FEBRUARI 1996. Bij PSV moet Ronaldo op de operatietafel voor een de verwijdering van kraakbeen aan de rechter knieschijf. Acht weken rust.

JUNI 1998. Bilaterale tendinitis aan de knieën.

12 JULI 1998. Vlak voor de finale van het WK wordt hij het slachtoffer van een “aandoening” – op 20 augustus keert hij in slechte gezondheid naar Italië terug.

9 SEPTEMBER 1998. Ronaldo doet zijn wederoptreden in een bekerwedstrijd tegen Cesena, en speelt nadien nog twee matchen : tegen Real Madrid in het kader van de Champions League en een competitiewedstrijd tegen Placenza. Hij klaagt over pijn aan de pezen van zijn kniegewrichten. Op 25 september staakt hij de acitiviteiten.

12 OKTOBER 1998. Ronaldo treedt aan in een wedstrijd tegen Spartak Moskou in het kader van de Champions League. Hij maakt een doelpunt, Inter wint met 2-1.

17 NOVEMBER 1998. Zijn vertrouwenskinesist, de Braziliaan Nilton Petrone alias Filé, komt in Italië aan. Op 25 november is Ronaldo van de partij tegen Real Madrid, neemt dan opnieuw een pauze van vijftien dagen, speelt opnieuw, stopt opnieuw.

23 MEI 1999. Op de laatste speeldag van het Italiaanse kampioenschap keert Ronaldo terug. Inter Milaan verslaat Bologna met 3-1, Ronaldo tekent voor één doelpunt, maar wordt het slachtoffer van een conctractuur aan de rechterkuit. Hij valt opnieuw voor twee weken uit.

21 NOVEMBER 1999. Ronaldo neemt deelt aan de westrijd tegen Lecce. Inter haalt het met 6-0, Ronaldo scoort één keer maar zijn knie begeeft het – overigens zonder dat er contact met een tegenstander is.

30 NOVEMBER 1999. In Parijs wordt hij geopereerd aan de gewrichtspees van de rechterknie.

12 APRIL 2000. Ronaldo begint aan de finale van de Italiaanse beker, Inter tegen Lazio. Na zeven minuten begeeft zijn rechterknie het opnieuw. Nieuwe operatie in Parijs.

8 MAART 2001. Professor Saillant verklaart Ronaldo klinisch genezen. Ronaldo keert voor een maand terug naar Brazilië, speelt er een vriendschappelijke wedstrijd in Maracana en scoort daarin vijf keer. In juni doet hij mee aan een oefenpartij van Inter Milaan tegen een amateurploeg en maakt daarin twee doelpunten.

23 JULI 2001. Vriendschappelijke wedstrijd tegen Bormiese (een amateurclub).

19 AUGUSTUS 2001. Op San Siro wordt Ronaldo Day georganiseerd ten voordele van Unicef. Ronaldo staat 35 minuten op het veld in de wedstrijd tegen Enlymba, de kampioen van Nigeria. Hij soort één keer en is goed voor een assist aan Vieri.

21 AUGUSTUS 2001. Ronaldo speelt 25 minuten tegen Bastia (vriendschappelijke match), maakt twee doelpunten en zorgt voor spektakel.

20 SEPTEMBER 2001. In de 62ste minuut van de wedstrijd tegen het Roemeense Brasov, in Trieste gespeeld in het kader van de Uefacup, valt Ronaldo in : het is zijn terugkeer in een officiële match.

27 SEPTEMBER 2001. In de terugmatch tegen Brasov begint Ronaldo aan de tweede helft, maar moet het veld 35 minuten later verlaten met een verrekking in de rechterkuit.

4 NOVEMBER 2001. Ronaldo viert zijn rentree als titularis in het calcio. Tegen Lecce wordt hij na dertien minuten getroffen door een contractuur aan de linkerkuit en moet vervangen worden.

25 NOVEMBER 2001. Nieuwe rentree. Tegen Fiorentina vervangt Ronaldo Vieri in de 72ste minuut.

29 NOVEMBER 2001. In het bekerduel met Udinese valt Ronaldo een kwartier voor het einde in voor Kallon.

2 DECEMBER 2001. In Atalanta blijft Ronaldo negentig minuten op de bank.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.