Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Frank Raes

Beginnen we met de strafmaat die het sportcomité Aruna Dindane oplegde voor zijn slaande beweging naar de scheidsrechter tijdens Anderlecht-Beveren. Is twee speeldagen voldoende ?

Frank Raes : Ja, ik denk nog steeds dat hij het niet opzettelijk heeft gedaan. Dat soort emotionele reacties moet je natuurlijk onder controle houden, en scheidsrechters mag je niet slaan, maar er gebeuren veel vreselijker dingen op een veld. Ik vind dit een rationele beslissing. Aruna is één van de weinige supertalenten op onze velden, het zou jammer zijn mocht zo iemand voor lange tijd van onze voetbalvelden verwijderd worden voor iets dat hij niet opzettelijk deed.

Ook op woensdag : vier bekerwedstrijden, waarbij de meeste aandacht uitging naar de Antwerpse derby op de Bosuil.

Dat had uiteraard te maken met de vorige wedstrijd, ongeveer de match van de eeuw – hoe vaak is die er al niet geweest ? Vijftienduizend toeschouwers, in Antwerpen leeft dat echt wel. De krant besteedt er aandacht aan, iedereen mag zijn zeg doen : politici, zangers, ex-voetballers. Alles verloopt ook in een vrij positieve sfeer, gelukkig. Het was ook een hele goeie match, tussen twee ploegen met lacunes in hun spel, zeker in verdedigend opzicht. Als je ziet hoe Mussa nog mag centeren op dat doelpunt van Goots… Dat mag niet kunnen, maar het drijft het spektakel wel op. Want als je twee teams hebt die alleen maar aan verdedigen denken en dat ook foutloos doen, krijg je geen spektakel.

Is het een cadeau voor een doelman als Tumilovitch om in zo’n partij te mogen debuteren ?

Neen. Wat moet je je als Wit-Rus voorstellen bij zo’n derby ? Wij weten ook niet wat ons overkomt als we bij Spartak Minsk tegen Dinamo Minsk in doel zouden gaan staan. Die jongen was duidelijk nerveus en beging dan één van de stevigste flaters van het seizoen. Indrukwekkend, moet ik zeggen. Maar nadien herpakte hij zich. Het is zoals met Aruna, denk ik : je moet mensen al eens kunnen vergeven, om er nadien te kunnen van genieten.

In één van de vakken van de Antwerpsupporters hing een spandoek : ‘Beerschot staat te koop’. Er lijkt een doorbraak te komen met Jos Verhaegen. Oef ?

De fusie is succesvol geweest, maar het runnen van de club iets minder. Jos zal de boel inderdaad weer moeten redden. Ik heb het altijd zo aangevoeld, zonder het echt feitelijk te weten of te kunnen bewijzen. Dat van Lambrecht begreep ik zo niet, omdat het zolang aansleepte. En Louis De Vries… dat huwelijk was daarvoor al zo moeilijk. Jos zal het moeten redden of de boel ontploft. Chapeau toch voor Van der Elst, die in die omstandigheden elk jaar met een andere ploeg moet spelen en dat vrij goed doet.

Jos Verhaegen moet het gaan redden, maar uitgerekend hij werd drie jaar geleden buiten gegooid.

Jos is iemand die graag de zaken alleen runt, denk ik. Een paar jaar geleden heeft hij bij Germinal eens de handen in mekaar geslagen met Jos Van Wellen, toch ook een captain of industry, en dat ging evenmin. Je moet hem de baas laten spelen en als dat niet kan, kan hij volgens mij moeilijker overweg met een mentaliteit zoals die van Louis De Vries. Die wilde een moderner beleid, maar kreeg dat niet van de grond. Dan kan Jos dat met zijn streetwijsheid misschien wel. Hij kent het voetbal, wat hij met Germinal heeft bewezen. Achteraf beschouwd heeft die ploeg tien jaar lang echt wel goed meegedraaid. Straf hoe ze dat deden. Dat ze hem te vroeg opzij hebben geschoven, daar betalen ze nu cash voor, maar ik denk dat Jos eerzuchtig genoeg is om het nu weer te redden. Uiteindelijk zie je dat ook Ajax toch zijn kar keert : echt mecenaat bestaat niet in deze wereld.

Met Brugge, Anderlecht en Standard, die allen hun heenwedstrijden wonnen, kunnen het mooie halve finales worden in de beker.

Ik vond het normale uitslagen. Dat Standard, dat nu plots wel zéér veel punten haalt, terugkeert, is eigenlijk een beetje de logica zelve als je naar hun kern en spelers ziet. Wat er bij de competitiestart gebeurde, was volstrekt abnormaal. Ze hebben fouten gemaakt in de aankopen – naast Walem nog zes verdelende middenvelders – en er is de transfermachine van D’Onofrio. Maar als je ziet wat er staat aan talent : Goossens kan toch iets, Carini hebben we mooie dingen op het WK zien doen, dat is geen prutser, Aarst is een goeie spits… Qua kern zit je na Brugge en Anderlecht direct bij Standard, want Genk heeft minder kernspelers op dat niveau dan Standard. Alleen jammer voor de competitie dat de spurt zo laat is ingezet. Ik begrijp niet wat Waseige daar heeft gedaan om die ploeg zo matig te laten presteren.

Vrijdag is er een ouderwetse Anderlecht-Standard. Met als inzet de tweede plaats ?

We dachten allemaal dat Anderlecht vrij vlot tweede zou worden, maar dat lijkt niet te lukken. De trein vertrekt er wel geregeld, maar valt dan weer stil. Heel vreemd. Ze hebben alle middelen, de spelers moeten het kunnen, maar er ontbreekt een ziel om er echt voor te gaan. In principe heeft Standard een grote achterstand, maar als ze vrijdag zouden winnen…

Gilles De Bilde blijft invaller in Brussel.

Telkens als ik hem zie, doet hij iets speciaals. Het blijft, als hij zijn dag heeft, een fantastische voetballer, maar hij scoort te weinig en dat is eigenlijk al heel zijn carrière zo. En daarvoor betaalt hij nu, denk ik. Jestrovic scoort makkelijker, Seol werkt en scoorde ook al meer dan anders, zet daar nog Aruna of Mornar bij en het wordt heel moeilijk. Van mij mag Gilles altijd meedoen, maar ik begrijp het wel.

Wat vind je van de zenuwachtigheid in Genk ?

Tijdens hun Europese campagne heb ik de voorzitter geregeld ontmoet. Jos Vaessen is verstandig en heeft een mening, maar toch laat hij zich af en toe foppen door de media. Je moet dat leren, de pers bespelen en gebruiken, maar bij hem draait dat altijd een beetje verkeerd uit. En dan komen we bij andere bedrijfsleiders uit het verleden terecht. Die mensen willen allemaal hun club zoals hun zaak leiden, maar als het daar niet draait, slank je af… Voetbal echter functioneert anders. Je kern blijft beperkt tot vijftien topspelers en als er dan eentje geblesseerd is en een ander minder vorm heeft, dan krijg je dit. Plus dat ze ook betalen voor de Champions League, waar ze diep zijn gegaan. Ik denk dat Genk zijn kern moet uitbreiden, maar vermoedelijk is geld dan een probleem.

Vreemd toch, gezien het sportieve succes van de ploeg.

Ze betalen hun spelers goed, niet extreem, hoor ik. Geven ook wel geld uit aan de werking van de club, dat marcheert heel goed. Op dat vlak staan ze verder dan Anderlecht en Brugge. Alleen zijn er sportief nog groeipijnen en mag de voorzitter iets diplomatischer zijn. Hij weet dat ook wel, hij weet dat Dagano niet honderd keer beter gaat voetballen door het hem steeds weer te zeggen.

Club Brugge freewheelt door de competitie.

Zeven goals, dat is opvallend. Zoveel punten voorsprong, dat laten ze ook niet meer liggen. En hun kern is indrukwekkend : Stoica, Serebrennikov, Saeternes zijn waardige vervangers. En als zo’n Martens ook nog eens beter gaat spelen… Als ze de ontevreden spelers die niet spelen onder controle houden, stevenen ze zo op de titel af.

Danny Boffin kreeg van de Anderlechtsupporters bloemen, en eerder van zijn eigen fans een bronzen schoen. Mag het nu stoppen ?

Natuurlijk. Die hype vooraf was leuk, maar overdreven. Danny kan daar weinig aan verhelpen, hij wordt meegesleurd. Het was ook dankbaar, een oudere speler bij een kleinere club, het verhaal van de underdog… Wat Vaessen moet proberen, gold eigenlijk ook voor Boffin : hij moet proberen alles errond te relativeren, maar zoals we ook al met Staelens en Van der Elst zagen is dat niet zo makkelijk. Van mij mocht hij winnen, maar ik vond het niet onlogisch dat hij derde werd. Danny had de pech dat hij op het WK niet speelde, zo simpel ligt het, denk ik. Jammer dat hij het zich zo aantrekt.

door Peter T’Kint

‘Ik begrijp niet wat Waseige heeft gedaan om dit Standard zo matig te laten presteren.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content