Seumeren in 2008 de club overnam, uitte hij de ambitie om van FC Utrecht een subtopper te maken. Utrecht moest, naar het voorbeeld van Heerenveen, de topclubs op zijn minst het vuur aan de schenen kunnen leggen. De duels in Nijmegen (vanavond) en thuis tegen leider PSV (zaterdag) zullen alvast duidelijk maken of ze in Utrecht stilaan mogen dromen van een herhaling van het seizoen 2000/01. Onder Foeke Booy eindigde Utrecht toen voor het eerst in tien jaar nog eens in de top vijf. Stefaan Tanghe, toen net overgenomen van Excelsior Moeskroen, was toen een van de smaakmakers. De creatieve middenvelder Dries Mertens kan in zijn voetsporen treden en FC Utrecht naar de nieuwe successen voeren waar het zo hard naar verlangt.

Rafael van der Vaart doet volgende maand niet mee met het Nederlandse elftal in de oefeninterland tegen Australië. De middenvelder, die bij zijn club Real Madrid zelden aan spelen toekomt, is door bondscoach Bert van Marwijk niet opgenomen in de voorlopige selectie, die in totaal uit 23 spelers bestaat.

De gemeente Waalwijk heeft besloten de mediagelden van RKC op te eisen. In een verklaring stelt het college van burgemeester en wethouders woensdag dat de club nog een huurschuld van 600.000 euro heeft over afgelopen seizoen. De rechtbank in Breda keurde de beslaglegging op 18 september al goed.

Op 22, 23 en 24 september werd de tweede ronde van de KNVB-beker afgewerkt. Vijf Eredivisieclubs sneuvelden: RKC Waalwijk (tegen Heracles Almelo), NEC (tegen FC Eindhoven), Willem II (tegen NAC Breda), FC Utrecht (tegen FC Groningen) en ADO Den Haag (tegen VVV Venlo). AZ had verlengingen nodig om voorbij Jong Ajax te raken. In die verlengingen kon Moussa Dembélé twee keer scoren.

Mario Pantelic scoorde zijn eerste treffer voor Ajax in het duel tegen ADO Den Haag (3-0). In de wedstrijd, geleid door Paul Allaerts, maakten Jan Vertonghen en Toby Alderweireld de negentig minuten vol centraal in de verdediging.

John van ’t Schip, de assistent van Martin Jol bij Ajax, is in de running om hoofdcoach te worden bij de Australische club Melbourne Hart.

RKC Waalwijk pakte tegen Roda JC (4-1) zijn eerste punten van het seizoen. Onze landgenoot Benjamin De Ceulaer speelde een belangrijke rol in de eerste overwinning: hij gaf twee assists.

Doelman Dennis Gentenaar van VVV-Venlo mag een streep maken over de rest van het seizoen. Tegen zijn ex-club Ajax liep Gentenaar een zware knieblessure op en moet zes à negen maanden revalideren.

BREGT VERMEULEN

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content