Vincent Kompany: “Kompany is zowaar een ‘ondergemediatiseerde’ speler. Als je even op een rijtje zet hoe goed hij vorig seizoen in de Premier League speelde, is alleen bewondering op haar plaats”, vindt Vincent Villa van France Football. “Hij ontpopte zich tot een fenomenale speler in Engeland en als je het mij vraagt, wordt hij wat onderschat.” Matt Hugues van The Times voegt nog een kleine nuance toe: “Hij was vorig seizoen zo goed en zo belangrijk in de titelstrijd dat je het alleen maar jammer kunt vinden dat hij momenteel niet zo goed presteert. Het is wat meer harken geblazen nu en coach Roberto Mancini is de eerste om te betreuren dat een clean sheet tegenwoordig eerder uitzondering dan regel is.”

Eden Hazard: “Het is niet meer dan logisch dat hij mensen enthousiast weet te krijgen. Welke andere speler slaagde erin om drie keer op rij tot Man van de Match te worden verkozen als debutant in de Premier League?”, vraagt Flemming Fjeldgaard van het Deense Berlingske zich af. “Hij bulkt van het talent en is razendsnel, ook met de bal aan de voet”, voegt Hugues toe. “De enige vraag blijft op welke positie zijn troeven het best tot hun recht komen. Als een 10 geeft hij veel assists, maar hij zoekt ook graag de diepte op. Als hij de nummer-10-positie aan Oscar zou laten en hij schikt zich in de positie van flankaanvaller, gaat hij een zeer goed seizoen tegemoet.” Vincent Duluc van L’Equipe had nooit gedacht dat Hazard het zo snel zo goed zou doen in de Premier League en “vindt het jammer dat hij zich in de Belgische nationale ploeg nog niet heeft kunnen bewijzen.”

Jan Vertonghen: “Hem kende ik niet zo goed, maar sinds zijn transfer naar Tottenham leer ik hem elke week een beetje beter kennen”, geeft Hardy Hasselbrüch van het Duitse Kicker toe. “Hij is uit het juiste hout gesneden en zorgt voor de nodige levendigheid op zijn linkerflank, ook al is hij eigenlijk in de eerste plaats een centrale verdediger.”

Marouane Fellaini: “Ik ben fan”, zegt Duluc meteen. “Waarom? Omdat hij gewoon alles kan. Hij is goed in de recuperatie, passing, scoort makkelijk en is gevaarlijk in de lucht.” Hasselbrüch is het daarmee eens: “Niemand kon voorzien dat hij tot zo’n geweldige speler zou uitgroeien. Hij werkt ongelooflijk hard en heeft de juiste mentaliteit.”

Thibaut Courtois: “Ik heb al vaak over hem gepraat met de keeperstrainer van Chelsea, Christophe Lollichon, die hem van zeer nabij volgt”, aldus Duluc. “Courtois is het prototype van de moderne doelman. Als je wilt weten hoe de doelman van 2015 of 2020 eruitziet, moet je gewoon naar Courtois kijken.” Villa voegt toe: “Hij heeft er echt goed aan gedaan om naar Atlético te gaan. Hij heeft er het topniveau leren kennen zonder de druk van een topclub. En vooral: hij komt aan spelen toe. Dat was hem bij Chelsea vast niet gelukt.”

Kevin De Bruyne: “Ook hij heeft er goed aan gedaan om zich meteen te laten uitlenen”, verklaart Chris Bascombe van de Daily Telegraph. “Met de komst van Oscar en Hazard zou hij bij Chelsea nooit aan de bak zijn gekomen.” En hij heeft al indruk gemaakt in Duitsland. “Werder Bremen heeft een goede zaak gedaan met de komst van De Bruyne”, bevestigt Hasselbrüch. “Hij is dynamisch, hij speelt altijd naar voren en hij loopt enorm veel. Het is evenwel nog gissen naar zijn beste positie.”

Romelu Lukaku: Hij ging voor 20 miljoen euro naar Chelsea, maar komt ondertussen voor West Bromwich Albion uit. Mislukt is hij niet, vindt Duluc: “Geen enkele internationale topper zou vorig seizoen zijn plaats binnen Chelsea hebben kunnen bemachtigen.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content