Als Olympique Marseille 60 miljoen Franse frank had willen betalen voor Mario Jardel, hoe kan Daniel Van Buyten dan 70 miljoen waard zijn ? Ook voor wie niets van voetbal kent, is het duidelijk dat de Rode Duivel ver boven zijn marktprijs is verhandeld. De enige verklaring lijkt te kunnen zijn, dat het voor Louis-Dreyfus om een of andere reden gunstiger was om deze som van Marseille naar Standard te verhuizen. Of zoals spelersmakelaar Roger Henrotay het formuleerde : “Als Van Buyten 470 miljoen frank kost, betekent dat gewoon dat Standard 470 miljoen frank nodig heeft.”

Volgens het financieel weekblad Trends is de transfer van Van Buyten voor Louis-Dreyfus “niet meer dan een vestzak-broekzakoperatie” en voor Standard “een levensnoodzakelijke herkapitalisatie”. Trends bestudeerde de jaarrekening van de sa Standard de Liège, afgesloten in juni 2000, en zag dat de club op een omzet van 405 miljoen frank een bedrijfsverlies boekte van 423,5 miljoen. Dankzij uitzonderlijke opbrengsten ter waarde van 227,7 miljoen frank bleef het verlies van het boekjaar uiteindelijk beperkt tot 209,6 miljoen. Deze uitzonderlijke opbrengsten puurde Standard vooral uit de meerwaarde bij realisatie van vaste activa, of met andere woorden : uit uitgaande transfers. Dat seizoen verkocht het Emile Mpenza aan Schalke 04 voor 350 miljoen frank. “Niettemin,” aldus Trends, “bleef er dus een put van ruim 200 miljoen frank, waardoor het gecumuleerde over te dragen verlies op de jaarrekening op 678 miljoen frank afklokte. Daarmee bleef van het eigen vermogen van de club nog 77 miljoen frank over, terwijl er voor 1,3 miljard frank schulden in de boeken stond.”

De financiële operaties tussen Olympique Marseille en Standard Luik moeten gezien worden als interne geldstromen binnen één concern, of tussen zusterbedrijven of filialen van eenzelfde moederbedrijf. De beste weg voor Louis-Dreyfus om Standard nu financieel te hulp te schieten, zal geweest zijn om voor een transfer meer te betalen dan nodig was. Maar hoe valt dat te rijmen met zijn politiek in Marseille dat hij geen centiem meer investeert in transfers ? Simpel, menen waarnemers in Frankrijk : Van Buyten heeft Marseille niks gekost; Dreyfus heeft gewoon 470 miljoen frank in Standard gepompt, in ruil waarvoor hij zichzelf eigenaar heeft gemaakt van Van Buyten, die hij voortaan aan de Canebière laat voetballen.

De afspraak tussen Bernard Tapie en Louis-Dreyfus is dat OM zijn transfers voortaan zelf financiert. De zakenman spreekt alleen nog zijn bankrekening aan om schulden bij te passen. Opdat de club haar licentie voor dit seizoen zou krijgen, stelde hij zich onlangs nog garant voor 100 miljoen Franse frank. Want de cijfertjes van Olympique Marseille, die kleuren nóg roder dan die van Standard : de Zuid-Franse club maakte het voorbije seizoen een verlies van 240 miljoen Franse frank, zegge en schrijve 1,5 miljàrd Belgische frank.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content