Het heeft ons in Lokeren uiteraard plezier gedaan dat we voor het tweede opeenvolgende jaar over de beste jeugdwerking van het land beschikken. Maar ik ben de eerste om dat soort onderscheidingen te relativeren. Omdat de naakte cijfers die je in zo’n beoordelingsrapport meekrijgt niet betekenen dat er echt een goeie doorstroming is. Al proberen we die wel te realiseren, de aanwezigheid van veel buitenlanders ten spijt. Die komen er alleen maar omdat je geen andere mogelijkheid hebt. Het probleem van clubs die de jeugd kansen willen geven, is namelijk dat de omstandigheden waarin je moet werken steeds moeilijker worden. Zelfs als je over een uitstekend scoutingsapparaat beschikt, constateer je dat het heel moeilijk is om die jeugd te strikken vanaf het moment dat ook de topclubs zich in de strijd mengen. Op zich moet je dat nog kunnen aanvaarden. Waar ik wel moeite mee heb, is dat jongeren waarmee je al een paar jaar aan het werk bent plots door andere verenigingen worden weggelokt met allerhande beloftes. Wij maakten dat vorig seizoen mee met Jelle Van Damme. Een uitstekende voetballer, maar hij werd benaderd door GBA, ongetwijfeld lieten ze in de onderhandelingen even de naam van Ajax vallen en we waren hem kwijt. GBA voert een heel agressieve jeugdpolitiek. Ze zijn niet de enigen. We merken dat de meeste jongeren achter onze rug worden gecontacteerd. Ze krijgen te horen dat ze vooral tegen ons niets mogen zeggen. Correct is anders. Ik vind dat we aan dat soort dingen paal en perk moeten stellen. Daarom wil ik binnenkort aan de Profliga een voorstel doen. Er moet naar mijn idee reglementair bepaald worden dat er met jeugdspelers geen onderlinge transfers worden gedaan. Want anders kan je op termijn je hele jeugdwerking beter weggooien.

Niet ten onrechte wordt er vaak gezegd dat goeie trainers bij de jeugd aan de slag moeten. Maar even belangrijk vind ik eigenlijk dat hoofdtrainers weten wat het is om met jeugd te werken. Er zijn er veel die totaal geen notie hebben van onderbouw. Wat zie je heel vaak ? De jongeren worden naar de A-selectie overgeheveld, maar vanaf dat moment draaien ze met iedereen mee en worden ze niet meer specifiek begeleid. In feite trainen ze minder gericht dan bij de jeugd, wordt er niet meer aan hen geschaafd en stagneert hun ontwikkeling. Ook en vooral omdat er met hen heel weinig geduld is. Dat is voor mij al jaren een bron van ergernis : hoe weinig krediet er wordt gegeven aan jongeren, in tegenstelling met bijvoorbeeld aan derderangsbuitenlanders. Als bij Lokeren een Davy De Beule kon openbloeien tot een dragende speler, dan heeft dat te maken met geduld. En met een opleiding die is afgestemd op herkenbare wedstrijdsituaties waarin we de spelers op training heel vroeg leren om keuzes te maken. Daarom vind ik het zo jammer dat andere clubs van zo’n jeugdwerking kunnen profiteren. En het ergste is : van die goeie jongeren die je moet laten gaan, hoor je vervolgens helemaal niets meer.

door Hein Vanhaezebrouck, co-commentator Canal +

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content