Nog maar 19 jaar, al 14 doelpunten, maar duur betaald en de laatste tijd vooral omstreden: wat is er van Aleksandar Mitrovic, de jonge Servische centrumspits van Anderlecht?

‘Een heel getalenteerde spits’

“Toch eerst dit: Aleksandar Mitrovic speelt als centrumspits op de moeilijkste positie en als een elftal niet draait, zijn dat de eersten die in de vuurlinie liggen”, zegt Aimé Anthuenis, ex-coach van Anderlecht. “Misschien moet hij iets beweeglijker worden, om iets gemakkelijker aan de dekking te ontsnappen, maar algemeen gesproken vind ik hem een heel getalenteerde spits. Met wat geduld ben ik ervan overtuigd dat hij zal bewijzen zijn geld waard te zijn. Die vijf miljoen is wel een steen om zijn hals en ik vind het dom om te verklaren dat Anderlecht maar een tussenstap is om hem nadien voor groot geld te verkopen. Ik zou zeggen: bewijs je eerst maar in deze competitie. Ik ken heel weinig centrumspitsen die op 19 jaar al zijn doorgebroken. Hij is jong en onbesuisd en hij mag extravagant zijn, maar de attitude waarmee hij na die wissel tegen Zulte Waregem onlangs naar de bank is gekomen, dat kan absoluut niet. Ik ben zeker dat Besnik Hasi hem daarover aanpakte. Niet in de kranten, maar intern. Ik vond het wel dom van Nenad Jestrovic dat hij zijn vervanging in de media onterecht noemde. Als je als makelaar een speler in al zijn facetten wilt begeleiden, dan doe je dat niet. Ik vermoed dat ook daar wel een serieus gesprek over geweest zal zijn. Maar ik begrijp dat echte spitsen wakker liggen van de cijfers. Het aantal doelpunten, dat is hun uithangbord. Daarom wil hij niet vervangen worden en daarom neemt hij in Genk toch die strafschop, ook al is hij niet goed bezig – en misschien ook om weer vertrouwen te krijgen. Eigenlijk moeten spitsen zo zijn. Mitrovicis een speler voor de zestien meter: iemand die in duel kan gaan, heel sterk is met het hoofd en ook wel met zijn voeten uit de voeten kan. Vele weken stond hij wat geïsoleerd voorin en Hasi zorgde nu wel voor een veldbezetting die hem meer steun en aanvoer geeft. Maar hij is wel een type dat scherp moet staan en ook individueel getraind moet worden. Echte spitsen moeten specifiek trainen en de netten zien trillen op training. Dat geeft hen een boost.”

‘Buiten de zestien is hij zwak’

“Hij is een spits voor de zestien”, zegt Franky Van der Elst, ex-international en analist bij Belgacom TV (en werkzoekende trainer). “Buiten de zestien vind ik hem zwak. Daar lijkt hij wat snelheid, techniek en balvastheid te ontberen – ik zeg wel ‘lijkt’. Ik vind hem er bij momenten te traag, in handelingssnelheid en in diep gaan. Maar hij toonde wel al dat hij een goal kan maken. Ik herinner mij die in Gent met het hoofd: afhouden van de tegenstander, wat hij goed kan, en dan toch nog balans houden om te scoren. Tussen het penaltypunt en het doel is hij sterk. Hij reageert ook goed, vind ik. Hij is echt een man voor in de zestien, om af te werken, en dan hang je natuurlijk af van hoe sterk je bent als ploeg. Als Anderlecht dominant kan zijn en hij zijn vertrouwen kan opkrikken zal hij nog meer goals maken. Hij heeft kwaliteiten, maar geen uitzonderlijke, vind ik. Oké, hij is jong, maar zal hij snel worden? Dat denk ik niet. Zal hij een man van de actie worden? Dat denk ik ook niet. Die snelheid, die techniek, dat heb je of dat heb je niet. Het jongensachtige zal er hoogstwaarschijnlijk nog wel wat afgaan – de manier waarop hij strafschoppen trapt, leren omgaan met vervangen worden… In principe moet hij nog beter worden, maar zijn sterkte ligt volgens mij niet buiten de zestien. Dan bedoel ik: in het samenspel, het balvast zijn, het eens wegdraaien van de tegenstander. Als ik dan zie dat hij vijf miljoen kost, dan vind ik dat toch wel veel. Of hij de topspits wordt waar een grote meerwaarde op gemaakt kan worden, valt toch af te wachten. Ik ben benieuwd waar die jongen later terechtkomt.”

‘Iemand met enorme mogelijkheden”

“Zijn eerste match in België was tegen ons”, zegt Karel D’Haene, ervaren centrale verdediger van Zulte Waregem. “Hij viel toen aan de rust in en wat hij in de tweede helft liet zien, was echt indrukwekkend: balvast, beweeglijk, goed in het samenspel, enorme duelkracht, niet van de bal te zetten, heel grote sprongkracht… Na de match had ik het gevoel: Anderlecht haalde hier echt een topspits binnen. Ik vond hem compleet, ik dacht: vijf miljoen is veel geld, maar die is dat wel waard. Hij moest toen nog 19 worden, maar je zag meteen dat hij iemand was met enorme mogelijkheden. Intussen speelde ik nog twee keer tegen hem en was hij minder overtuigend. Ik vond hem een beetje meer afwachtend: hij nam minder deel aan het spel, lag wat meer op de loer. Terwijl hij in die eerste match heel actief was, met een grote drive veel ballen opeiste. In de terugwedstrijd in december en in de heenwedstrijd in play-off 1 was hij meer de echte spits, die pas tot leven komt in de zestien meter en dan pas echt gevaarlijk wordt. In de box vond ik hem ook wel heel sterk: door zijn fysieke kracht, zijn hardheid, maar ook omdat hij soms slim wegloopt van zijn verdediger. Zijn timing is goed, zijn kopspel is goed en zijn neus voor doelpunten bewees hij al voldoende. Mijn indruk is dat hij na een heel sterk begin wat teruggevallen is, wellicht vermoeid door zo veel wedstrijden te spelen. Dat is niet abnormaal. Ik geloof wel in hem en zie hem gezien zijn leeftijd nog sterker worden. Een echte topspits, dat zit naar mijn gevoel wel in hem. Hij en Matías Suárez vonden elkaar in die 45 minuten ook meteen blindelings. Ik dacht: dat wordt een koningskoppel. De week erna tegen KV Mechelen beginnen ze weer sterk, maar dan valt Suárez uit en in een moeilijk seizoen is het dan als ploeg en als spits wat zoeken.”

‘Voor doel is hij de beste in België’

“Mitrovic is een echte doelpuntenmaker”, zegt Nordin Jbari, ex-centrumspits van Anderlecht en tegenwoordig voetbalconsultant voor Belgacom TV en RTBF. “Voor doel is hij de beste in België, dat liet hij onder meer zien in de manier waarop hij twee keer scoorde tegen KV Mechelen. Hij is een spits voor een ploeg die dominant speelt, om hem zo veel en zo fris mogelijk in de zestien meter te kunnen krijgen. Maar John van den Brom gebruikte hem een hele tijd op een foute manier. Alleen voorin, dat kan hij niet, ook omdat Anderlecht niet over infiltrerende middenvelders beschikt. Daardoor verspilde hij veel energie. Ik vind: als je als Belgische club vijf miljoen euro neertelt voor een speler moet je er alles aan doen om hem te laten renderen. Bij Mitrovic is dat met twee aanvallers. Maar nu is hij een beetje moe, denk ik. Het is een lang seizoen voor hem. Omdat hij met Servië aan het EK U19 deelnam én dat won, is hij hier eigenlijk al moe aangekomen. Dan moest hij in een ploeg die niet draaide en te laag speelde ook nog eens lopen als een gek. We zullen hem maar top zien wanneer hij volgend seizoen na een normale voorbereiding en zonder blessures fysiek top zal zijn én wanneer Anderlecht zijn filosofie van aanvallen en domineren weer meer trouw zal zijn. Dan wordt hij topschutter van de competitie. Ik kan mij ook best wel inleven in hoe zo’n jongen zich nu voelt. Er was hem beloofd dat hij naar de grootste club van België ging, maar dat blijkt dit seizoen helemaal niet zo te zijn. Dan kan het gebeuren dat zo’n jongen zich opwindt als het niet lukt. Zijn attitude is die van een goalgetter. Alle goalgetters zijn een beetje egoïstisch, anders kun je nooit een goalgetter worden. Ik ben voetbalanalist, wat hij met zijn kapsel doet: je m’en fous. We zijn allemaal verschillend. Zijn coiffure is niet mijn stijl, dat zou mij ook niet staan, denk ik, en als ploegmaat zou ik er misschien weleens een grapje over maken. Maar het toont ergens ook dat hij een speler met een eigen persoonlijkheid is én dat hij karakter heeft. Dat is interessant, zeker wanneer hij op zijn top zal zijn.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE – BEELDEN BELGAIMAGE

“Ik ken heel weinig centrumspitsen die op 19 jaar al zijn doorgebroken.” Aimé Anthuenis

“Zijn coiffure toont ook dat hij een speler met een eigen persoonlijkheid is en dat hij karakter heeft.” Nordin Jbari

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content