Vorig seizoen bereikte Bergen zijn doel : het behoud verzekeren zonder problemen. Daarvoor moest het tijdens de winterstop nog wel enkele veranderingen doorvoeren. Voor het eerst sinds jaren heeft Bergen in de aanloop naar de nieuwe campagne de klemtoon gelegd op stabiliteit. Het aantal uitgaande spelers bleef beperkt (al zullen Mohamed Dahmane en, in mindere mate, Eric Rabesandratana wel gemist worden) en Bergen werd ook niet overspoeld door nieuwkomers.

VERDEDIGING

Achteraan is er niets bewogen. De matige prestaties van kapitein Cédric Berthelin in de heenronde lokten het bestuur wel naar andere denksporen. Maar in de terugronde overtuigde de doelman veel meer en hij bewaart het vertrouwen. Vaardig met de voeten, scherpe reflexen op de lijn en veel charisma binnen de groep : dat is genoeg voor een plaats in het basiselftal. Al zal Berthelin wel moeten afrekenen met de stijgende impact van zijn jonge doublure, Charly Konstantinidis.

Voorts wordt de verdediging als vanouds gebouwd rond Roberto Mirri die, eens terug uit blessure, Daré Nibombe naar de bank verwees. Aan zijn zijde staat Adriano Duarte, die vorig seizoen indruk maakte met zijn positiespel en oprukkende manoeuvres. Op de rechterflank dwong Michaël Wiggers met hard labeur een basisstek af. Op links bracht Frédéric Jay zijn ervaring in, hoewel hij wel concurrentie krijgt van nieuwkomer Danijel Krivic. Centraal bieden er zich genoeg wisselmogelijkheden aan (Nibombe, Ivan Milas en zelfs Jay). Maar op de flanken zit Bergen nogal krap.

MIDDENVELD

Het middenveld vormt het sterke punt van het team. Alle spelers werden behouden en het technisch vermogen is groot. Wamberto, die in Bergen nooit kon overtuigen, is vertrokken maar er werd spoedig een waardige vervanger gevonden in de persoon van Roméo Seka (ex-Beveren). Centraal loopt nog altijd het gouden koppel Hocine Ragued en Benjamin Nicaise rond. De werkkracht van Ragued heeft elke waarnemer bekoord, al moet hij wel nog leren zijn energie beter te kanaliseren : getuige de drie rode kaarten waartegen hij vorig seizoen aanliep. Dezelfde opmerking geldt trouwens voor Nicaise.

Op rechts opereert de wervelwind genaamd Wilfried Dalmat. Als hij zijn turbo aanzet, dreigt zijn tegenstander een kou te vatten. Misschien kan hij zich nog iets meer beslissend tonen in de zone van de waarheid. Aan de andere kant is de concurrentie hoog. Fadel Brahami manifesteerde zich nadrukkelijk in de terugronde. De Algerijn heeft capaciteit zat (technisch onderlegd, goede balbescherming, verrassende bewegingen) maar legt nog te weinig regelmaat in zijn spel. Seka, Maxime Annys (ex-Roeselare) en Alessandro Cordaro staan alvast te trappelen om zijn plaats in te nemen.

AANVAL

Misschien ligt daar wel het grote probleem voor Bergen. Vorig seizoen bleef de aanval van het team geruime tijd onmondig. Coach José Riga loste het probleem op met het paar Dahmane – Ilija Stolica. De Serviër opereerde als pivot, zakte diep af en opende ruimte voor Dahmane, die daarvan optimaal profiteerde met zijn snelheid, zijn explosiviteit en zijn doelgerichtheid. De ma-yonaise pakte tussen die twee. Stolica vond zijn scorend vermogen terug, de Fransman zijn instinct.

Het vertrek van Dahmane dreigt een en ander op de helling te zetten. Stolica is een degelijke pivot, maar hij is geen geboren prijsschutter. Wie neemt de rol van Dahmane over ? Bij Bergen rekenen ze op een andere Algerijn, Mohamed Amroune, een technisch bekwame speler die de club heeft verleid tijdens een test bij Zulte Waregem. Alleen moet Amroune nog veel boterhammen eten en het niveau van Dahmane bereikt hij vooralsnog niet. Met zijn speelstijl lijkt Aliyu Datti beter geschikt om Dah- mane op te volgen. Datti sloot zes maanden geleden bij de groep aan en voelt zich bij Bergen almaar beter. Voorts houdt Riga nog François Zoko achter de hand, al wisselde die in het verleden het goede af met het minder goede.

CONCLUSIE

Bergen kan weer een uistekend seizoen spelen. Toch valt het af te wachtten of het vooraan allemaal in de goeie plooi valt. Vorig seizoen zaten er schrille contrasten in de productiviteit van de ploeg.

Door Stéphane Vande Velde

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content