De kleine prins

© photonews

Na een seizoen waarin Youri Tielemans bij momenten in een andere categorie bokste dan zijn opponenten is de middenvelder eindelijk klaar voor de stap hogerop. Reconstructie van Tielemans’ recordtransfer naar Monaco.

Zondag 15.45 uur. Youri Tielemans staat op het punt gewisseld te worden door Sofiane Hanni. Met zijn ene hand draagt Tielemans zijn aanvoerdersband over en via zijn linkeroor fluistert Hanni hem snel nog iets in. Het beeld is haast symbolisch: twee van de meest markante figuren van het kampioenenelftal die elkaar aflossen. De machtsoverdracht zet een punt achter het beleid van Tielemans bij Anderlecht. ‘Meneer’ Tielemans, zoals Roger Vanden Stock hem liefkozend noemde toen de jonkie op zijn achttiende zijn eerste profcontract tekende op Neerpede. Tielemans had wellicht geen mooier einde kunnen bedenken: hij won een tweede titel in vier jaar – een normaal gemiddelde naar Anderlechtnormen – en werd definitief tot kroonprins van het Belgische voetbal uitgeroepen. Zijn illustere voorgangers kregen niet het afscheid dat bij hun standing past. Romelu Lukaku vertrok halsoverkop naar Chelsea na een tweede seizoen op het hoogste niveau waarin hij Anderlecht slechts naar de tweede plaats kon tillen. Een half decennium daarvoor moest Vincent Kompany het Vanden Stockstadion uitwuiven met een paar krukken in de hand. Nee, dan was het afscheid van Tielemans, die in 2002 zijn eerste aansluitingskaart tekende, beter in scène gezet: hij liep al trippelend zijn ‘achtertuin’ uit, nog nagenietend van de oprechte hommage van zijn publiek.

Tielemans had maanden geleden al mentaal afscheid genomen van Anderlecht en in België wist iedereen al een tijdje dat hij wellicht aan zijn laatste seizoen bezig was in Brussel. Toch sloeg de aankondiging van zijn nakende transfer naar Monaco in als een bom. De timing, twee dagen voor de cruciale topper in Jan Breydel, viel slecht. Verschillende bronnen bevestigden dat de drie partijen eruit waren, maar de club haastte zich om te verklaren dat de transfer pas na het seizoen afgerond zou worden. Toeval of niet, maar na het uitlekken van de op til staande transfer plofte de vormcurve van Tielemans met een kwak tegen de grond. Tegen Club Brugge miste Tielemans een strafschop die Anderlecht de titel had kunnen opleveren en de donderdag daarop in Charleroi haalde René Weiler zijn strateeg nog voor het uur van het veld. Tielemans moest vanop de bank toekijken hoe Lukasz Teodorczyk en niet hij Anderlecht naar de titel schoot. Tielemans heeft er niet wakker van gelegen. Aan het begin van het seizoen had hij maar één wens: Anderlecht verlaten met een titel.

As Henrotay-Vasilyev

Het was een weerkerend verschijnsel in de ambtstermijn van vier jaar van Tielemans bij Anderlecht: hij kende enkele dipjes, maar hij verzeilde nooit in een sportieve depressie. Alsof de jonge twintiger geprogrammeerd werd om te slagen in het voetbal. Tielemans heeft altijd alles onder controle. Er is niets dat hem van zijn traject kan doen afwijken. De keuze voor Monaco is het zoveelste bewijs dat zijn maturiteit ver boven het gemiddelde ligt. Terwijl Romelu Lukaku met Chelsea te hoog mikte, opteert Tielemans voor een tussenstap bij de nieuwe Franse landskampioen. ‘Ik had Tielemans gerust aan Manchester City kunnen verkopen, maar ik vrees dat zo’n club niet de ideale omgeving geweest zou zijn voor hem’, vertrouwde Herman Van Holsbeeck afgelopen zaterdag toe aan Le Soir. De dag erna, toen Anderlecht de kampioenentrofee aan zijn supporters mocht showen, bevestigde de manager dat de transfer op het einde van de week afgehandeld zou worden. Met Monaco als absolute bevoorrechte gesprekspartner.

De contacten met de Monegaskische club dateren niet van gisteren. Christophe Henrotay, de makelaar van Tielemans, en Vadim Vasilyev, vicevoorzitter van AS Monaco gaan al jaren met elkaar om. Henrotay was zelfs een van de genodigden op het feestje waar zijn Russische vriend veertig kaarsjes uitblies. De Belgische makelaar liep daar de machtigste figuren uit de voetbalwereld tegen het lijf, zoals Jorge Mendes. De clan Tielemans was meteen overtuigd dat een verhuis naar de oevers van de Middellandse Zee de perfecte bestemming was na Anderlecht. ‘Hoeveel clubs in Europa kunnen 25 miljoen euro betalen en Tielemans een spelconcept aanbieden dat geschikt is voor hem? Behalve Dortmund, Atlético Madrid, Tottenham en Monaco zie ik er geen’, zegt Henrotay.

Op Dortmund na zitten al die clubs trouwens in het sterrenstelsel van Henrotay. Everton hoort daar ook bij, maar de Premier League is nooit echt een optie geweest voor Tielemans en co. Daarom sloeg Anderlecht onlangs nog een spectaculair bod van een Engelse middenmoter af. Henrotay: ‘Ik zag Youri niet bij pakweg Newcastle tekenen. Als jonge vader wil hij in een aangename omgeving wonen.’

De wens van Martínez

Het is opvallend dat niemand eerder lucht kreeg van de transfer van Tielemans naar Monaco. Herman Van Holsbeeck zou op 8 mei, de dag na de 2-0-zege tegen Zulte Waregem, naar het Prinsdom zijn afgereisd om er Henrotay, die er zijn officiële domicilie heeft, te ontmoeten. Een tête-à-tête die volgens Henrotay niets met Tielemans te maken had. ‘Meer kan ik daar niet over zeggen. Binnenkort zullen jullie meer weten.’

Voorlopig zijn er dus enkel winnaars in het transferdossier van Tielemans. Met de opbrengst van Tielemans en het startbewijs voor de Champions League is Anderlecht al verzekerd van minstens 40 miljoen euro. Tielemans kan met een gerust gemoed op vakantie gaan én de wens van Roberto Martínez werd ingewilligd. De bondscoach van de Rode Duivel had zijn middenvelder verzocht om naar een club en competitie te trekken waar hij zich ten volle kan ontplooien. Monaco beantwoordt aan het uitgedachte profiel. Succestrainer Leonardo Jardim heeft het voor jonge voetballers en doet er wellicht een seizoen bij. Met de concurrentie zal het wellicht meevallen nu middenvelders Tiémoué Bakayoko en/of Bernardo Silva op het punt staan andere oorden op te zoeken.

Intussen heeft Neerpede zijn voorraad ruwe diamanten er helemaal doorgejaagd. Ondanks een nieuwe resem titels bij de jeugd zit er de komende twee jaar geen nieuw supertalent genre Tielemans, Lukaku of Komany in de wachtkamer te popelen om een kans. Recent speelde Anderlecht zelfs de broers Patoulidis kwijt aan Standard, van wie vooral de 15-jarige Evangelos als een groot talent werd bestempeld. Veel heeft te maken met de nieuwe jeugdpolitiek op Neerpede. RSCA is minder geneigd om jeugdspelers een contract te geven of de ouders een sterkmaking – een soort officieuze belofte – te laten tekenen in ruil voor een auto of een smak geld. De koerswijziging wordt toegeschreven aan Jo Van Biesbroeck, die volgens insiders de budgetten voorbestemd voor de jeugd efficiënter wil aanwenden.

In zijn zoektocht naar de nieuwe Tielemans wordt nu gekeken naar de 16-jarige Nicolas Raskin, twee jaar geleden bij Standard weggeplukt. We zouden bijna vergeten dat Tielemans amper 16 jaar was toen hij op 28 juli 2013 tegen Lokeren héél België verbaasde met zijn magistrale benenspel.

door Thomas Bricmont en Alain Eliasy – foto Photonews

De clan Tielemans was meteen overtuigd dat een verhuis naar de oevers van de Middellandse Zee de perfecte bestemming was.

De bondscoach had Tielemans verzocht om naar een club te trekken waar hij zich ten volle kan ontplooien.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content