Hij werd door Erwin Koeman voorgesteld als “de speler die wij misten in de selectie, de pinchhitter die een wedstrijd kan openbreken.” Maar een breekijzer is de inmiddels al 36-jarige Pierre van Hooijdonk nu juist niet. De Feyenoord-coach roemde Pi-Air als “eentje van de oude stempel, die de jonge jongens kan begeleiden. De ideale mentor.” Maar uit de statistieken blijkt dat Big Pete veel meer rendement haalt als basisspeler. Misschien dat Koeman daarom het shirt met rugnummer 9 aan de bij NAC transfervrij vertrokken routinier gaf ? Als Dirk Kuijt (of Salomon Kalou) na dit seizoen Rotterdam verlaat, heeft Koeman zijn (tijdelijke) vervanger al in huis. Van Hooijdonk tekende een overeenkomst van anderhalf jaar en sloot weer vrede met voorzitter Jorien van den Herik, nadat hij drie seizoenen geleden met slaande deuren vertrok richting Fenerbahçe.

In 514 competitiewedstrijden scoorde Van Hooijdonk 327 keer. Bij Feyenoord haalde hij tussen 2001 en 2003, onder andere door een pak briljante vrije trappen, een ongekend hoog gemiddelde : 52 doelpunten in 61 competitieduels. In zijn laatste seizoen in de Kuip liep Van Hooijdonk zelfs één op één : 28 treffers in 28 wedstrijden. Die faam kon hij bij NAC niet waarmaken. “Door omstandigheden buiten mij om.”

Van Hooijdonk zou volgens Cees Lok bij NAC spanningen hebben veroorzaakt in de kleedkamer. “Ik ben erg sociaal, sta open voor iedereen”, stelde de 46-voudige international. “Feyenoord krijgt het hele pakket.” Daarmee doelde hij op doelpunten, charisma, passie, een arbeidsethos dat geen concessies verdraagt én een dominante persoonlijkheid.

“Als ik niet goed genoeg meer ben voor de top, gaat het boek dicht”, bevestigde Van Hooijdonk. “Ik wil naar de Coolsingel”, verwees hij naar zijn nog onvervulde droom om kampioen te worden. Uit de medische keuring bleek alvast dat Van Hooijdonk “fitter is dan toen hij hier voor het eerst binnenkwam.” Koeman zei geen seconde te hebben getwijfeld. “Al was hij veertig, dan had ik Pierre nog gehaald.”

Doelman Maarten Stekelenburg (23) blijft nog tot 2010 bij Ajax, dat ook de overeenkomst van Nicolae Mitea openbrak tot 2009. Tomas Galásek (33) maakte bekend dat hij zijn aflopende contract niet zal verlengen.

Jan-Paul Saeijs (27), een centrale verdediger, verlaat ADO Den Haag voor Roda JC, waar hij voor vierenhalf jaar tekende.

Marko Muslin (20), zoon van oud-Lokeren OV-trainer Slavoljub Muslin, krijgt een kans bij Willem II. De verdediger, die overkomt van Monaco, tekende tot het einde van het seizoen met een optie voor nog twee jaar.

NAC geeft Leonardo (22, Feyenoord) de kans zich te bewijzen. De Braziliaan kreeg een contract tot 2007. Ook verdediger Evander Sno (18) maakt de overstap.

Heerenveen haalde de Deense middenvelder Jakob Poulsen (22) voor drieenhalf seizoen weg bij Esbjerg.

RKC huurt aanvaller Anthony Lurling (28) tot het einde van het seizoen van FC Keulen, maar bedong ook een koopoptie. Jeugdinternational Dustley Mulder, een verdediger van Excelsior, tekende tot 2009.

Vitesse haalde jeugdinternational Paul Verhaegh (22) weg bij FC Den Bosch. De verdediger, die zijn jeugdopleiding genoot bij PSV, tekende een contract tot 2010.

Saïd Bakkati (23, Heerenveen) vertrok naar ADO Den Haag. De verdediger kreeg een overeenkomst tot 2007, met een optie voor nog een seizoen.

VOLGENDE SPEELDAG

3/02 Groningen – Heracles 4/02 PSV – Roda, Willem II – RBC, AZ – Vitesse, NAC – Sparta 5/02 RKC – NEC, Heerenveen – Den Haag, Feyenoord – Ajax, Twente – Utrecht

TOPSCHUTTERS

1. Huntelaar (Heerenveen/Ajax), Arveladze (AZ) 17 goals; 3. Kuijt (Feyenoord) 14 goals; 4. Hoogendorp (RKC), Farfan (PSV) 12 goals.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content