Cercle Brugge, de verrassende laatstgeklasseerde van de Jupiler Pro League, kreeg in de stadsderby vier doelpunten tegen en kon er zelf alweer geen maken. Maar er is nog hoop. Sport/Voetbalmagazine bracht vier dagen na elkaar een bezoek aan de vereniging in nood.

Donderdag

Aan het oefenveld ligt het niet. Cercle traint op een uitstekende grasmat, die de oppervlakte van twee velden van het Olympiapark beslaat, in prima omstandigheden. Aan de zijde van de parkeerplaatsen staat door de hoge afsluiting van groene draad een student van een nabijgelegen hogeschool naar het begin van de ochtendtraining te kijken. Hij ziet hoe Bob Peeters met de handen op de rug en in gedachten verzonken het veld dwarst terwijl zijn groep zich opwarmt. Een medewerker van Radio 2 West-Vlaanderen kreeg net te horen dat er tot na de derby van zondag geen spelers geïnterviewd kunnen worden en dat het contact met de staf zich zal beperken tot een persconferentie op vrijdag om 13.30 uur waarop alleen de hoofdtrainer aanwezig zal zijn. Maar omdat de bijdrage van onze collega moet dienen voor een radioprogramma dat op vrijdag van 12 tot 13 uur loopt, stelt er zich een probleem. Uiteindelijk staat assistent-trainer Lorenzo Staelens hem kort te woord. Er is bij Cercle kwaliteit genoeg, zegt hij, en er zal voor de punten gevochten worden, maar wat in de derby ook het resultaat wordt, in één wedstrijd kan de situatie onmogelijk rechtgezet worden, benadrukt hij.

– “Neen, maar ze zullen toch een keer moeten beginnen!”

Een groepje van gepensioneerden die geregeld de training volgen aan de ingang van het oefenveld aan de kant van de jeugdvelden, begint zich stilaan zorgen te maken. De sfeer is oké, de spelers lopen niet tegen elkaar te zagen, maar de kwaliteit van de ploeg is toch verminderd in vergelijking met een jaar geleden, concluderen ze.

– ” Neto, Reis en Vetokele zijn weg, de transfers van Wils, Smolders en Uchebo vallen tot nu toe niet mee en oudgedienden als Vidarsson en Jasjtsjoek zitten in een moeilijke periode.”

– “En de trainer wist het! In de voorbereiding waarschuwde hij meer dan eens dat de competitiestart moeilijk was en haalde hij volgens mij een beetje te veel het voorbeeld van Westerlo van vorig seizoen aan.”

– “Maar we zijn toch geen ploeg om te degraderen?! Allee, ik hoop het.”

– “Ik zeg altijd: we hebben de juiste kleur, groen, de kleur van de hoop.”

Intussen worden er op kleine ruimtes wedstrijdjes van vijf tegen vijf in grote doelen gespeeld waarin het makkelijk scoren is. Onder meer Bakenga en Uchebo schieten de ballen er dan ook vlot in. Assistent-trainer Ronny Desmedt wenkt ons. “Is dit een geslagen ploeg die je hier nu ziet?”

Vrijdag

De zware nederlaag van ‘de buren’ in de Europa Leaguewedstrijd in Bordeaux stemt op de ochtendtraining enkele kijkers vrolijk. Een van hen zegt dat hij gisterenavond nog een fles bordeaux uit de kelder haalde en dat die nooit beter smaakte.

Cercle gebruikt normaal Selectballen, maar niet deze week: in het vooruitzicht van de uitwedstrijd tegen Club traint het met Pumaballen die het in bruikleen kreeg van Club, omdat Club met Puma’s speelt. Wanneer een van die ballen buiten gaat en een van de toeschouwers hem opraapt en teruggooit, vraagt een andere omstander hem of hij niet beter handschoenen zou aantrekken om die Clubballen aan te raken. “Neen, maar ik zal straks zeker mijn handen wassen.” Op het veld doet Bob Peeters mee in een van de rondootjes en het valt op dat hij daarin nogal vaak diegene is die in het midden staat en op de bal moet jagen. Maar… hij gaat ervoor, zoals dat heet. Hij gooit er zelfs eens een sliding tackle uit. Grinta! Maar het kan ook van vermoeidheid zijn geweest.

Na de training onderweg van het oefenveld naar de kleedkamer herinneren we Arnar Vidarsson eraan dat hij ons na de nederlaag in Leuven verzekerde dat we hem twee maanden later gelijk zouden moeten geven met zijn mening dat de situatie bij Cercle veel minder zorgwekkend was dan ze toen in de media werd voorgesteld.

– “Hoeveel tijd heb ik nog?”, vraagt hij grijnzend.

– “Nog vijf weken”, antwoorden we hem.

Waarna het raam van het secretariaat opengaat en technisch adviseur Sven Jaecques met een smile opmerkt dat er niet met de pers gepraat mag worden.

– “Dat is geen pers,” repliceert Vidarsson, “dat is een supporter.”

Jaecques wijst erop dat er ondanks het uitblijven van punten scherp getraind wordt en dat de spirit in de groep vrij goed is. “Ploegen die onderaan staan, maken vaak mee dat er kliekjes zijn en dat spelers zich tegen coach of staf keren, maar hier is dat helemaal niet het geval. Dit is een brave, rustige, beredeneerde spelersgroep. Misschien zelfs té braaf. Het grootste probleem is dat het harde werk niet beloond wordt. Alles wat je in de week ziet en dat goed, scherp en soms echt knap is, dat is bijna allemaal weg zodra ze in het weekend het veld op komen. Waarschijnlijk is het iets dat grotendeels in de kopjes zit.”

Psycholoog Johan Desmadryl is langs geweest en kanaliseerde in de vereniging het denken, zal op de persconferentie na de middag ook blijken uit de discoursen van de hoofdtrainer en van de managing director: de aandacht moet niet gericht worden op het resultaat, maar op het proces dat erheen leidt.

Bij Jaecques luidt dat als volgt: “Je kijkt naar de mogelijke oplossingen, sluit de rangen en gaat keihard werken om in eerste instantie weer voetbal op de mat te brengen. De rest volgt dan wel. Korte passing, lef tonen, acties maken en weer naar voren durven voetballen. Ik denk dat dat een beetje weg is.”

Bij Peeters gaat het zo: “De enige manier is positief denken en weer positief voetbal proberen te brengen, proberen dat goeie gevoel terug te krijgen, initiatief te nemen, naar voren te spelen, kansen te creëren en weer schwung in het elftal te krijgen. Stap voor stap, dan zullen de resultaten ook wel komen. De derby van zondag is daar de ideale wedstrijd voor, want iedereen gaat er toch van uit dat we al verloren zijn. Dus kunnen we ons helemaal richten op goed voetbal.”

En bij Yvan Vandamme klinkt het als volgt: “Er is geen reden om te twijfelen en te veranderen en er zijn ook geen deadlines: het enige belangrijke is de stand op het einde van de reguliere competitie en dat is binnen zes maanden. Het enige doel is de kwaliteit van het spel te verbeteren en dan zullen de punten wel volgen.”

Zaterdag

Dit is een seizoen van zware beproevingen, blijkt ook zaterdagnamiddag op de laatste training voor de derby wanneer tijdens het trekken van spurtjes Mertens plots neergaat en naar zijn oude hamstringblessure grijpt. Ploegmaats verzamelen zich snel rond hem, kinesist en fysiektrainer Wim Langenbick wordt erbij geroepen en enkele minuten later stapt het nummer 5 van Cercle vervroegd en aangeslagen van het oefenveld.

– “Is het ernstig, Grégory?”

– “Wellicht is het weer een scheur op dezelfde plaats.”

Het is een nieuwe klap. Mertens is de snelste verdediger van Cercle in een verdediging die eerder traag is, hij kan een doorgebroken tegenstander terughalen en het team met die capaciteit toelaten iets verder van het eigen doel af te spelen. Er werd uitgekeken naar zijn terugkeer (uit blessure en uit schorsing), maar die is nu wellicht weer voor enkele weken uitgesteld.

Bakenga ging Mertens richting kleedkamer vooraf: hij speelde vrijdagavond een uur met de beloften tegen KV Mechelen en kwam wat uitlopen. Niettegenstaande het Nationaal Paritair Comité voor de Sport beide clubs terugfloot inzake afspraken die ze naar aanleiding van de terbeschikkingstelling maakten om de Congolese Noor in de derby niet op te stellen, zal hij zondag toch niet meespelen. De schietoefeningen (met assists van Bob Peeters en zonder tegenstand) zijn wel bemoedigend: de meeste ballen van Jasjtsjoek, D’Haene, Van Eenoo, Uchebo en Rudy zijn zuiver, hard en geplaatst.

Na de training trekt Cercle op afzondering. “Omdat de wedstrijd om halfdrie is”, zei Peeters gisteren op de persconferentie. “De spelers moeten ’s ochtends tijdig gewekt worden om nog twee maaltijden te kunnen nemen: een ontbijt en om halftwaalf een middagmaal. We kunnen niet riskeren dat er zijn die er een zouden overslaan, want die krachten zullen we zeker nodig hebben.”

Zondag

De derby is anderhalve minuut ver wanneer een afgeweken schot van Odjidja Lestienne alleen voor doel zet: 1-0. Maar daarna laat Cercle zien dat het kan voetballen, met kansen voor Jasjtsjoek, D’Haene en Uchebo. Maar zelfs een strafschop krijgt Cercle momenteel niet tegen het net: Jorgacevic stopt de elfmeter van Jasjtsjoek. Waarna Coppens een afstandsschot van Jørgensen tegen de paal duwt en de bal uitgerekend in de voeten van Bacca kaatst: 2-0. Na de rust gaat Cercle met Rudy in de plaats van Uchebo op zoek naar de aansluitingstreffer, maar anderhalve minuut ver in de tweede helft stuurt Vidarsson per ongeluk Lestienne op Coppens af: 3-0. Het wordt ook nog 4-0 (via Lestienne), omdat Cercle niet scherp genoeg verdedigt in de eigen zestien meter.

Zo worden de cijfers almaar harder: 1 punt op 24, slechts 6 doelpunten gemaakt en al 21 tegen gekregen, in 8 wedstrijden niet één keer gewonnen, 7 keer op rij verloren, al 4 speeldagen na elkaar niet gescoord, allerlaatste in de rangschikking op 5 punten van de voorlaatste en 6 van het nummer 14. Pluspunten waren dat Cercle tegen Club beter voetbalde en meer kansen creëerde dan de voorbije weken en dat middenvelder Carvalho degelijk presteerde als centrale verdediger op de plaats van Mertens. Minpunt was dat het niet efficiënt was in de afwerking. Bob Peeters hield er voor de camera van Telenet alvast met de glimlach de moed in. “Dit kan niet blijven duren,” sprak hij, “als je zo ’n voetbal brengt en die kansen creëert, kan je nooit die wedstrijden blijven verliezen. Ik denk dat de bodem nu bereikt is, dat we alle tegenslagen wel gehad hebben en dat we nu alleen nog maar naar boven moeten kijken.”

Zaterdagavond speelt Cercle op speeldag 9 thuis tegen Sporting Charleroi, het nummer 14 van de Jupiler Pro League. Dan zijn er alweer 3 punten te winnen. Maar eerst moet het woensdagavond voor de zestiende finales van de Cofidis Cup naar derdeklasser Hoogstraten VV. Dat lijkt lastig genoeg.

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE – BEELDEN: IMAGEGLOBE

“Korte passing, lef tonen, acties maken en weer naar voren durven voetballen. Dat is een beetje weg.” Sven Jaecques

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content